"EL GRAN GERMÀ ET VIGILA" és una de les primeres sentències que el lector de 1984 de George Orwell llegeix. És l’expressió màxima d’un món que ja hem assumit. La capacitat d’anticipar-se per part d’Orwell és notable, tanmateix, si es despertés d’entre els morts i caminés per les Rambles, necessàriament se’n tornaria d’entre els morts. El món que dibuixava com una utopia en moltes coses s’ha assumit, i les pugnes totalitàries han canviat notablement els seus protagonistes.

La capacitat d’anticipar-se per part d’Orwell és notable, tanmateix, si es despertés d’entre els morts i caminés per les Rambles, necessàriament se’n tornaria d’entre els morts

Avui fa setanta-cinc anys de la publicació de 1984. Orwell ha passat a la posteritat per ser un autor profètic de la societat de la vigilància i del control total per part dels Estats. El llibre plasma una visió pessimista del poder representat com una faula opressiva. No és el cas de la Revolta dels animals que ja aconsegueix ocultar qualsevol expressió política en la màxima representació d’una història innòcua d’animalons.

El llibre plasma una visió pessimista del poder representat com una faula opressiva

Portant al límit les expressions del present

L’autor també d'Homenatge a Catalunya va viure la Guerra Civil i va conèixer la fragmentació de l’esquerra que també va viure des del pessimisme. Un cop retornat del viatge a Espanya, va començar a documentar-se i va trigar deu anys a publicar 1984, amb clares consonàncies amb l’Homenatge. El seu caràcter profètic s’ha intentat desmuntar per part dels lectors: Orwell identificava en la realitat del seu temps com l’evolució directa seria el control per part dels Estats un cop acabada la Segona Guerra Mundial. Se’l coneix per ser un gran autor de les utopies, però és un autor que porta al límit les expressions del present. Intueix cap a on anirà.

Orwell identificava en la realitat del seu temps com l’evolució directa, seria el control per part dels Estats un cop acabada la Segona Guerra Mundial

Primera edició de 1984 de George Orwell

1984 comença essent una novel·la que té clarament el seu context en referència. Però, l’estudi de l’arribada de Hitler al poder, així com Stalin a Rússia és un detonant per intentar concebre una reflexió més àmplia del poder. Això condueix a la segona part del llibre, que és intemporal i deslligada de context, i que s’apropa a la idea de faula. El paper de la tecnologia és clau en la reflexió d’Orwell.

L'estudi de l’arribada de Hitler al poder, així com Stalin a Rússia és un detonant per intentar concebre una reflexió més àmplia del poder

Orwell exercia de periodista, i va ser a partir de l’experiència de treballar a la BBC que va començar a interrogar-se pel paper dels mitjans. Sabia que en un futur la televisió podria amenaçar directament a la comprensió de la realitat. La televisió podria ser un braç executor del poder per convèncer a la població en massa.

Segons el context

1984 és una novel·la que s’ha llegit en funció del seu context. Només publicar-se es va llegir amb relació a la Segona Guerra Mundial, pensant en el nazisme i el estalinisme. Posteriorment, es va llegir contextualment amb la Guerra Freda. És curiós com escriptors de l’est d’Europa l’han reivindicat com un autor que ha descrit perfectament la seva realitat. Per part dels americans, sempre s’ha considerat com un autor propagandístic en contra de Rússia.

Era algú que va col·locar-se al centre del conflicte. Va elaborar tota una trajectòria literària en resposta al nazisme. La vigència de la seva literatura clarament ha perviscut

El paper de l’intel·lectual d’Orwell és peculiar. Era algú que va col·locar-se al centre del conflicte. Va elaborar tota una trajectòria literària en resposta al nazisme. La vigència de la seva literatura clarament ha perviscut. Segurament, novel·les com El conte de la serventa de Margaret Atwood són la continuació directa del que va provar de fer Orwell en la literatura. Tot i que l’autor era força procliu a utilitzar recursos humorístics en la seva literatura periodística, en les novel·les només utilitza certs recessos d’ironia.

1984 de George Orwell ja no és un llibre amenaçador

El que és clar és que 1984 de George Orwell ja no és un llibre amenaçador. La novel·la s’ha integrat en l’imaginari pop i inclús "el gran germà” s’ha instal·lat en l’imaginari que compartim i que, actualment, l’hem resignificat a favor de la protecció i de la seguretat per a les nostres vides.