L’escriptor i corrector Albert Jané ha guanyat el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes pel seu compromís amb la llengua catalana i la normalització d'un idioma que va aprendre de manera autodidacta. "Un referent indiscutible en el camp de la llengua", tal com l'ha batejat el jurat i en paraules de Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural. Jané ha centrat la seva activitat professional en l'estudi i l'ensenyament de la llengua, sobretot en la literatura infantil i juvenil, sent part indispensable de Cavall Fort. En paraules del filòleg Jordi Martí: "És el continuador més fidel de l'obra gramatical de Pompeu Fabra".
Jané és l'inventari del model de llengua de la nostra canalla, traduint còmics en català quan no n'hi havia a casa nostra i superant reticències que venien de tot arreu, així com posant paraules a referents de diverses generacions, com Els barrufets, Sergi Grapes, Lucky Luke o El gat amb botes, que sense ell mai haguessin parlat en català. A més, va ser el creador del verb barrufar. "Ha construït un imaginari en català per a la canalla en un repte majúscul, i és que no n'hi havia prou amb imatges modernes sinó que també s'havien de construir uns valors", ha comentat Antich.
Nascut a Barcelona l’any 1930, i amb 94 anys, també ha adaptat al català grans clàssics de la literatura universal —com Pinotxo, La caputxeta vermella, Blancaneu o Charlie i la fàbrica de xocolata, entre molts altres—. El president d'Òmnium ha destacat l’aportació incalculable a la llengua des de molts flancs —gramàtic, lingüístic, traductor, professor, periodista, activista o poeta—, d'un home que ha treballat incansablement per la llengua catalana de manera genuïna, humil i modesta, treballant durant dècades de manera gairebé anònima, però amb una contribució majúscula al camp de la llengua. "Estem davant d'un autodidacte que va començar a estudiar català pel seu compte", ha explicat Xavier Antich.
El nom d’Albert Jané va molt lligat a Cavall Fort, i és que va estar-hi 17 anys com a redactor i 18 com a director, segurament un dels seus llegats més populars. Aquesta fita l’ha configurat com una de les personalitats catalanes que més ha fet per la literatura infantil i juvenil en l’època de la transició i quan el català estava resignat a l’ostracisme sociopolític. La seva producció comprèn més de 60 llibres, més de 200 obres traduïdes i més de 150 àlbums de còmics traduïts. L'any 1997 va jubilar-se i, actualment, l’escriptor viu en una residència. Assegura que allà continua escrivint a mà, un dietari i algun encàrrec que li arriba. “Cada mes escric alguna cosa de poesia i l’envio als meus amics, és la meva activitat”, ha explicat Jané, que es considera obrer de les lletres, però que mai va veure's com "un heroi, ho he fet tot amb molta naturalitat".
El guardó és un dels màxims reconeixements literaris en llengua catalana, atorgat per Òmnium Cultural i amb una dotació econòmica de 20.000 euros, i amb ell es reconeix la tasca d’una persona “per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, que hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans". L'acte d'entrega se celebrarà el proper 17 de juny al Palau de la Música Catalana.