La plataforma de podcast danesa Podimo estrena aquest dijous el projecte La Matemática de la Historia, un programa que narra la teoria sobre l'evolució del polític i filòsof altempordanès Alexandre Deulofeu. Durant set episodis de mitja hora, els oients podran descobrir a través de la veu de l'actor Francesc Orella la teoria amb la qual Deulofeu va detallar els patrons de l’evolució històrica de les civilitzacions i els imperis. Així va predir esdeveniments geopolítics com la desintegració de la Unió Soviètica o la reunificació d’Alemanya. D'altres, com la desintegració de l'imperi espanyol, els va datar per al 2029.
El projecte és una de les apostes amb les quals Podimo vol introduir-se al mercat de parla hispana. Produïda per La Coctelera Music i El Cañonazo Transmedia, la sèrie de podcast documental compta amb el guió del periodista David de Montserrat i el suport de l'historiador i nét d'Alexandre Deulofeu, Juli Gutiérrez Deulofeu.
ESTRENO| Escucha ‘La Matemática de la Historia’ el podcast sobre la teoría de #Deulofeu quien predijo muchos acontecimientos que se han ido cumpliendo como la caída de la URSS. ¿Se cumplirá la «desintegración del estado español» en 2029? https://t.co/sAUZWY46Id @el_canonazo pic.twitter.com/gZ9iKcNSep
— Podimo Spain (@PodimoSpain) December 17, 2020
Segons David de Montserrat, el projecte en una plataforma com Podimo té un "abast potencial global" que permetrà fer arribar la figura i l’obra de Deulofeu "més enllà" de la Catalunya que ja el coneix. "És essencial perquè es fa justícia a un dels catalans que hauria de ser més universals de tots i perquè La Matemàtica de la Història és una temàtica que afecta la geopolítica mundial i pot interessar a molts oients d’arreu del món", explica el periodista.
Tot i estar basada en fets reals, el podcast juga amb els elements narratius com ara donar veu al propi Deulofeu mitjançant la narració de Francesc Orella. L'actor explica que ha gaudit fent el personatge del farmacèutic català i destaca la "valentia" d’un home que es va dedicar a una qüestió que podria ser qualificada "d’estrambòtica".
"Deulofeu sorgeix com un visionari, un tipus valent i agosarat com tots els peoners i precursors, un tipus que trenca motlles i per a mi això ja té molt de mèrit en l’àmbit que sigui i fer-ho en el camp de la història em sembla apassionant. Ara més que mai pot interessar a molta gent perquè vivim uns temps decisius, de canvis i turbulències i la gent n’és conscient", assevera.
Podimo, un projecte d'expansió internacional
Podimo, fundada a Copenhaguen el setembre de 2019, i coneguda ja en el sector com el Netflix del podcast, ha iniciat un projecte d’expansió internacional després d’aconseguir 21 milions d’euros en dues rondes d’inversió.
La plataforma danesa ja compta amb més d’un milió d’usuaris a nivell global i a banda de Dinamarca, ja és operativa a Alemanya, i des del mes de maig a l’Estat espanyol i a 21 països d’Amèrica Llatina. Properament ho farà al Regne Unit. Aquest any tindrà una producció de 250 podcasts. Podimo preveu arribar als 2.000 podcast de producció pròpia el 2021.
El mercat mundial del podcast està experimentant un creixement molt important com a nou format d’àudio de consum cultural, d’entreteniment i informatiu i el mercat hispanoparlant, que s'erigeix com un dels més actius per darrera de l’anglès. En aquest sentit, durant els primers cinc mesos de 2020 la producció i publicació de podcast en els països hispanoparlants ha crescut un 94%. Segons la consultora Deloitte el mercat mundial de podcasting creixerà un 30% interanual en els propers 5 anys arribant als 3.300 milions de dòlars l’any 2025.