La mort de l'historiador, articulista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Joan B. Culla, aquest dimecres als 71 anys, ha sacsejat la societat catalana. Culla, que ha mort víctima d'un càncer, s'ha erigit al llarg de la seva carrera en un dels articulistes més llegits i respectats del país.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat un dels primers a reaccionar des de Seül. En unes declaracions a RAC1 ha lamentat la mort de Joan B. Culla i ha afirmat que sempre ha estat un historiador de referència i sempre treballava "amb un rigor extraordinari". En aquest sentit, ha assegurat que ha estat "mestre de molts historiadors i periodistes, i sobretot, compromès amb Catalunya". Aragonès ha explicat que ha tingut la sort "d'assistir i organitzar algunes xerrades seves". A més, ha detallat que d'ençà que va assumir la presidència del Govern, "m'agradava veure'ns sovint. Sempre eren converses interessants". En paral·lel, el president ha lamentat en una publicació a X que "Catalunya perd un historiador de referència i un intel·lectual compromès amb el país i la seva llibertat".
El president Quim Torra també ha lamentat la mort de l'historiador, i ha afirmat que "perdrem un referent com a historiador i un pensador lliure".
El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha afirmat que es tracta d'una "pèrdua en molts sentits per al nostre país". Turull ha reconegut que "se’l trobarà a faltar molt. Molt".
El vicepresident de Junts per Catalunya, Josep Rius, també ha volgut acomiadar-se de Joan B. Culla, i a través d'una publicació a les xarxes socials ha afirmat que "avui és un dia trist". Rius ha celebrat que a través dels seus articles, l'historiador "va fer una nació millor".
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat les mostres de condol a la família del que va ser el seu company departament d’Història Moderna i Contemporània de la UAB.
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que Joan B. Culla és de les persones que "més han ajudat a entendre la història del país".
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, també ha lamentat que "s'apaga una veu lúcida, un referent del catalanisme".
L'exdegana de la Universitat Autònoma de Barcelona, María José Recoder, ha assegurat que "els amics que l'estimàvem, estem desconsolats".
Des d'Òmnium Cultural també han lamentat la mort de Joan B.Culla, qui consideren que és "un dels historiadors i professors més brillants del país. Trobarem a faltar la seva mirada".
El líder dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, també s'ha sumat a les mostres de condol cap a l'historiador i professor català.
Per la seva banda, la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha assegurat que es tracta d'un "dels millors historiadors del país".
El Col·legi de Periodistes també s'ha acomiadat de l'històric professor de la UAB, i "amic dels periodistes". "La seva influència com a professor de periodisme deixa un llegat que perdurarà", ha assegurat.
En declaracions a TV3, el president Jordi Pujol ha afirmat que Joan B. Culla va posar sempre "per davant" la defensa de la identitat i la forma de ser de Catalunya. "Sempre vam saber que, fonamentalment, en allò que consistia en la defensa de Catalunya, la identitat de Catalunya i en la forma de ser de Catalunya, en això ell sempre anava per davant", ha destacat. A més, ha explicat que fa poc dies li va enviar una carta en la qual s'acomiadava d'ell.
També la Comunitat Israelita de Barcelona (C.I.B) ha expressat en un comunicat el seu dolor per la mort de Joan B. Culla: "Un dolor que s'escampa a tots els jueus de Catalunya, de Sepharad i del món, i especialment els que viuen a la terra d'Israel, que ell tant va estimar", assenyalen. Culla va ser un estudiós d'Israel i el conflicte entre àrabs i jueus.