Diuen que les coincidències no existeixen i que tot passa per algun motiu. Doncs bé, el 29 d’octubre de 2024, coincidint amb una de les majors desgràcies que ha viscut el País Valencià, em va caure a les mans el llibre La riuada, el primer volum de la saga Blackwater, un dels fenòmens més exitosos dels últims anys. I parlo de coincidències perquè la portada del primer volum de la saga representa l'escena d'un poble totalment inundat que recorda algunes de les localitats valencianes afectades per la DANA.
Deixant de banda similituds catastròfiques, vaig descobrir que havia topat amb una història amb gran profunditat emocional, plena de misteri, una atmosfera inquietant i va ser aleshores que vaig entendre que ens trobem davant d'un fenomen mundial.
D'entrada, les xifres són escandaloses. Més de dos milions d'exemplars venuts a França i Itàlia i més de 700.000 exemplars venuts en català. Per entendre aquest fenomen hem d'endinsar-nos a les xarxes socials, que han protagonitzat un paper important en la popularització d'aquests llibres. Més enllà del boca-orella i els clubs de lectura (que també són clau per estendre el fenomen), el contingut a TikTok i Instagram de la mà dels creadors de contingut recomanant-ne les lectures, han aconseguit crear una bomba publicitària.
L'autor de la saga, Michael McDowell (1950), no va arribar a conèixer l'abast del seu èxit; el jove escriptor i guionista nascut a la ciutat d’Enterprise (com la nau d'Star Trek), situada a l’estat d’Alabama, va publicar, (el 1983 i en entregues), la saga matriarcal de sis volums ambientada al sud dels Estats Units a principi del segle XX. L’èxit va ser immediat al món anglosaxó, però no ha estat fins quaranta anys més tard que s’ha convertit en un fenomen mundial.
La trama: Un viatge a l'horror i a la foscor de la família
La saga Blackwater explica una història d'avarícia. Tot comença el 1919, en un poble d'Alabama que acaba de ser destrossat pel desbordament dels dos rius que el travessen, el riu Perdut i el Blackwater. Aquesta riuada porta amb si l'aparició dElinor Dammert (quedeu-vos amb aquest nom), una dona misteriosa, un personatge complex i profund amb una estranya relació amb el riu, el poble i la família més rica que hi viu, els Caskey. I dic que és estranya perquè, a través de les pàgines que descriuen l'ascens i fortuna d'un dels clans fusters de la regió, s'entrellacen secrets familiars, amors prohibits, traïcions i revelacions de caràcter sobrenatural. Aquesta subtil mescla converteix la saga de Blackwater en una perfecta fusió de novel·la de terror gòtic amb el de thriller familiar.
Elinor i la família Caskey: Personatges complexos i fascinants
Elinor és la figura central d’aquesta trama, però no es pot parlar de la saga Blackwater sense fer referència a la profunditat dels personatges que l’envolten. Des dels membres de la família Caskey fins als habitants del poble, tots estan dibuixats amb una complexitat que va més enllà de simples arquetips.
Els personatges, especialment els protagonistes, són impulsats per les seves pròpies obsessions, pors i desitjos, la qual cosa els fa molt humans, malgrat que algunes de les seves accions tinguin un aire de sobrenaturalitat
El misteri que envolta Elinor, amb el seu origen desconegut i les inquietants habilitats que sembla tenir, es va desvelant lentament al llarg de la saga, però mai d’una forma que acabi amb la tensió. La trama està carregada d’ambigüitats i matisos que permeten que el lector es qüestioni contínuament la veracitat de la història, aportant un punt de suspens i incertesa a cada capítol.
L'estil narratiu: La bellesa de l’horror gòtic
Una de les qualitats més destacables de Blackwater és l’estil narratiu de McDowell, que es recolza en la descripció minuciosa i en la creació d’una atmosfera tensa, misteriosa i m'atreviria a dir inquietant, que atrapa el lector des de les primeres pàgines. L’autor utilitza elements del gènere gòtic per construir una sensació de claustrofòbia, on la natura del poble sembla estar impregnada de foscor.
Les descripcions de les cases decadents, la vegetació imponent i la força de la natura, reflecteixen els temors més interiors dels personatges i li donen una qualitat gairebé onírica
El tema de la família: El gran motor de la narració
Un dels temes centrals de la saga Blackwater és la dinàmica familiar. A través de la història dels Caskey, McDowell explora els llaços familiars, les rivalitats, els secrets i les tradicions que es transmeten de generació en generació. La família és vista com una entitat que pot ser tant una font de força com una condemna. Els conflictes interns de la família, les lluites de poder i la manera en què els personatges intenten controlar o escapar de les seves pròpies arrels proporcionen una gran profunditat emocional a la història.
Blackie Books, l'editorial independent de Barcelona
L’èxit de Blackwater se li ha d’agrair, sobretot, a Valancourt Press, l'exquisida editorial de Virgínia que ha reeditat a McDowell als Estats Units, seguint una política de rescat d'obres oblidades o menystingudes en el seu moment, especialment dins del gènere fantàstic i que ha arribat al nostre país de la mà de la bona feina de l’editorial catalana i independent Blackie Books.
Pedro Oyarbide, l'il·lustrador que ha adaptat la portada de 'Blackwater' per la DANA
L'il·lustrador de les edicions de 'Blackwater' en català i castellà és el madrileny Pedro Oyarbide, que ha adaptat la portada del primer volum de la saga, 'La riuada', en una làmina per al poble valencià. L'il·lustrador explica que l'objectiu és destinar la recaptació a la recuperació dels pobles afectats per la DANA. El dissenyador relata que va tenir la idea de reinventar la portada després de fer de voluntari als pobles de Paiporta, Sedaví i Benetússer, a la zona zero afectades pels aiguats. La recaptació -que ha enviat a la Fundació Horta Sud- ha estat de 90.000 euros. 'València és poble. Reconstruirem. No oblidarem', diu la portada.
En definitiva, la saga Blackwater no només destaca com una obra mestra del gènere gòtic, sinó que també és un testimoni de la capacitat de Michael McDowell per teixir històries complexes que connecten amb els lectors a múltiples nivells. Amb personatges inoblidables, una ambientació carregada de simbolisme i temes universals com l'ambició, la família i la decadència, Blackwater transcendeix el seu context literari per esdevenir un clàssic atemporal. És una història que perdura, captivant generació rere generació, i que segueix demostrant que els grans relats mai passen de moda.