El monòleg 'A.K.A. (Also Known As)', escrit per Daniel J. Meyer, ha liderat els XXIV Premis Butaca, que s'han celebrat aquest dilluns a la nit al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès. La producció de la Sala Flyhard s'ha endut tots els guardons als quals optava: el de Petit format, el de millor actor protagonista per Albert Salazar, millor direcció per Montse Rodríguez Clusella i millor text. 'Cabaret', el clàssic de Broadway que va fer estada al Teatre Victòria, s'ha endut el guardó a millor musical, millor actriu i actor en un musical per Ivan Labanda i Elena Gadel. El millor muntatge teatral de la temporada ha estat per 'Sopa de pollastre amb ordi', de La Perla 29, que també s'ha fet amb l'estatueta tècnica de millor so. 'La importància de ser Frank' i 'Temps salvatge' també han recollit diversos premis.
Clara Segura ha pujat a l'escenari per recollir el premi a millor actriu de la temporada teatral, per l'obra 'Les noies de Mossbank Road' (Bitò Produccions / La Villarroel). Es tracta de l'únic guardó que s'ha emportat l'obra dirigida per Silvia Munt i protagonitzada també per Marta Marco i Cristina Genebat, que estaven nominades a la mateixa categoria.
Les noies de Mossbank Road / ACN
Un cas similar s'ha produït amb 'La calavera de Connemara', que ha rebut un guardó, el de millor actor de repartiment per Oriol Pla. Laura Conejero s'ha erigit com a millor actriu de repartiment pel seu paper a 'La importància de ser Frank', una obra del TNC que també ha guanyat el guardó a millor vestuari i millor composició musical per Paula Jornet .
Tot i que partia com a favorita juntament amb 'Sopa de pollastre amb ordi', la producció 'Temps salvatge' dirigida per Xavier Albertí s'ha hagut de conformar amb dos premis, el de millor escenografia per Lluc Castells, i la de millor disseny de llums, per Ignasi Camprodon. 'Frankenstein' ha guanyat el de millor caracterització per Laura Pérez i Carla Casals.
'A vore', millor espectacle de dansa
L'espectacle 'A vore', una producció d'Elcimamola, L'Auditori, el Mercat de les Flors i la Fira Mediterrània, ha rebut el Butaca a millor espectacle de dansa. Es tracta d'un projecte de recerca musical i de dansa a partir de les tradicions ebrenques i que fa dialogar la ballarina i coreògrafa Sònia Gómez, el trio de funk, nujazz i rock Astrio, Ramon Balagué i un grup d'artistes de música tradicional.
Finalment, 'La nena dels pardals' de Teatre al detall s'ha fet amb el premi a millor espectacle per al públic familiar.
Reconeixement a la trajectòria de Marta Angelat
L'actriu Marta Angelat ha estat una de les protagonistes de la nit, pel seu reconeixement a tota una trajectòria dalt dels escenaris. Un cop rebut el guardó, Angelat ha explicat que tot i la seva edat, ja suma 58 anys dalt dels escenaris, perquè hi va començar als 7. Actriu de llarg recorregut en teatre, televisió i cinema, també se la coneix pel seu treball com a actriu de doblatge i ocupant càrrecs de direcció.
Marta Angelat ha agraït el premi i ha destacat que la dels actors i les actius, "no és una professió fàcil, sinó dura, injusta i, a vegades, cruel". Amb tot, però, "té un verí que la fa única". Entre d'altres, permet "realitzar fantasies" i "ajudar a comprendre amb profunditat la naturalesa de l'ànima humana", ha assenyalat. "I, quan això passa, quan es produeix el clic, el món es para, i sentir que es crea un nou present és la grandesa d'aquesta professió", ha destacat.
Marta Angelat / ACN
L'actriu ha aprofitat el discurs per assenyalar que el masclisme també es manifesta en la manca de dones en els principals llocs de decisió i poder, "també en aquesta professió". "Posem dones a tot arreu, envaïm els espais públics i els privats, les institucions, les direccions dels teatres, les ràdios i els bancs", ha reclamat Marta Argelat.
Una gala àgil
La gala dels Premis Butaca que s'ha pogut veure aquest dilluns al vespre al Teatre-Auditori de Sant Cugat ha estat àgil i distesa. Tot i les gairebé dues hores d'acte, els espectacles, el repàs dels nominats i els discursos dels guanyadors s'han anat intercalant de manera que l'espectacle en el seu conjunt ha mantingut l'atenció del públic fins el final.
La defensa i la reivindicació del paper de la dona no només en el sector del teatre ha anat apareixent en les diferents intervencions des de l'espectacle musical que ha obert la gala. També s'han tractat altres polèmiques com la controvèrsia al voltant del director Jan Fabre o la successió en la direcció del Teatre Lliure.
El director de 'Sopa de pollastre amb ordi', Ferran Utzet, ha aprofitat el seu discurs per denunciar "l'estat d'anomalia democràtica" amb què ha rebut el premi i ha reivindicat la situació dels presos polítics i els exiliats, a qui també ha enviat una abraçada. Qui també ha aprofitat l'altaveu que li ha brindat el premi per denunciar la situació dels presos polítics empresonats han estat els guanyadors del millor espectacle per a públic familiar ('La Nena dels Pardals'). En el seu cas, han dedicat el premi als familiars dels presos. La política també ha format part d'un dels gags que han protagonitzat els conductors de l'espectacle, en concret sobre el Valle de los Caídos. Tot i que eren a la platea, ni l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, ni la consellera de Cultura, Laura Borràs, han intervingut en l'acte.