El primer a millor pel·lícula del 56è Festival de cinema de Sitges se l'ha endut el film argentí Cuando acecha la maldad, una obra dirigida per Demian Rugna. La pel·lícula explica com dos germans descobreixen un home infectat per forces malignes i que està a punt de donar a llum un dimoni. El film també ha estat reconegut amb el premi a la millor pel·lícula Blood Window. En una entrevista a l'ACN, Rugna va descriure la seva pròpia pel·lícula com "un relat cru i descarnat". Tanmateix, va afegir: "no és una pel·lícula que es conformi a impactar, sinó que vol explicar un conte entretingut".
Enguany el palmarès ha quedat molt repartit. El guardó a millor director ha estat per a Boloji, per Omen. Aquesta pel·lícula segueix la vida de Koffi, qui després de quinze anys fora del seu país, viatja de Bèlgica al Congo amb la seva parella, una dona blanca embarassada. La rebuda per part de la família és estranya i freda, una situació que anirà empitjorant tal com passaran els dies. El que desconeix Koffi és que els seus compatriotes creuen que ell és un bruixot vingut d’altres terres.
El film britànic Stopmotion, de Robert Morgan, ha rebut un premi especial 'ex aequo' per la seva explotació creativa del costat fosc de la creativitat. També se li ha concedit aquest reconeixement a la pel·lícula francesa Vermin: la plaga per ser “una pel·lícula de monstres poderosa i política”.
El jurat ha reconegut Late Night with the Devil, dels germans Cairnes, amb el premi al millor guió; a La Morsure amb el de la millor fotografia; a Club Zero amb el de millor música, i a El regne animal amb el de millors efectes visuals. S'han concedit dues mencions especials per part del jurat als films Riddle of Fire, perquè "va fer molt content" al jurat, i a Mosques, per mostrar el costat lleig de Buenos Aires.
Augment de la recaptació
En l'entrega de premis, la directora de la fundació del festival, Mònica Garcia, ha celebrat que el certamen ha crescut de moment un 13,5% en la seva recaptació i ha venut més de 83.000 entrades, cosa que continua mantenint Sitges com "el bressol del fantàstic". Ha apuntat que hi ha un públic cada vegada més jove que va a les sales i no es perd cap sessió. "En venda directa d’entrades úniques, al marge dels acreditats, estem en 83.173 entrades venudes", ha subratllat. En aquesta línia, el director del festival, Ángel Sala, ha remarcat la gran varietat dins del cinema fantàstic que s'ha pogut veure en aquesta edició, i ha destacat que el públic del certamen "veu a veure tota mena de cinema". Sala ha reiterat la necessitat de “més infraestructures” del festival a Sitges, i ha dit que és un debat que està sobre la taula per la dinàmica de creixement del certamen.