Les xarxes en general (sobretot Instagram) s’han convertit en una plataforma que permeten donar visibilitat i conèixer artistes d’arreu del món. Podríem parlar de música o de cinema però no, aquest cop ens centrarem en la il·lustració. A continuació us parlo de dones amb un talent impressionant que fan des de tires còmiques del dia a dia fins a retrats espectaculars. Sis dones que mostren la seva visió del món i que, des de La Gandula, volem recomanar-te. En són sis d’entre moltes que han quedat fora, perquè si no, aquesta llista seria eterna i no la voldries llegir. Així que, al gra, segueix-les, remena les seves obres i gaudeix de l’art.
Tres Voltes Rebel
Ame Soler és a Instagram @tres.voltes.rebel. Amb il·lustracions fetes amb aquarel·la i retocades després digitalment, és una il·lustradora molt coneguda entre els i les joves. Té un estil molt característic, amb retrats realistes, amb fons de colors vius i sempre amb una frase que complementa el dibuix. És una il·lustradora compromesa i les seves obres, sempre, són reivindicatives amb temàtiques socials. El feminisme, el racisme, els drets LGTBI i el republicanisme són alguns dels temes de les seves il·lustracions.
Adelaxd
Amb més de 100k de seguidors, @adelaxd.oficial és una de les il·lustradores espanyoles més famoses a les xarxes. Les seves vinyetes són sempre en blanc i negre i amb línies senzilles. El realment impressionant és la capacitat de fer il·lustracions amb significat profund i humorístiques alhora. Pels temes que tracta, quasi tothom es pot sentir identificat en les seves il·lustracions i, per aquest motiu, moltíssimes persones s’estan tatuant les seves obres d’art. A continuació, una de les més aclamades des de fa anys.
Ana Oncina
És la creadora de ‘Croqueta y Empanadilla’, dos personatges que protagonitzen ja quatre llibres d’humor gràfic molt recomanables. Oncina combina la il·lustració editorial amb les tires còmiques. A través dels seus dibuixos fa un humor quotidià que permet identificar-te amb ella en moltes de les seves vinyetes. Amb un estil ‘amable’, o potser, ‘cuqui’ amb colors clars, aconsegueix normalitzar escenes del dia a dia i fer-les gracioses. Les seves vinyetes primer tenen la versió en anglès com a principal i, si passes a la imatge del costat, trobaràs la versió en castellà.
Roser Matas
Aquesta il·lustradora olotina ha publicat contes (escrits i il·lustrats per ella) i també cartells per a fires, festes majors i festivals. Les il·lustracions que comparteix a través del seu Instagram @rosermatas estan fetes des de la perspectiva d'una dona que també és mare. Fa il·lustracions quotidianes amb (quasi sempre) fons blancs i centrades en, el que semblen, les seves experiències. Una mare corrents darrere la criatura cridant tot el que no pot tocar, trencant-se (literalment) l’esquena per agafar el bebè o dormint en parella amb la criatura al mig, són algunes de les escenes que ha plasmat amb el seu art.
Marta Bellvehí
Aquest article està il·lustrat amb una de les seves obres. Marta Bellvehí potser és de les artistes menys conegudes de tota la llista però el seu talent és tan impressionant com el de les altres. És dissenyadora i il·lustradora i ha fet portades de discs, de llibres, cartells per a festivals i retrats per encàrrec, entre d’altres. Dibuixa en digital i sobre paper i, com Tres Voltes Rebel, també fa il·lustració reivindicativa. Que en realitat totes les artistes de la llista reivindiquen amb el seu art, però podríem dir que de vegades és més evident. La majoria de les protagonistes de les seves il·lustracions són dones i, de vegades, van acompanyades de frases que donen més força a l’obra. Segueix-la i gaudeix de les seves il·lustracions.
Gemma Correll
Gemma Correll és famosa arreu del món. Potser has vist alguna de les seves il·lustracions en tasses, xapes, bosses o altres productes. La britànica és dibuixant de còmic i és d’aquelles artistes que fa humor amb la seva vida quotidiana. Parla sense por de tots aquells temes que són tabú, sobretot dels que estan relacionats amb les malalties mentals. L'ansietat i la depressió són temes recurrents en la seva obra. Tractades amb humor, aconsegueix normalitzar les malalties i que la gent comparteixi els seus dibuixos en sentir-s’hi identificada. Les seves il·lustracions van normalment acompanyades d’alguna frase, paraula o diàleg que complementa a la perfecció la part dibuixada, creant una obra fantàstica.