En l'edició dels Oscar de 1962, el premi a la millor pel·lícula de parla no anglesa va ser per Com en un mirall d'Ingmar Bergman, el geni suec del setè art. L'altra gran candidata era Plácido, la sisena pel·lícula llargmetratge del cineasta valencià, un altre nom fonamental en la història del cel·luloide, Luis García Berlanga, cineasta genial del qual avui, 12 de juny de 2021, se celebra el centenari del seu naixement.  

Benvingut, Mr. Berlanga

Nit de Nadal en una petita ciutat de províncies. Ollas Cocinex patrocina una subhasta: artistes de Madrid conviden a sopar a un pobre a casa d'una família benestant. Mentre això passa, Plácido, contractat perquè recorri la ciutat amb una gran estrella nadalenca amb el seu motocarro acabat d'estrenar, ha d'abonar la primera lletra del modest vehicle abans de la posta de sol. 

Aquella modesta ciutat en la vida real era Manresa i aquest passat mes de maig també ha fet 60 anys que Berlanga va arribar a la capital del Bages per rodar-hi un dels títols capitals en la seva filmografia.

Plácido OFREZCALE LOS HUESOS

Berlanga, que ja aleshores comptava amb una filmografia essencial per a tot cinèfil: Bienvenido, Mister Marshall (1953); Novio a la vista (1954); Calabuch (1956); Los jueves, milagro (1957)... buscava una ciutat "grisa" i propera a Barcelona. La va trobar a Manresa. El rodatge va durar tot un mes i va generar una gran expectació. "Era una ciutat on mai no passava res i Plácido la va situar en el mapa", explica la historiadora Fina Oliveras.

L'entrabancada de la Paquita

La plaça de Sant Domènec, el carrer del Born, la Plana de l'Om, el carrer de Sant Miquel, la plaça Major, la Baixada del Pòpul o les escales del Carme van ser alguns dels escenaris del rodatge. Va ser complex, per la meteorologia i l'urbanisme de la ciutat, i va comptar amb la participació de molts manresans com a actors i extres.

Entre ells, la veterana actriu manresana Paquita Blanch, que va protagonitzar un dels moments del rodatge en ensopegar a la prova de càsting. "Recordo en Berlanga com reia i deia que llàstima que no estiguessin gravant, li encantava la improvisació", relata. Li va agradar tant que va incloure l'entrebancada en l'escena. "Va ser molt temps de rodatge per una aparició fulminant, però em vaig sentir molt satisfeta".

El motocarro de Plácido

Si un element va caracteritzar l'aclamada comèdia de Berlanga va ser el motocarro del seu protagonista, Plácido Alonso, personatge interpretat per l'enorme Casto Sendra 'Cassen'. El vehicle era propietat del manresà Enric Martí que, casualment, era a prop del rodatge amb ell. "L'utilitzava per a la feina, em dedicava a fer encàrrecs i un dia en Berlanga, que no sabia ni qui era, em va demanar de llogar-lo. Li vaig respondre que m'ho havia de pensar".

foto 3800120

Martí, que també era l'encarregat de conduir el vehicle durant el rodatge, perquè en 'Cassen' no en sabia, encara conserva el vehicle que, aquests dies, s'exposa en una de les localitzacions més visibles del film: la plaça de Sant Domènec. "Me l'han volgut comprar moltes vegades, però no, jo no el vendria mai de la vida", assegura. I és que malgrat que el que va cobrar pel rodatge "no va ser res exagerat", per a ell va ser, abans i després de 'Plácido', "un mitjà de feina que em va treure la misèria".