Encara queda un llarg camí per recórrer, però de mica en mica, cada vegada són més els títols del catàleg de Disney que es poden gaudir en català. Llista de referències doblades en la nostra llengua a la qual la titànica productora ha sumat vuit títols més.
Des de fa uns dies, tots els abonats a la plataforma de visionat per streaming Disney + poden gaudir a casa seva de set clàssics del cinema d'animació i una obra mestra de l'acció i la ciència-ficció. Títols que s’afegeixen a Raya i l’últim drac, Soul, Espies Disfressats i Frozen 2, ja disponibles.
Seqüela (mai reconeguda oficialment) d'un dels grans èxits de Pixar, Avions, en el seu origen ideada com un curtmetratge que va anar creixent fins a esdevenir un llargmetratge, és una altra petita gran meravella de l'animació sorgida de la ment extraordinària de John Lasseter, home que té el cel garantit per haver estat el creador de la saga Toy Story.
Fa la dita que segones parts mai son bones, Avions 2. Equip de rescat és una evidència de la saviesa de la cultura popular. Tot i que l'estudi de producció és el mateix, la mastodòntica Disney, i els personatges principals reincideixen, el producte resultant (potser perquè l'equip creatiu va canviar) és força menor al seu original.
Producció del 2014 inspirada en l'entranyable personatge de la llegenda de Peter Pan. Campaneta i el seu grup d'amigues fades entaulen amistat amb un misteriós i enigmàtic animal, a què anomenen NeverBeast. Per contra, un altre grup de fades, té l'objectiu de capturar la criatura, ja que ho consideren una amenaça per al conjunt de les fades i tenen por que pugui destruir les seves llars
En Ralph és el protagonista d'un videojoc. Monstre amable, s'ha cansat de ser sempre el dolent de la pel·lícula i vol demostrar que també pot ser un heroi. Situada en la vuitena plaça de les pel·lícules de més èxit de taquilla en la història de Disney, aquesta creació de Rich Moore, un altre geni de l'animació, responsable, entre altres, de la meravellosa Zootopia, ha esdevingut un clàssic contemporani.
Segona entrega de la saga, aquesta vegada el monstre amable d'en Ralph s’endinsa en l'infinit món d’internet. Viatge a través de la xarxa en la recerca d’una peça de recanvi que salvi Sugar Rush. Excepció que confirma la regla, aquesta vegada sí, la segona part, més divertida i colpidora, supera la primera.
Pel·lícula de 1998, l'argument està inspirat en el poema xinès Balada de Fa Mu Lan sobre les gestes de la jove Mulan que, per evitar l'allistament del seu pare malalt, es vesteix com un home i decideix enrolar-se en l'exèrcit imperial per a fer front a la invasió dels huns. Una de les primeres produccions de Disney que fuig els estereotips femenins amb què s'havien traçat fins aleshores les heroïnes de la casa.
Si encara no heu vist Ratatouille us hauríem de posar de cara la paret i fer-vos copiar 35.971.234.895 de vegades: No tinc perdó, no tinc perdó, no tinc perdó. Obra mestra del cinema (sigui d'animació o no), impossible resistir-se a la seva galeria de personatges memorables i un guió sublim de principi a fi.
I sí, els éssers i criatures més emblemàtiques de les galàxies també parlen català. En aquest vuitè episodi, continua la història de Luke Skywalker i els darrers Jedi, descobrint als fans de la sèrie secrets arcaics i revelacions importants. Dirigida per Rian Johnson i amb un càsting on destaquen els noms de Mark Hamill, Carrie Fisher (en la seva última pel·lícula abans de morir), Adam Driver, Daisy Ridley i John Boyega, és una de les millors entregues de la saga més enllà de la trilogia clàssica.