"Estàvem super chill amb un bro prenent algo a un bar random de la Plaça Major de Vic i lol, tio, va passar un crush super semat que no em trec del cap, en plan si la torno a veure li pregunto com es diu, de buenri". Si has llegit aquesta frase i no l'has entès, no pateixis, senzillament significa que tens més de trenta anys anys i, per tant, moralment no ets millennial. O, si més no, no formes part de la Generació Z, els nascuts a partir de 1991 i que tècnicament formen part dels millennials, per bé que estiguin més a prop dels centennials. Quan aquest passat juliol vaig gaudir com un camell llegint Entre l'infern i la glòria, la monumental biografia de Verdaguer escrita per Àlvar Valls, durant tota la lectura no vaig parar de pensar en l'enorme abisme existent entre la llengua de Verdaguer i la llengua actual: ni mossèn Cinto entendria un borrall de com parlen els joves avui en dia ni els joves catalans, la generació millennial, entenen la meitat de paraules escrites per Verdaguer. És possible, però, en un món globalitzat i cosmopolita, impedir que la llengua deixi de ser genuïna per esdevenir cada cop més un híbrid entre el català, l'anglès i el castellà?

Una estudiant de 1r de Batxillerat intentant llegir l'Atlàntida amb l'ajuda de diversos diccionaris i, malgrat això, fent cara de no estar entenent massa bé de què tracta el poema. (Pixabay)

A La Gandula ens agrada parlar clar, sense embuts i entomant amb tanta esportivitat com sigui possible que el català col·loquial és cada dia una mica menys genuí, per això avui presentem 9 paraules millennials que hauríem de conèixer si no volem ser considerats uns boomers per aquests joves, els millennials, que parlen la llengua del futur mentre es pentinen com en els temps de la postguerra.

1. Boomer

Possiblement el que tu ets si estàs llegint aquest article. Algú que potser encara creu que dir-li a un jove "efectiviwonder" per afirmar alguna cosa és ser modern quan, en realitat, és sinònim de ser un fòssil en vida. Potser tens vuitanta anys o potser vas néixer poc abans de la caiguda del Mur de Berlín; potser ets un nostàlgic de la Barcelona preolímpica o potser et creus modern per escoltar Lax'n'Busto o Metallica. Tant hi fa, sigui com sigui, no conèixer l'expressió boomer et converteix automàticament en un boomer, és a dir, en algú passat de moda. Admete-ho i, quan ho hagis acceptat, digues next.

Avís important al lector: conèixer el diccionari millennial és necessari, però pretendre fer-lo servir si es té més de 25 anys és assumir l'alt risc d'espifiar-la i, per tant, de ser considerat un boomer. 

2. Next

Malgrat la traducció en català de la paraula anglesa 'next' sigui "posterior", "consecutiu" o "següent", el next que ens ocupa va molt més enllà i senzillament significa passar d'alguna cosa o, si ho volem descriure amb llenguatge millennial, sudar d'alguna cosa o d'algú. T'ha deixat la parella i vols refer la teva vida? Next. El teu cap t'ha fotut bronca per un error que no has comès tu? Next. T'han convidat a una festa on saps que hi ha persones que et fan més mandra que una barra de pa sense sal? Next. Si vols passar pàgina sense fer servir el terme passar pàgina, next.

3. Random

Convé fer una apreciació important: la paraula "qualsevol" sempre ha estat mancada de bons sinònims, ja que potser a Verdaguer li esqueia (en llenguatge millennial direm li pegava) dir "qualsevulla", però si un adolescent amb aspiracions de fer-se cantant de trap ho fa servir en alguna cançó, el més probable és que no acabi dedicant-se a la música i, sobretot, perdi tots els amics. Una cosa random és una cosa qualsevol o aleatòria que conté l'alicient de ser inesperada. Per exemple, es pot quedar per prendre alguna cosa a Gràcia sense especificar el bar i afirmar que "ja ens asseurem a fer una cervesa en algun bar random", però si passejant pel carrer veiem que algú fa una cosa sense motiu aparent, com per exemple aturar-se a un semàfor i posar-se a cantar la Santa Espina mentre està de color vermell, direm que "ho va fer de sobte, enmig del carrer Mallorca, i va ser super random".

