No hi ha res més plaent que fer campana a la vida i viure entre setmana tot allò que suposadament hem de fer dissabte i diumenge. D'exposicions a concerts, de festivals a espectacles, de dilluns a divendres l'agenda cultural va plena  - i amb la recuperació de la (vella) normalitat encara més- de propostes imperdibles per gaudir. Aquesta és la nostra selecció d'experiències culturals que des d'avui, dilluns 25 d'octubre i fins la divendres 29, no pots eludir (més enllà de grans esdeveniments com Sonar o l'In-Edit: d'aquests ja us en parlarem individualment i extrensament). 

1
Dilluns - FILMETS
ContrAgenda cultural: tot el que no et diuen que has de fer però has de viure aquesta setmana

Aquest passat divendres 22 d'octubre es va inaugurar la 47 edició del FILMETS, el Festival Internacional de Curtmetratges de Badalona, esdeveniment que fins al 31 d'octubre projectarà les millors propostes del cinema actual en format breu 

Enguany, en una edició que recupera la màxima normalitat possible d'un festival que l'any passat es va veure fortament alterat per la pandèmia, el FILMETS presenta un total de 237 curtmetratges a competició que es podran veure en 27 sessions competitives, de les quals 21 seran presencials. Aquestes sessions presencials es faran al Teatre Zorrilla de Badalona, l'Institut français de Barcelona i els cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat.

En les 27 sessions competitives hi haurà curtmetratges que seran 'premières' internacionals, europees o catalanes, i dues pel·lícules nominades als Oscar, així com curts guanyadors o seleccionats en festivals prestigiosos com Cannes, Clermont-Ferrand, Tribeca, Palm Springs o Sundance, entre d'altres.

 

 

2
Dimarts - Exposició 'El centenari. Fellini al món'
ContrAgenda cultural: tot el que no et diuen que has de fer però has de viure aquesta setmana

Més de vint anys després de la seva mort, la fama de Federico Fellini continua viva. La seva notorietat al món és enorme i la seva figura segueix despertant interès. És un referent que, des d’un imaginari propi, va canviar la nostra mirada cap al setè art. Una figura fonamental de la cultura del segle XX eix protagonísitc de la mostra 'El centenari. Fellini al món' que aquest dies es pot gaudir a la Sala Castellví de El Born CCM.

Coorganitzada per l’Istituto Italiano di Cultura a Barcelona i El Born CCM, la mostra, d'entrada gratuïta, us submergirà en l'univers oníric de l’autor, descobrint-lo en la seva vessant més íntima, més enllà de la seva filmografia.

Una exposició que aplega gran part del material que Fellini va produir o que està relacionat amb ell -una tasca de recopilació sistemàtica en la qual han participat arxius i col·leccionistes públics i privats. Cartells originals de les seves pel·lícules, cartelleres, guions, contractes, cartes, més de 80 fotografies de plató i de la seva vida privada, atrezzo, vestuari i més de 50 dibuixos personals ressalten l’eclecticisme i la versatilitat d’aquest gran director, característiques que l’han elevat a rang de mite.

3
Dimecres - Combat de negres i gossos
ContrAgenda cultural: tot el que no et diuen que has de fer però has de viure aquesta setmana

Últims dies en la cartellera del Teatre Tantarantana d'aquest espectacle amb profunda càrrega social.

Espectacle escrit per Bernard-Marie KoltèsCombat de negres i gossos ens descobreix la història d’un treballador africà mort a mans del seu cap,  a l’opressió que ha estat motor del colonialisme i que encara és present a la nostra societat, on la violència que exercim ens obliga a viure en la por i en un exili permanent.

Bernard-Marie Koltès ens parla de colonialisme i opressió no només a l’Àfrica sinó també en la nostra societat que sobreviu gràcies a treballadors explotats i oprimits. Nosaltres som els gossos que borden per tal de defensar el paradís occidental que hem construït, una illa de seguretat aparent que és representat per l’obra on passa l’acció. Vivim als marges, exiliats en una perifèria mental, a causa de la nostra incapacitat per obrir-nos i construir una llar que aculli i protegeixi tothom. Els personatges en escena representen els actors d’aquesta dinàmica d’opressió: la força bruta (Cal), el poder econòmic (Horn), una Léone que, com nosaltres mateixos, no s’embruta les mans, però gaudeix dels beneficis que genera la dinàmica neocolonial i un Alboury, la veu de la consciència que posa a la resta de personatges davant de les seves accions i que interpreta Ricard Boyle.

Eldirector Roberto Romei (Lehman Trilogy, al Grec 2016; Shenzhen significa infern, al Grec 2018; entre altres), dirigeix la posada en escena d’aquesta peça teatral, obra d’un dramaturg, que constitueix un clàssic contemporani de la dramatúrgia europea. Koltès és autor d’unes creacions audaces en els quals utilitza un llenguatge poètic i directe, que combina amb estructures dramàtiques renovadores. És l’autor de peces tan conegudes com La nit just abans dels boscos o Roberto Zucco.

4
Dijous - Lluís Cabot
ContrAgenda cultural: tot el que no et diuen que has de fer però has de viure aquesta setmana

Impuls creatiu de Da Souza, una dels projectes de l'indie nostrat que més alegries ens ha regalat els darrers anys, Lluís Cabot ha iniciat una aventura paral·lela en solitari

El guitarrista i cantant mallorquí publicava meses enrere l'EP Fernanda, un recull de cançons que, des de les experiències més quotidianes: conéixer algú, canviar de pis..., parlen del poder transformador de les coses normals (i d’altres no tan normals com una pandèmia mundial).

El concert de Lluís Cabot d'aquest dijous al Centre Cívic Urgell, serà el tret de sortida del Interferències, cicle d'actuacions d'aquest espai públic de l'Eixample que en les properes setmenes tindrà com a protagonistes a artistes com Júlia o Galgo Lento.

La cita amb Lluís Cabot és a partir de les 19h i l'entrada és gratuïta amb reserva prèvia a la web del Centre Cívic Urgell.

5
Divendres - Festival Panoràmic
ContrAgenda cultural: tot el que no et diuen que has de fer però has de viure aquesta setmana

El Panoràmic es descriu com el festival de Cinema, Fotografia i més. Un esdeveniment, dit d'altra manera, que pretén ser un punt de trobada entre la imatge fixa i la imatge en moviment, amb disciplines que van de la fotografia al cinema, el vídeo, la instal·lació i altres pràctiques visuals contemporànies.

La cita d'aquest 2021, la seva cinquena edició, va iniciar-se el 14 d’octubre i s'allargarà fins al 28 de novembre de forma simultània a Granollers i Barcelona oferint una àmplia i molt interessant programació d'exposicions, projeccions, debats, tallers i conferències en diferents espais culturals de les dues ciutats.

Enguany, la temàtica conceptual del Panoràmic és 'Incertesa, Atzar, Predicció', conceptes que seran debatuts, interrogats i reflexionats en totes les creacions artístiques presentades en el festival.