Estiu 1993, Alcarràs i ara Romería, la tercera pel·lícula de la multiguardonada Carla Simón, que tot just acaba de començar a rodar-se i que encara no se sap quan s'estrenarà. Amb aquest nou projecte, i igual que ha fet en els seus altres dos llargmetratges, la cineasta continuarà explorant les relacions familiars, aquest cop inspirant-se en els orígens de la seva família biològica paterna i traslladant-se a Vigo, on es gravarà en diferents localitzacions durant els mesos d'agost i setembre. Produïda per María Zamora, que va guanyar el Premi Nacional de Cinematografia el passat mes de juny, el repartiment estarà encapçalat per la debutant Llúcia Garcia, i també comptarà amb personalitats com Mitch Robles, Tristán Ullosa, Celine Tyll, Miryam Gallego, Janet Novás, José Ángel Egido o Sara Casasnovas. 

L'argument tornarà a aproximar-se a les arrels de Simón, que amb Estiu 1993 i Alcarràs ja va ensenyar-nos trossets d'ella mateixa. En aquesta ocasió, la directora explica la història de la Marina, que viatja a Vigo per conèixer la família del seu pare biològic que, igual que la seva mare, va morir de sida quan ella era petita. A través del retrobament amb els seus familiars, intentarà reconstruir el relat de la relació d'amor entre els seus pares, sense aconseguir traspassar la vergonya que el conflicte de les drogues ha afligit als avis i tiets. Davant d'aquesta dificultat, i a través d'una història amorosa adolescent amb el seu cosí, reimaginarà el que van viure els seus progenitors a través de la invenció d'un conte, que l'alliberarà de l'estigma familiar i l'ajudarà a entendre el passat.

Foto: Mario Llorca

"Tinc la sort de formar part d'una gran família plena d'històries que s'han convertit en la meva font d'inspiració; les relacions familiar em fascinen perquè no les escollim", explica Simón. "La família és l'origen de molts conflictes, traumes i baralles, però també és l'origen de l'amor, la confiança i la lleialtat més profunda", sosté. La història succeeix en dos temps, un d'ells en la transició espanyola de després de la gris dictadura franquista, quan imperava l'obertura i l'experimentació que va causar que molts trenquessin amb els valors de la generació anterior. En aquest sentit, la llibertat va derivar en un gran consum de drogues que va desembocar en una greu crisis de l'heroïna vora els anys 80. I a finals de la dècada, va irrompre el VIH. A principis dels 90, al voltant de 21.000 persones havien mort de sida a Espanya, el país amb la incidència més alta de tota Europa. "Romería no és només la història de la meva família, sinó la de tota una generació que va desaparèixer tocada per la sida i la de tots aquells orfes que van deixar vius i desposseïts d'orígens, passat i records", diu Carla Simón.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!