El periodista Agustí Pons i Mir (Barcelona, 1947) ha assumit la direcció de la Revista de Catalunya en substitució de Quim Torra, actual president de la Generalitat. El patronat de la Fundació Revista de Catalunya ha donat el vistiplau al nomenament després de la dimissió de Torra i després de valorar diversos candidats. La Revista de Catalunya vol ser la gran revista de l'alta cultura catalana. Va ser creada per Antoni Rovira i VIrgili el 1924 i ha tingut una vida atzarosa, a causa de la persecució política (s'ha editat a Catalunya, França, Mèxic, Brasil...). A partir del 1986 es va tornar a publicar a Barcelona, amb periodicitat bimestral. El consell de redacció actual està format per Jordi Manent (subdirector), Joan G. Codina (gerent) i els vocals Xènia Bussé, Lluís Duran, Frederic Ribas, Queralt Solé i el director de La Llança, Joan Safont.
Pons, graduat per la Escuela Oficial de Periodismo, va ser redactor d'El Noticiero Universal i de la revista Destino i va ser membre fundador del diari Avui, on va ser subdirector de Cultura, Espectacles i Opinió. La seva columna diària a l’Avui, "Figures, paisatges", li va valer el Premi Ciutat de Barcelona de periodisme el 1991. També ha col·laborat a revistes com La Nació, Serra d’Or, Lletra de canvi, El Temps i Debat Nacionalista, entre d’altres. Durant la primera legislatura dels governs de Jordi Pujol va ser cap de gabinet del conseller Max Cahner al Departament de Cultura.
Com a escriptor, Pons ha treballat la narrativa, la poesia, la biografia, el memorialisme i l'assaig. És autor d'una vintena de llibres, entre els quals hi destaquen les biografies de Joan Triadú (1994), Pere Calders (1998), Maria Aurèlia Capmany (2000), Nèstor Luján (2004), Raimon Noguera (2011) i Salvador Espriu (2013). També ha editat els llibres de memòries Temps indòcils (2007), Cartes a Clara, una periodista del segle XXI (2010) i Bàrbara (2015). És autor de cinc llibres de poesia i els darrers anys ha publicat dos assajos de tema europeu: 1914-2014. Per entendre l’Europa del segle XX (2014) i Zuric 1917: Lenin, Joyce i Tzara (2017).
Pons ha rebut diversos premis literaris com el Premi Joan Fuster d’assaig, el Premi Crítica Serra d’Or i el Premi Nacional d’Assaig, entre d’altres. El 2015 li fou concedida la Creu de Sant Jordi.