La cantant lírica Ainoha Arteta ha captivat el públic del Festival de Cap Roig de Calella de Palafrugell (Baix Empordà) aquest dimecres a la nit en l'últim concert del certamen, que ha estat definit pel seu director, Juli Guiu, com d'"altíssim nivell".

En aquesta edició del festival, Cap Roig ha tornat a generar uns 200 llocs de treball estables en el territori. Segons un estudi realitzat per l'empresa PwC, l'impacte econòmic en el PIB de Catalunya supera els 18 milions d'euros.

El director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Jaume Giró, ha celebrat "la plena consolidació d'aquesta cita cultural en el circuit internacional de festivals d'estiu" i ha sostingut que "no seria el que és sense l'entorn en què es celebra i sense el seu compromís amb la sostenibilitat", que li va fer ser el primer certamen musical del món a rebre el segell Biosphere el 2017.

Per això, ha assegurat que el compromís amb Cap Roig va més enllà de les dates estiuenques i des que van assumir la seva gestió en 2011, la Fundació, propietària de l'enclavament de Cap Roig, "s'ha preocupat de la seva conservació, invertint set milions d'euros en mantenir i millorar el conjunt del recinte format pel Castell, els Jardins i la plaça ". "Més de 55.000 mil persones visiten cada any els Jardins, amb independència dels espectadors que acudeixen al Festival", ha recordat.

Per part seva, la directora executiva de Comunicació, Relacions Institucionals, Marca i RSC de CaixaBank, María Luisa Martínez Gistau, ha subratllat "l'èxit organitzatiu, artístic i d'assistència d'aquesta nova edició del Festival de Cap Roig", i ha destacat que CaixaBank "ha complert amb els objectius que s'havia proposat: donar suport al desenvolupament cultural i econòmic del Festival i reforçar el seu compromís de proximitat amb les comarques de Girona".

Un concert solidari 

Arteta ha estat la protagonista del concert solidari que anualment realitza el festival, en què destina tots els beneficis a una entitat vinculada amb el territori.

El concert ha arrencat amb un tema instrumental d'una òpera de Rossini, 'La Gazza Ladra', que ha interpretat la GiOrquestra. A continuació, la tolosenca de 54 anys ha aparegut a l'escenari amb un vestit ple de lluentons daurats tot interpretant 'Edelweiss', un dels temes de la pel·lícula musical 'Sonrisas y Lágrimas'. A partir d'aquí, Ainhoa Arteta ha arrencat amb un repertori marcat per les bandes sonores, entre les quals destaquen 'Somewhere Over The Rainbow', de la pel·lícula 'El Mago de Oz' (1939).

Precisament aquest últim tema Arteta l'ha interpretat conjuntament amb el pianista Guillerm Hernández, d'onze anys. Es tracta d'un dels finalistes del programa 'Prodigios' de Televisió Espanyola. Arteta, que va coincidir amb ell en el programa, l'ha descrit un "un gran geni" i ha cantat tres temes només amb en Guillem al piano ('Somewhere Over The Rainbow', 'Piensa en mi', i 'Nella Fantasia').

A banda d'aquests temes, Ennio Morricone també ha sonat de la mà de la GiOrquestra que ha posat so a les notes de la banda sonora de 'Cinema Paradiso' (1988). La soprano també ha interpretat el blues 'Summertime'.

La segona part ha estat dominada pel domini de la clàssica. Ha arrencat amb un fragment de l'òpera 'Ruslan i Liudmila' que va composar Mikhail Glinka entre el 1837 i el 1842. Després han sonat obres de Verdi ('La Forza del Destino', 1861), Bellini ('Casta Diva', 1831) o Puccini ('O mio babbino caro').

En el primer dels bisos, la soprano ha cantat un dels temes que més domina, 'Carmena Habanera'. La cantant ha arrencat estirada a les escales i poc a poc les ha anat baixant per endinsar-se entre el públic, en el tema en què s'ha sentit més còmode de tota la nit.

Arteta ha tancat la nit amb la mítica cançó de 'New York, New York' que Liza Minelli va interpretar per primera vegada el 1977 i posteriorment va popularitzar Frank Sinatra. El repertori ha estat dirigit per Andrés Salado, un dels joves espanyols més reconeguts. Actualment és el director de de la Jove Orquestra d’Extremadura i de l’Orquestra Opus 23.

Els beneficis del concert d'Ainhoa Arteta es destinaran a l'entitat AcompanyArt. Es tracta d'una organització que decora els hospitals i centres sanitaris amb motius infantils per tal que els nens que estan ingressats o que s'han de sotmetre a tractaments hospitalaris no estiguin tan espantats.

Un 86,7% d'ocupació

Arteta ha estat l'encarregada de posar el punt i final a la 19a edició del Festival de Cap Roig. Aquest any fins a 43.467 espectadors han passat per les butaques instal·lades enmig dels jardins botànics que hi ha en aquest indret de la Costa Brava. Aquesta xifra representa un 86,7% d'ocupació. Tot i així, en comparació amb les xifres de l'any passat, s'han registrat unes 13.000 entrades menys. Part d'aquesta diferència es deu al fet que l'any passat hi va haver 29 concerts en comptes dels 25 d'aquest any.

El director del festival, Juli Guiu, ha defensat que el certamen musical ha comptat amb un "altíssim nivell" musical i també ha qualificat l'edició d'enguany com "un gran any" per l'alt percentatge d'ocupació. De fet, Guiu no veu "preocupant" la diferència en ocupació respecte l'any passat. Fonts del festival han assegurat que el nivell d'assistència de l'any passat va ser extraordinari.

Al llarg de les 25 nits d'actuacions, per l'escenari del festival hi ha passat artistes internacionals (entre ells Sting, Diana Krall, Ben Harper, Liam Gallagher o Jamie Cullum) i d'altres del panorama musical espanyol i català (com ara Maluma, Luis Fonsi, Aitana, Álvaro Soler o Ramon Mirabet). De tota manera, Ara Malikian va haver de suspendre el seu concert que havia de fer aquest dilluns 19 d'agost per motius mèdics.

A més, també ha aconseguit penjar el cartell de 'sold out' durant deu nits (Sting, Diana Krall, Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida, Luis Fonsi, Jamie Cullum, Ramon Mirabet, Álvaro Soler, David Bisbal, Morat i Aitana).

Un festival compromès amb la sostenibilitat

El Festival de Cap Roig va ser el primer certamen musical del món a rebre el segell Biosphere, que va obtenir en el 2017. Renovat anualment, aquest reconeixement, atorgat per l'Institut de Turisme Responsable (ITR), es basa en els criteris de sostenibilitat establerts en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

L'aposta del Festival per la sostenibilitat inclou la compensació de les seves emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Per a aconseguir-ho, es calcula la petjada de carboni, que inclou els consums energètics de l'esdeveniment, els materials lliurats als assistents, el servei de càtering, els desplaçaments i les pernoctacions dels membres de l'organització i dels artistes. L'any passat, la compensació d'aquestes emissions es va realitzar mitjançant la compra de 105 crèdits de carboni del projecte Xina Cookstoves, que redueix els gasos d'efecte d'hivernacle mitjançant la venda de diferents tipus d'estufes millorades que utilitzen excedents de residus agrícoles (una font de combustible 100% renovable). Després de la celebració de l'edició de 2019, també es calcularà la petjada de carboni generada i es compensarà amb el suport a algun projecte d'interès mediambiental.