És poc probable que els Oscars 2024 acabin amb un embolic tan fort com el que fa un parell d'any van protagonitzar Will Smith i Chris Rock: mai una anècdota ocorreguda a la gala de Hollywood no havia donat tantes voltes de campana per tot el món. Tanmateix, el proper 10 de març la catifa vermella tornarà a desplegar-se no només per acollir els nominats i guanyadors de la 96a edició dels premis de cinema més cotitzats de la indústria, sinó per esperar quines sorpreses i moments inesperats ocorreran dins del Dolby Theater. I és que amb gairebé 100 anys a la seva esquena és comú que la gran festa del cinema internacional aculli anècdotes i curiositats que aportin frescor, reivindicacions i fins i tot situacions rocambolesques entre els protagonistes dels Premis Oscar.
🔴 Oscars 2024, DIRECTE | Horari de la gala i última hora de la catifa vermella
🎬 Guanyadors dels Oscars 2024: tota la llista de pel·lícules i artistes
🎦 On veure els Oscars 2024 en directe: horari i on veure per televisió
Curiositats dels Premis Oscar que no coneixies (o sí)
Sabries dir quina és la persona viva amb més nominacions en tota la història de les estatuetes? Recordes la caiguda memorable de Jennifer Lawrence en recollir l'Oscar a millor actriu vestint el vestit més car de la història dels premis? O que explica la llegenda que Eminem no va acudir a la gala per no acceptar una censura musical? A falta de saber quins detalls passaran en la pròxima gala de l'Acadèmia, ja són moltes les historietes que han fet furor en les edicions passades dels Oscars. Guardons perduts, petons incestuosos, errors de lliurament en directe, parlaments massa llargs o selfies virals que tradicionalment han destacat en la cobertura mediàtica dels premis més enllà de les pel·lícules guanyadores.
Guardons perduts i les 55 estatuetes robades a Los Angeles
Es pot perdre un premi Oscar? Sorprenentment, sí. De fet, sembla ser una de les situacions més recurrents per a alguns dels seus guanyadors. L'Oscar que Matt Damon va guanyar com a guionista per El indomable Will Hunting juntament amb Ben Affleck va desaparèixer a causa d'una inundació a casa seva; Angelia Jolie va perdre la seva estatueta en ficar-la en una caixa durant una mudança i a Whoopi Goldberg li va extraviar una empresa de neteja quan va enviar el guardó perquè li netegessin; poc després van trobar-lo en un cubell d'escombraries. D'altres han estat més glamurosos i l'han perdut a la mateixa gala dels Oscars, com Audrey Hepburn, Colin Firth o Meryl Streep, que es van oblidar el premi al bany minuts després de guanyar-lo, encara que l'actriu guanyadora per Kramer contra Kramer el va recuperar de seguida.
Però sens dubte la curiositat més surrealista dels Oscars és la que va passar l'any 2000, quan les 55 estatuetes de Oscar pertanyents a la 72a edició van ser robades en un moll dels suburbis de Los Angeles. El més fort és que les van trobar el dia abans de la celebració de la gala, encara que només se'n van recuperar 53, en una ferralleria de Korea Town, a Los Angeles. El mateix any també van desaparèixer misteriosament 4.000 de les 5.600 paperetes de vot per a aquesta edició.
De la plantofada de Will Smith a l'error històric de La La Land: polèmiques en directe als Premis Oscar
Un altre dels moments més sonats de les 94a edicions passades dels Oscars és bastant recent i probablement pot catalogar-se com el gran error històric del certamen. Va ser quan Faye Dunaway i Warren Beatty van anunciar a La La Land, de Damien Chazelle, com la producció guanyadora a la millor pel·lícula en la 89a edició dels premis el 2017. Tanmateix, minuts després i ja amb tot l'elenc a l'escenari, es va anunciar que en realitat el nom de la pel·lícula que havia guanyat l'estatueta era Moonlight, de Barry Jenkins. El mecanisme que s'utilitza per salvaguardar la informació dels guanyadors és que només dues persones compten els vots i, dins un sobre tancat, col·loquen els sobres de les categories a dues maletes idèntiques. Es veu que l'error va ocórrer perquè a Beatty li van donar el sobre duplicat que pertanyia a la millor actriu, que aquell any es va emportar precisament Emma Stone per La La Land.
