Andy Warhol (1928-1987) és sens dubte la major icona de l'art pop. Les seves emblemàtiques imatges de les sopes Campbell, de Liz Taylor o de Marilyn Monroe han donat la volta al món. Ara, aquestes obres tan conegudes es poden veure al CaixaForum a l'exposició Warhol. L'art mecànic, preparada conjuntament per l'Obra Social "la Caixa" i el Museu Picasso de Màlaga, que ha estat comissariada pel director d'aquesta darrera institució, José Lebrero Stals. L'exposició, constituïda per un total de 350 peces, estarà oberta fins al 31 de desembre. Més tard, passarà pel CaixaForum de Madrid i pel Museu Picasso de Màlaga.
Vocació totalitzadora
L'exposició del CaixaForum intenta constituir una antologia del conjunt de l'obra de Warhol. Per això té pintures, escultures, dibuixos, pel·lícules, portades de discos, material fotogràfic... El comissari ha aconseguit agrupar peces de molts prestataris, entre els quals el mateix Museu Andy Warhol de Pittsburgh. Per això inclou algunes de les seves peces més conegudes, però també obres més desconegudes, però amb molt de valor com els seus Screen Tests o la llegendària instal·lació multimèdia concebuda amb la banda de música The Velvet Underground.
Reconèixer i sorprendre
El comissari José Lebrero ha afirmat que volia que el visitant que passi pel CaixaForum reconegui les obres més universals de Warhol, però l'objectiu de l'exposició també és sorprendre, oferint treballs que no han estat gairebé mai vistos pel públic, com les felicitacions de Nadal de Tiffany que va fer quan encara no era l'artista conegut que seria més tard, o el programa de televisió underground que va fer quan era jove. "Andy Warhol és una caixa de sorpreses", afirma Lebrero, qui destaca que alguns dels seus treballs s'han reproduït per tot el món i ja ningú recorda que són de Warhol. I destaca que Andy Warhol va ser sempre un dels artistes més avançats. Fins i tot va ser una de les primeres persones en fer-se selfies.
Warhol, del Vogue a la fama
Warhol va començar la seva carrera com a dissenyador gràfic per revistes com Vogue, però també per destacades marques comercials. El seu treball artístic és indissociable dels seus inicis com a dissenyador. A principis dels anys seixanta va començar a ficar-se al món de l'art, a través de l'estetització de productes de consum de masses, i usant artísticament els mites de la premsa de l'època. El 1968 Warhol va superar un intent d'atemptat i va començar a vendre's com a personatge. Durant uns anys va involucrar-se al món dels famosos i va multiplicar els seus encàrrecs comercials, tot convertint-se en un artista molt popular, fins que va morir inesperadament als 59 anys.
Una nit per a Warhol
CaixaForum ha preparat una sèrie d'activitats complementàries a l'exposició, la principal de les quals es celebrarà el proper 20 d'octubre, a les 20h: La nit de Warhol, un espectacle d'agitació cultural que vol recrear el mític ambient que envoltava a Warhol. Aquest acte es celebrarà amb la col·laboració del Primavera Sound i comptarà amb una sèrie de performances, en què la música es combinarà amb espectacles d'artistes visuals. Aquest dijous, 14 de setembre, a les 19h, el comissari de l'exposició oferirà una conferència sobre "El dolç abisme de l’art mecànic". Serà la primera d'un cicle de cinc conferències que comptarà amb la participació de Luis Antonio de Villena, Victor Bockris, Alberte Pagan, Kenneth Goldsmith i d'altres personalitats. I el crític Àlex Gorina ha coordinat un cicle de cinc pel·lícules relacionades amb l'obra de Warhol.