L'editorial Ara Llibres celebra el seu 20è aniversari als carrers amb una bona notícia pels autors i autores de no ficció, així com per als lectors: el naixement del Premi Ara Llibres de No Ficció, dotat amb 40.000 euros i que tindrà l'objectiu de descobrir i divulgar un gran projecte editorial amb capacitat d'adaptació a formats audiovisuals, a més d'una nova col·lecció de butxaca. "Volem descobrir un gran tema, un gran llibre, un gran autor, que sigui un punt de referència en català i que pugui tenir una repercussió en un àmbit més enllà del propi llibre", com podrien ser podcasts, documentals o qualsevol format que s'adapti a l'argument. Així ho ha ressaltat Joan Carles Girbés, director editorial d'Ara Llibres. "Les efemèrides serveixen per veure què has fet, en quin punt estàs i cap on vols anar, i per nosaltres, que ens dediquem a donar veu a gent que reflexiona sobre el present, és molt enriquidor aturar-se per reflexionar sobre el que estem fent nosaltres mateixos".
Es tracta d'un premi puntual per commemorar aquests 20 anys de vida i que, de moment, no tindrà una periodicitat anual. Girbés ha explicat que s'hi poden presentar projectes inacabats que siguin un camí per autors i per tot el sector, i que s'han estipulat uns 12 mesos per treballar-lo i publicar-lo, tot i que les bases també estableixen que el termini pot ser més extens segons necessitats. "El que volem és que totes aquelles persones que tinguin alguna cosa a aportar en l'àmbit de la no ficció i que tinguin ambició, que contin amb nosaltres", ha dit. Pel que fa als requisits, cada autor podrà presentar una única proposta, original, escrita en llengua catalana, lliure de compromisos contractuals i no publicada, amb l'objectiu d'eixamplar els marges de la literatura de no ficció en llengua catalana. I, sobretot, que no sigui un manuscrit finalitzat. "Ens dediquem a interpel·lar a la gent sobre l'ara i l'aquí", ha sentenciat Girbés, i també ha destacat que els llibres que publiquen no només obren debats sobre temes actuals, si no que preveuen temàtiques politicosocials rellevants que senten càtedra i que poden acabar establint-se com referents literaris, com el Curs de feminisme per microones de Natza Farré, que continua mantenint-se en les prestatgeries de les llibreries al llarg del temps.
Ara Llibres celebra un molt bon any d'aquesta editorial cooperativa en les seves dues dècades de vida, que han estat molt intensos especialment en la literatura de no-ficció. "Les editorials que participem del debat del que està passant en la nostra societat ha fet que el nostre catàleg hagi tractat molts temes candents en la societat"; de fet, molts dels llibres dels més venut en no ficció que apareixen en la llista que actualitza el Gremi de Llibreters són editats per ells. Girbés també ha remarcat l'utilitat de l'editorial, especialment durant el confinament, un moment vulnerable per la societat i que va servir per catapultar els llibres com espais de cura. Entre els volums més destacats de l'editorial en l'últim any destaquen Tots els colors del negre, de Jordi Borràs; Qui va matar l'Helena Jubany?, de Yago García Zamora; L'última victòria de l'URSS, de Manel Alías —recent guardonat amb el Premi de Comunicació Muriel Casals—; Elles competeixen, d'Anna Ballbona; Estats Units, el país de les contradiccions, de Xesco Reverter; o Cuina! o barbàrie, de Maria Nicolau.
Joan Carles Girbés, director editorial d'Ara Llibres: "No és tant la quantitat de llibres que publiquem si no l'abast que tenen, la qualitat"
Nascuda l'any 2002, és una de les editorials catalanes que més aposta per la no ficció en llengua catalana: ja s'hi han publicat al voltant de 600 obres de més de 450 autors i autores sobre temes com el medi ambient, el feminisme, la política, el periodisme d'investigació o la història, tant de veus consolidades com d'altres emergents que tenen alguna cosa a dir. A dia d'avui, l'editorial publica més de la meitat de llibres que fa sis anys enrere, segons ha comentat el mateix director editorial, que justament són els mateixos anys que fa que ell dirigeix l'equip: el motiu és que volien aconseguir convertir-se en una editorial que actués com una plaça pública on pogués parlar-se de tot. Ara se'n publiquen uns 30 anuals, mentre que en l'etapa interior n'eren entre 70 i 80. "No és tant la quantitat de llibres que publiquem si no l'abast que tenen, la qualitat", ha destacat. L'editorial també ha volgut posar fil a l'agulla en temes d'igualtat i diversitat i apostar per veus femenines, veus joves i veus de moltes procedències, destacant que normalment és la mateixa editorial qui va a buscar les propostes editorials i contacta amb els autors i autores.
Ara Llibres presenta una nova col·lecció de butxaca: Temes Clau
Una altra de les novetats que ha presentat Ara Llibres és el naixement d'una nova col·lecció de butxaca anomenada Temes Clau, una reedició d'algunes obres ja publicades que a partir d'ara hi seran en les dues versions. Els primers llibres republicats en aquesta col·lecció són Dones valentes, de Txell Feixas Torras; Mites, d'Stephen Fry; La maternitat d'Elna, d'Assumpta Montellà; i Curs de feminisme per microones, de Natza Farré. El proper mes de febrer es publicarà el cinquè volum de Temes clau, que serà Fill del Nil, del periodista Xavier Aldekoa. El director editorial també ha lamentat que encara es prioritzi el gènere de ficció per damunt del de no ficció, un sector que té molt a dir. "Em dol veure, en l'àmbit editorial, que es divideix entre ficció, no ficció i juvenil; en l'àmbit de la no ficció, hi ha molt camí per recórrer, sobretot per apujar-ne l'ambició i prestigiar aquest gènere, al que nosaltres ens dediquem i creiem. En l'àmbit de la no ficció s'hi poden tractar molts temes i des de molts punts de vista".
Txell Feixas torna per Sant Jordi 2023
L'equip d'Ara Llibres també ha volgut remarcar algunes de les novetats del proper Sant Jordi. La gran notícia és el retorn de Txell Feixas amb un llibre centrat en l'Orient Mitjà i les dones però des d'una altra perspectiva, una proposta literària de no ficció que ja preveuen que sigui el gran llibre de Sant Jordi 2023. " És un llibre que té un punt d'esperança i que aporta llum en un dels llocs del món més terrible per les dones", ha sintetitzat Girbés. A més, també tornarà una altra gran autora femenina de la casa, de la qual no han volgut avançar el nom, tot i que han matisat que les veus femenines tornaran a destacar per damunt de les masculines. Una altra de les novetats per la diada literària de Catalunya serà No vull ser reina, un llibre il·lustrat per Elisa Monzó i amb text de Mireia Boya que és una crítica a la monarquia.