Encara que la polèmica més controvertida va ser, sens dubte, la que va passar l'any passat, quan Will Smith va bufetejar Chris Rock després que el presentador fes un comentari desafortunat sobre Jada Pinkett Smith. Tot es va precipitar quan el mestre de cerimònies va voler fer broma sobre l'alopècia de Pinkett Smith, una cosa que no va agradar a la seva parella, que ja abans de pujar a l'estrada i donar-la famosa pantoflada, va cridar-li des del pati de butaques que tragués el nom de la seva esposa de la seva bruta boca. Poc després, va pujar a recollir el seu primer Oscar per El método Williams. Les conseqüències de l'agressió no només van ser anecdòtiques i virals: va propiciar que l'actor abandonés voluntàriament l'Acadèmia de Hollywood després que l'organització li obrís un expedient disciplinari, pel qual Will Smith no podrà assistir als Oscars ni a qualsevol esdeveniment de l'Acadèmia en un total de 10 anys.
Katharine Hepburn o Eminem, faltes d'assistència a la gala de Hollywood
Sense cap dubte, la reina dels desplantaments dels Premis Oscar és l'actriu Katharine Hepburn, i és que sent nominada fins i tot en 12 ocasions i sent guanyadora de l'Oscar en 3, mai no va acudir a la gala per recollir els guardons. També àmpliament recordat és el plantón de Marlon Brando quan va aconseguir l'Oscar per El Padrino i en nom seu va pujar a l'escenari Sacheen Littlefeather, activista indígena, que va llegir part del discurs de Brando rebutjant l'estatueta durant els 60 segons que els ho van permetre. En ell, l'actor denunciava la irresponsabilitat de la comunitat cinematogràfica i criticava la degradació de la imatge dels indis que donava la indústria.
Eminem va rebutjar la invitació als Oscars perquè creia fermament que no guanyaria (i va guanyar)
Un altre nominat que va preferir no anar a la cerimònia va ser Eminem. El raper aspirava a emportar-se la millor cançó per Lose yourself, banda sonora de 8 millas, però va rebutjar la invitació perquè creia fermament que no gunayaria (i va guanyar). Les males llengües havien dit sempre que el motiu real pel qual Eminem no va acudir-hi va ser perquè l'organització volia que cantés en directe durant la gala censurant parts de la cançó, una cosa que el cantant va desmentir el 2020 en una entrevista per a la revista Variety. Un acte silenciós que es diferencia del que va passar en la 46a edició dels Oscars, quan un espontani va córrer nu per l'escenari per reivindicar els drets de les persones homosexuals mentre l'actor David Niven oferia el seu discurs.
Els més nominats de la història dels Oscars
Qui és la persona amb més reconeixement en els Oscars? No podia ser cap altre que Walt Disney, que amb més de 60 nominacions (i 26 guardons, 4 d'ells honorífics) és el nom propi amb més notorietat numèrica en la indústria. Encara que tampoc no es quedat curt John Williams, compositor de bandes sonores memorables com La llista de Schindler, Indiana Jones, E.T., Tiburón, Star Wars o Jurassic Park. El músic ha competit per emportar-se un guardó fins i tot en 53 ocasions, havent guanyat només 5 estatuetes. El proper 12 de març podria aconseguir la número 6, i és que està nominat per haver compost la BSO de Los Fabelman, l'última pel·lícula de Steven Spielberg.
🟠 Aquestes són les 9 pel·lícules amb més Oscars de la història de les estatuetes
En el camp de l'actuació és l'omnipresent Meryl Streep qui ostenta més reconeixements, amb 21 nominacions i tres premis (per Kramer contra Kramer, La decisión de Sophie i La Dama de Ferro), encara que Katharine Hepburn continua sent l'actriu amb més guardons a les seves mans amb 4 estatuetes guanyades (d'un total de 14 nominacions). Daniel Day-Lewis és l'actor amb més estatuetes al millor actor en la història dels guardons de l'Acadèmia: en total s'ha emportat tres premis Oscar per les pel·lícules Mi pie izquierdo (1989), Pous d'ambició (2007) i Lincoln (2012). Jack Nicholson també té 3 guardons, encara que un d'ells va ser com a actor de repartiment; del que sí que pot presumir és de ser l'actor que més vegades ha estat nominat amb 12 candidatures. Respecte a les pel·lícules, La La Land va igualar el 2017 el rècord de 14 nominacions que abans havien aconseguit Tot sobre Eva (1950) i Titanic (1997), i les 3 pel·lícules amb més Oscars de la història són Ben-Hur, Titanic i El Senyor dels Anells: el retorn del rei.