El CaixaForum Barcelona acollirà aquesta temporada 2024-2025 exposicions dedicades a l’impacte cultural del món d’Alícia al país de les Meravelles; a l’artista del barroc flamenc Peter Paul Rubens i als anys convulsos de la República de Weimar a l’Alemanya d’entreguerres. Per la seva part, el Museu de la Ciència CosmoCaixa dedicarà una mostra a la fascinació sobre la idea de vida extraterrestre. ‘Creixem en la cultura’ és el lema d’aquesta temporada dels dos centres. El CaixaForum Barcelon acollirà set propostes mentre que el CosmoCaixa n’oferirà dues. De totes elles, cinc seran estrenes expositives.

Es vol recuperar l’esperit de quan van inaugurar el CosmoCaixa fa 20 anys, que tenia el lema ‘Prohibit no tocar’

El director general adjunt de la Fundació ‘la Caixa', Joan Ramon Fuertes, ha dit que volen recuperar l’esperit de quan van inaugurar el CosmoCaixa fa 20 anys, que tenia el lema ‘Prohibit no tocar’. En aquest sentit, ha destacat que posaran el focus en “l’experiència de visitant” que volen que tinguin les persones que vagin al CaixaForum i al CosmoCaixa. Fuertes ha apuntat que la programació és “una proposta cohesionada amb una idea de generar diàleg tant a les exposicions més artístiques com les més científiques”. La directora de l’Àrea d’Exposicions, Col·lecció i CaixaForum+ de la Fundació ‘la Caixa’, Isabel Salgado, ha recalcat que procuren connectar molt l’art i la ciència, però “no només això: quan presentem una exposició volem que tot el que hi ha dins connecti, que no només parlem d’art, sinó també podem parlar com en aquesta temporada de societat, història, fantasia, literatura, cinema i disseny”.

El CaixaForum Barcelona donarà el tret de sortida a la seva nova temporada el pròxim 17 d’octubre amb Els mons d’Alícia, amb una producció que arribarà al centre sota el guiatge del Victoria and Albert Museum de Londres. Es tracta de l’exposició més gran dedicada a aquest fenomen cultural victorià. La proposta reivindica la vigència del personatge d’Alícia, gairebé 160 anys després de la seva creació a càrrec de Lewis Carroll. Amb una posada en escena teatral i immersiva, Els mons d’Alícia. Somiar el País de les Meravelles, que tindrà lloc entre el 17 d’octubre de 2024 i el 23 de febrer de 2025, aprofundeix en els antecedents i el context de l’obra, i repassa les seves interpretacions a partir de diferents disciplines com el cinema, les arts plàstiques, la moda o la ciència.

bd3b4e7e 1cf7 41e5 b1e1 655f760de7ff
El CaixaForum Barcelona ha presentat avui el seu programa d'exposicions per a la temporada 2024-25

Més exposicions

El CosmoCaixa acollirà la mostra de producció pròpia Extraterrestres. Hi ha vida fora de la Terra? del 25 de febrer al 19 d’octubre de 2025. Salgado ha assenyalat que s’endinsaran en un debat sense posicionar-se entre els que creuen que estem sols a l’univers i els que no. Aquesta exposició explora la fascinació al voltant de la idea de l’existència de vida extraterrestre, de quina manera s’ha imaginat mons en l’art, el cinema o la literatura, i projecta alguns futurs possibles a través de la ciència i la tecnologia. El recorregut comptarà amb elements interactius, maquetes, peces reals, obres d’art i material audiovisual, en una exposició per emocionar-se pensant que existeixen altres éssers a l’univers.

Aquesta exposició explora la fascinació al voltant de la idea de l’existència de vida extraterrestre

A partir de l’1 d’abril i fins al 27 de juliol de 2025, al CaixaForum Barcelona serà el torn de l’exposició pluridisciplinària Temps incerts. Alemanya entreguerres, dedicada als anys convulsos de la República de Weimar (1919-1933). Amb una combinació d’obres d’art, material d’arxiu, cinema, música i documents històrics, així com elements interactius, aquesta exposició, ha explicat el CaixaForum, demostra com durant aquest període la incertesa es va convertir en l’esperit de l’època: una circumstància que van aprofitar les grans figures que van viure i van destacar llavors com Thomas Mann, Käthe Kollwitz, Otto Dix, Jeanne Mammen o Albert Einstein.

Les obres de Rubens dialogaran amb les d’artistes de la talla de Van Dyck, Jordaens o Brueghe

Un altre dels plats forts de la temporada serà l’exposició Rubens i els artistes barrocs flamencs, amb les col·leccions del Museu Nacional del Prado, que es podrà veure al CaixaForum Barcelona del 28 de maig al 21 de setembre de 2025. Les obres de Rubens dialogaran amb les d’artistes de la talla de Van Dyck, Jordaens o Brueghel. Prop de seixanta peces componen aquesta exposició, entre les quals hi figuren El naixement d’Apol·lo i Diana, La mort de Sèneca o La Immaculada Concepció, entre altres peces. La pròxima temporada sumarà també l’exposició Fora de marc. Obres de Rineke Dijkstra i Philippe Parreno, que obrirà les portes el 4 de febrer i les tancarà el 26 d’octubre de 2025. Una mostra conjunta de dues obres de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació ‘la Caixa’ que interpreten Goya i Rembrandt, i que proposen dues aproximacions diferents a l’experiència d’una obra d’art sota el guiatge de Rineke Dijkstra i Philippe Parreno. Aquesta mostra ofereix una mirada diferent a l’art del passat a partir de la interacció amb el públic. Recentment, la Fundació ‘la Caixa’ ha adquirit per a la seva Col·lecció d’Art Contemporani aquestes dues obres audiovisuals, que permeten un acostament inèdit a les pintures negres de Goya i a La ronda de nit de Rembrandt.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!