Un fragment del film Enigma Verdaguer que recull el moment en el qual el poeta, l'any 1868, va aparèixer de manera super random vestit de pagès endiumenjat a la cerimònia dels Jocs Florals de Barcelona. (TV3)

4. En plan

Sabeu aquella gent que acaba totes les frases dient "m'entens?" o, encara pitjor, la que les acaba dient "no sé si m'explico"? Doncs els joves fan el mateix, però amb la crossa en plan, que fan servir fins la sacietat i gairebé sense un ús específic concret. En un principi, l'ús original és a mode de comparació (com també el popular del pal), per exemple "el mar estava calmat, en plan com una banyera", per bé que amb el pas del temps el significat original s'ha anat diluint i actualment ja és simplement una forma exclamativa de reforçar allò que es diu: "em va dir que li molava estar amb mi! En plan t'estimo, saps?" o "per a una bona paella es calcula un grapat d'arròs per persona, en plan poc".

5. Lol

Si fa pocs dies parlàvem de les diverses aceptions del terme joder, el concepte lol lligaria amb la majoria de vegades que mostrem sorpresa o estupefacció davant una cosa inesperada, com per exemple una onada de quinze metres a la platja o la notícia que un rei emèrit amb investigacions judicials obertes es fuga del seu país amb el beneplàcit d'un govern central en el qual governe en coalició un partit que es considera republicà. Lol, per tant, seria un sinònim de "caram!", "ostres!", "recoi!" i sobretot "no fotis!" o "no m'ho puc creure!", però a més també es fa servir en el cas que la causa de la sorpresa faci gràcia, sovint una gràcia nascuda de la ironia o fins i tot de la llàstima.

Pintada als carrers de València que retrata el gran lol  i l'estupefacció davant la fugida del rei emèrit Joan Carles I sense cap conseqüència per la institució que representa, la Corona d'Espanya. (EFE)

6. Semat

Terme que denota una exclamació absoluta davant alguna cosa passada de voltes, bé sigui un golàs de Messi per l'esquadra, l'increïble final de l'última temporada de la teva sèrie preferida o l'enèsima resolució surrealista emesa pel Tribunal Constitucional. L'adjectiu semat, en definitiva, s'aplica a qui fa alguna cosa singularment anòmala però sense vergonya de fer-la, per això és semat que Marc Márquez intenti córrer una cursa 48h després d'haver estat operat al braç, per exemple. 

7. Crush

Diu la llegenda que Jacint Verdaguer, en els seus temps d'estudiant al Seminari de Vic, va tenir un crush a la Plaça Major. Evidentment va saber reprimir-lo, però per norma general un bon crush és irreprimible: acte d'encisar-se sobtadament i intensament d'algú. Si un poeta capaç de fer servir el preciós verb "emmelar" per escriure "Adéu-siau, cançons de primavera; ja no emmelareu mos llavis altra vegada, ja no fareu batre les ales del meu cor" aixequés el cap i veiés que ara ja ningú no emmela, sinó que els joves es mengen la boca després d'un crush fortuït, potser tornaria a caure de cop al sot.

Un noi recitant-li al seu crush, amb l'acompanyament de la guitarra, el fragment del Cant VIIè de Canigó que diu allò de "I tu, ¿ets dels cel guspira eterna/ o sols fantàstica lluerna?/ dus a l'infern o al paradís?" (Pixabay)

8. Hype

Recordeu allò que vau sentir quan va aparèixer una misteriosa organització anomenada Tsunami Democràtic? Allò era un hype: quan alguna cosa produeix una intriga i un desig permanent de descobrir-ne més detalls. S'acostuma a fer servir per parlar de sèries o pel·lícules, ja que per exemple els tràilers són capaços de provocar un bon hype, però ni Hollywood ni Netfix ni cap història d'aquestes seran mai capaços d'igualar l'esglai orgàsmic i efervescent que provocaven aquelles notificacions al Telegram en les quals llegíem "Comunicat del Tsunami". Quins dies tan plens de hype, per l'amor de Déu. Llàstima que després de tant codi QR i tanta emoció, tenir encara instal·lada l'aplicació del Tsunami al mòbil sigui, en paraules d'un millennial, un gran fail.

9. Chill

Per acabar, la paraula preferida de La Gandula, el suplement estival d'ElNacional.cat pensat per ser llegit calmadament i sense presses. Provinent del gènere musical chill out, característic pel seu ritme relaxat, chill ha esdevingut la paraula preferida per referir-se precisament a això: un moment de calma o un estat de relaxament, poques presses i calma. Algú ajagut al sofà està chill, un grup d'amics compartint una Xibeca al jardí de casa una nit d'estiu estan chill i, si fossin millennials, els monjos franciscans del monestir de Poblet fent el seu vot de silenci estan super chill. La paraula fins i tot ha generat el verb chilling, que és l'acte d'estar chill, com per exemple: "Estic chilling llegint La Gandula". Ho has entès, boomer?

Un lector de La Gandula, assegut del chill en una gandula taronja d'alguna piscina municipal amb un edifici en obres al darrere. (Pixabay)