Els aficionats al cinema fantàstic i de terror el tenen marcat (a sang, és clar) al calendari. I cada any les xifres d'assistència reafirmen l'aposta de l'equip liderat per Ángel Sala. Enguany, quan el Festival de Sitges celebra la seva 57a edició, el municipi rebrà un grapat de noms propis que formen part de la història del gènere: de Steven Soderbergh a Corey Feldman, de Nick Frost a Giancarlo Esposito, aquests últims tres premiats amb el Premi Honorífic Màquina del Temps. Enguany serà l'actor Geoffrey Rush, conegut pels seus papers a El discurs del rei o Piratas del Caribe, qui serà guardonat amb el Gran Premi Honorífic, tot i que el talent català també hi serà representat amb noms com Mar Targarona, que rebrà el premi Woman in Fan.
Entre l’extensa programació que ocuparà Sitges del 3 al 13 d'octubre, formen part d’aquesta edició pel·lícules com Terrifier 3, protagonitzada pel terrorífic pallasso Art the Clown; La sustancia, guanyador del premi al millor guió a Canes; Apocalipsis Z: El principio del fin, de Carles Torrens; o el documental Super/Man: The Christopher Reeve Story, de Ian Bonhôte i Peter Ettedgui, entre moltes altres opcions cinèfiles. El cinema, les pel·lícules, els ensurts, la sang i el fetge tornaran a ser protagonistes a les sales, i us proposem una guia de 7 títols imprescindibles entre el maremàgnum de propostes que composen l'inacabable oferta del certamen.
1. Presence
La nova pel·lícula de Steven Soderbergh, director de Traffic, Ocean's Eleven o Eric Brockovich, serà l'encarregada d'inaugurar aquesta edició del festival. Es tracta de la primera incursió en el cinema de terror sobrenatural de Soderbergh, que també serà present a Sitges. La història se centra en una família que canvia de casa i que, en arribar a la seva nova residència, comença a sospitar que no està sola.
2. La sustancia
Ha passat per Canes, Venècia o Sant Sebastià, i aquest festival també comptarà amb la seva directora, Coralie Fargeat. Protagonitzada per una angoixada Demi Moore, el personatge és una exactriu d'èxit caiguda en desgràcia i que es guanya la vida fent un programa televisiu de gimnàstica. Amb el pes de l'edat, descobreix una substància que la pot fer rejovenir. Molta sang i una ferotge crítica a la pressió estètica i a l'edadisme.
3. Centaures de la nit
Rodada al Monestir de Poblet, a Tarragona, amb un elenc conformat en bona mesura per actors no professionals invidents, la darrera obra del català Marc Recha proposa una suggeridora premissa: un home que es llança a la caça d'unes relíquies amagades per uns monjos eslovens que es retroba amb l'amor de la vida.
4. Strange Darling
És un thriller sobre la impunitat d'un assassí en sèrie tractat en sis capítols, però que comença pel tercer. Aquesta narració en ordre no lineal ni cronològic té un sentit determinat en el conjunt de l'obra del qual millor no saber-ne res, amb cops de guió molt ben trobats. De fet, el propi Stephen King va elogiar aquesta pel·lícula dirigida per JT Mollner.
5. The Rule of Jenny Pen
Protagonitzada per Geoffrey Rush i John Lithgow, la sinopsis de la nova proposta de James Ashcroft parla d'un exjutge que, confinat en una residència i atrapat en el seu propi cos després de patir un vessament cerebral, ha de detenir un ancià psicòpata que fa servir un titella infantil per abusar dels residents del centre. Una història fosca que podria guanyar a la Secció Oficial.
6. Please don't feed the children
Destry Allyn Spielberg, filla del mític director de Hollywood, s'estrena en la direcció amb aquesta pel·lícula de terror sobre un grup de nens orfes que intenten trobar una nova vida després que un virus mortal hagi acabat amb la majoria dels adults del país. Tot canviarà quan, en aquest viatge a contracorrent, es trobin amb una dona psicòtica que amaga un secret. El protagonista és Giancarlo Espósito, conegut pel seu paper a Breaking Bad, i que també assistirà personalment al festival.
7. Selecció de pel·lícules asiàtiques
Com ja ens té acostumats en les seves 57 edicions, el Festival de Sitges tornarà a apostar enguany per una selecció de pel·lícules de procedència asiàtica i oriental. En són exemples Twilight of the Warriors: Walled In, de Soi Cheang (Hong Kong); Exhuma de Jang Hae-Hyun, actualment la cinta de terror més taquillera de la història a Corea; The Goldfinger, de Felix Chong (China); Confession, de Nobuhiro Yamashita (Japó); o Noise, de Soo-jin Kim (Corea).