Laia Foguet i Georgina Latre, en plena crisi dels refugiats, l'estiu de 2016, van decidir fer el salt a Grècia i involucrar-se en un projecte d'ajuda. Ara, la seva experiència al camp de Lagadikia ha estat la base per a la creació d'una obra de teatre, per part de la Companyia La Viciosa. L'espectacle, dirigit per Aura Foguet, inspirat per una idea de Laia Foguet, i interpretat per Georgina Latre, Manar Taljo i Moha Amazian, es podrà veure, al Maldà, del 15 de gener al 9 de febrer. Les entrades per aquesta peça de teatre-documental crític, es poden adquirir amb descompte per internet, o directament a la taquilla del teatre.
L'espectacle tracta d'una història d'amistat entre uns joves a un camp de refugiats, on la construcció d'una biblioteca portarà llum i vitalitat a la dura realitat de supervivència dels refugiats. La construcció de la biblioteca es va produir al camp de Lagadikia (Salònica, Grècia) l’estiu del 2016 i part de l’equip artístic de l'espectacle, Laia Foguet i Georgina Latre, va contribuir en el projecte. "El camp de refugiats era un lloc ple de vida. Per això es diu Alhayat, que vol dir vida. Vam pensar en crear una biblioteca perquè s'oblidessin una estona de tot, perquè tinguessin un espai seu, allà res és seu." comenta Laia Foguet, dramaturga.
Al camp de refugiats de l'espectacle es veurà tot allò que passa mentre no es fa res, des del punt de vista d'uns adolescents: les converses, els jocs, els desitjos i les il·lusions, i també la por, la impotència, i, sobretot, la incertesa. Les joves creadores, nascudes als 90, volen mostrar amb aquesta peça com els refugiats estan permanentment esperant una solució que no arriba. Una espera que es fa eterna a un camp de refugiats sense informació, després d'haver fet el viatge més llarg i difícil de les seves vides. "No s'explica realment què passa quan arriben a Europa. No se'n parla. Els camps de refugiats a Europa són permanents. Els personatges Haidi i Samura representen tota la gent que hi hem conegut", comenta Georgina Latre, actriu.
Alhayat o la suma dels dies és teatre social, gairebé documental, en el qual l'autoficció i la crítica a la societat són elements clau. "Hem fet moltes entrevistes a voluntaris del camp i refugiats, hem plasmat situacions reals donant veu als que no la tenen", comenta Aura Foguet, directora de l'espectacle.
L'espectacle obre una finestra al camp de refugiats permetent al públic agafar consciència d’aquesta realitat. "Alhayat no només pretén explicar què passa, pretén que l'espectador visqui aquesta convivència i, sobretot, vol humanitzar els camps de refugiats." explica Moha Amazian, actor. Es barreja català, àrab i anglès amb la intenció de mostrar les dificultats per comunicar-se, una de les situacions en la que es troben les persones que viuen als camps.
La biblioteca d'Alhayat o la suma dels dies és el símbol de l'espectacle, una biblioteca com a eina de lluita i de transformació, d'unió entre cultures. En definitiva, Alhayat aposta per la cultura com a força d'unió i motor de canvi.