Avui aprendràs a dir lhora en català amb el mètode Valentina Planas. Com? Amb la lectura d’aquest article. Intentaré que la cosa sigui planera i lleugereta, així doncs… Si ets dels qui encara es foten un embolic amb tot això de dir les hores correctament en català, espero i desitjo que al final d’aquest article siguis capaç de capgirar la teva animadversió cap a les hores catalanes.

Haig de començar aquest article desmuntant un mite: les hores en català no tenen una sola lectura correcta. La Gramàtica essencial de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (GEIEC) classifica l’expressió de l’hora en tres sistemes de lectura: de campanar (o de quarts), de rellotge (o de mitges) i internacional (o digital). És cert que la lectura de campanar és potser la més estesa o la més recomanada pels lingüistes més tradicionals, però d’haver-n’hi, n’hi ha de tres tipus, i, a continuació, te’n detallaré els usos i les característiques de cada tipologia.

La major part del català nord-occidental i central funcionen amb el sistema de campanar, la resta del domini lingüístic utilitza el sistema de rellotge i el sistema internacional és propi d’usos més tècnics i especialitzats. Per tant, caldrà tenir en compte la varietat de cada parlar i la situació comunicativa per tal de fer servir un sistema de lectura horària o un altre. A veure, he dit que la cosa seria fàcil i potser no ho és tant, però cal confiar en el procés. T’asseguro que la cosa en realitat no és pas tan enrevessada.

El sistema de campanar (o de quarts) té com a fracció bàsica el quart d’hora. Això vol dir que quan utilitzis aquest sistema hauràs d’incloure el nom ‘quart’ precedit d’un numeral cardinal. És a dir, un quart de cinc, dos quarts de cinc, tres quarts de cinc… Atenció! Els quarts poden dividir-se: un quart i mig de quatre, mig quart de quatre. Ara bé, els minuts s’afegeixen al quart mitjançant la conjunció ‘i’: dos quarts i un minut de tres, la una i cinc minuts. El ‘quart’ també es fa servir en expressions de durada: fa un quart que t’esperem! Vas arribar tres quarts d’hora tard… Què?, com ho veus?

El sistema de rellotge (o de mitges) té com a fracció bàsica la mitja hora. Això vol dir que s’indica l’hora seguida de l’expressió ‘mitja’: les quatre i mitja. Si l’hora que has de dir es troba en la primera mitja hora, has de fer servir la ‘i’: les tres i quart. En canvi, si l’hora que vols dir es troba en la segona mitja hora, hauràs de fer servir el quantitatiu menys: les tres menys vint (minuts). També es pot dir les tres i quaranta (minuts), però no se sol dir les tres menys trenta-cinc (minuts). Ah! I en aquestes expressions no es pot dir les tres ‘i un’ quart, sinó les tres ‘i’ quart. Espero haver-me explicat bé.

Fes el que puguis, ja saps que el més important en aquesta vida no és aconseguir les coses, sinó intentar-les

En últim lloc, el sistema internacional (o digital), que és el que fas servir per no equivocar-te, se sol utilitzar en horaris de mitjans de transport, de programes i d’activitats. Per tant, té uns usos tècnics i especialitzats, ja que és la indicació numèrica de dotze o vint-i-quatre hores: 11.15 h, les onze quinze. També es pot fer servir la conjunció ‘i’ entre les hores i els minuts i afegir-hi la paraula ‘hora’, que es representa en xifres: el vol és a les 14.25 h [literalment, a les catorze (hores) (i) vint-i-cinc (minuts)]. És el sistema de lectura d’hores més fàcil… sí.

Estimat lector, si ara mateix tens el cap com un timbal, tranquil, és normal! L’important és que hagis pogut entendre i processar tota aquesta informació i que, a partir d’ara, intentis dir les hores correctament en català. Fes el que puguis, ja saps que el més important en aquesta vida no és aconseguir les coses, sinó intentar-les. Confio en tu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!