El 3Cat, la nova plataforma de la CCMA permet ampliar l’oferta en català i estar al dia de les novetats de la cadena pública, però fa una funció tan i més important: permet accedir a títols oblidats o de culte que en el seu dia va emetre TV3 i que continuen sent productes molt interessant. Us fem una selecció d’algunes d’aquestes sèries que mereixen recuperar-se (sense comptar dos clàssics com Plats Bruts i Oh! Europa)

7 sèries catalanes que pots veure al 3Cat

Mecanoscrit del segon origen

Mecanoscrit del segon origen

La primera sèrie de TV3 va ser una ambiciosa adaptació de la novel·la de Manuel de Pedrolo dirigida per Ricard Reguant. Va marcar tota una generació perquè no estàvem acostumats a veure una distopia feta a casa, però també perquè sabia plasmar en pantalla tota la càrrega simbòlica del text. I l’atmosfera apocalíptica funciona igual de bé que en el moment de la seva estrena.

Va marcar tota una generació perquè no estàvem acostumats a veure una distopia feta a casa, però també perquè sabia plasmar en pantalla tota la càrrega simbòlica del text

Arnau

Arnau

Aquesta reconstrucció de les aventures del Comte Arnau és, encara avui, tot un exemple de com fer una producció històrica a la televisió. Troba el perfecte equilibri entre aventura clàssica, rigor dramàtic i intriga política, i demostra que la història de Catalunya és una font inesgotable d’idees per a fer ficció. Al capdavant del repartiment, Pere Arquillué, Carme Elías, Carles SabaterSílvia Munt, Ariadna Gil i Jaume Valls.

Tot un exemple de com fer una producció històrica a la televisió

Cròniques de la veritat oculta

Cròniques de la veritat oculta

Una antologia que demostra la viabilitat d’ajuntar els clàssics de la literatura catalana i els grans creadors de la nostra indústria audiovisual. El 1997 es va fer amb aquesta adaptació de tretze contes de Pere Calders a càrrec de tretze cineastes catalans que imprimeixen el seu estil a cada història. Tot plegat amb un repartiment extraordinari. Necessitem més projectes com aquest.

Una antologia que demostra la viabilitat d’ajuntar els clàssics de la literatura catalana i els grans creadors de la nostra indústria audiovisual

La memòria dels Cargols

La memòria dels Cargols

La crònica de la vida de la família Cargol al llarg dels segles és el punt de partida per un repàs, tan humorístic com exhaustiu, a alguns dels episodis cabdals de la història de Catalunya. Una joia de Dagoll Dagom que també entra amb encert a retratar elements més costumistes i brilla pels diàlegs, les interpretacions i uns aires d’irreverència que no han envellit ni un sol dia.

Una joia de Dagoll Dagom que també entra amb encert a retratar elements més costumistes i brilla pels diàlegs, les interpretacions i uns aires d’irreverència que no han envellit ni un sol dia

Crims

Crims

Molts anys abans dels Crims de Carles Porta hi va haver els Crims d’Emma Vilarasau. En el seu dia va ser la sèrie més cara que havia produït TV3: està ambientada en una ciutat futurista i visualment trenca amb tot el que havíem vist a la cadena fins a l’any 2000. La trama es nodreix de diferents casos, però n’hi ha un, la mort de la germana de la protagonista, que es manté durant els tretze episodis.

Va ser la sèrie més cara que havia produït TV3: està ambientada en una ciutat futurista i visualment trenca amb tot el que havíem vist a la cadena fins l’any 2000

Jet Lag

Jet Lag

Quan es parla de sitcoms, s’hauria de parlar més d’aquesta sèrie de les T de Teatre i Cesc Gay. És el dia a dia de cinc noies que ronden la trentena i que, a més de tenir personalitats molt diferents, gestionen com poden els conflictes sentimentals, laborals i vitals propis de la seva generació. Vitalista i molt divertida, continua sent una de les comèdies més rodones de TV3.

Vitalista i molt divertida, continua sent una de les comèdies més rodones de TV3

Pop Ràpid

Pop Ràpid

Una de les sèries catalanes més de culte dels darrers anys, centrada en dos aspirants a triomfar en el món de la música i la fauna nocturna que els envolta. Una mirada corrosiva als espais i els caràcters de la mal anomenada modernitat, plena de moments impagables i una excel·lent banda sonora. I una pedrera de grans noms, com Miki Esparbé, Betsy Túnez, Alain Hernández o David Verdaguer.

Una mirada corrosiva als espais i els caràcters de la mal anomenada modernitat, plena de moments impagables i una excel·lent banda sonora

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!