Poques coses hi ha que agradin més els periodistes musicals que confeccionar llistes. Llistes dels millors discos de l'any, llistes de les millors cançons de la dècada, llistes de les millors cançons del nou mil·lenni, llistes de les millors del segle XX, llistes de les 500 millors cançons de la història, com la que acaben de confeccionar el consell de sàvies i savis de la revista Rolling Stone.
En realitat, no és aquesta una llista nova sinó una revisió de la que ja va confeccionar la icònica publicació nord-americana l'any 2004 de la qual s'han modificat algunes de les primeres posicions, sent ara el 'Respect' d'Aretha Franklin, primera cançó pop soul feminista de la història, la composició que corona la classificació.
Revisem les 20 primeres cançons d'una llista que podem consultar íntegrament aquí.
Filla putativa d'ABBA, germana petita d'Ace of Base, la cantant sueca Robyn va rebentar les llistes d'èxits el 2000 amb 'Dancing on My Own', cançó firmada per ella mateixa sota la influència d'Ultravox, Sylvester i Donna Summer.
L'any 1984 Prince assolia un dels moments culminants de la seva trajectòria amb Purple Rain, obra conceptual conformada per una pel·lícula i la seva corresponent banda sonora, on el príncep de Minneapolis va exposar tota la seva genialitat.
Una de les obres més ambicioses i complexes de la història del rock. Els britànics Queen, amb el seu icònic cantant Freddie Mercury al capdavant, revisionaven les formes del rock a través dels esquemes de la música clàssica. D'aquella conjunció sorgiria l'àlbum A Night at the Opera (1975), obra mestra sintetitzada en un tema plusquanperfect com l'òpera rock 'Bohemian Rhapsody'.
La cançó d'inicis del nou mil·lenni. Empoderada i ferestega, Benyoncé aparcava la seva etapa amb Destiny's Child per prendre el vol en solitari. Era l'any 2003 i la gran diva del neo soul i l'r&b eclosionava amb un primer àlbum sense companyia, Dangerously in Love, que amagava aquesta composició de seducció massiva.
I el món ja no va tornar a ser el mateix. Era la primera meitat de la dècada dels seixanta i des de Liverpool un grup de quatre nois es disposaven a conquerir el món amb les seves melodies totals. Eren els Beatles i 'I Want to Hold Your Hand' el seu primer mísil pop. El que dèiem, des d'aleshores res va tornar a ser el mateix.
Poques bandes han expressat tan bé l'essència britànica, aquell costumisme que fa olor de fish and chips i bosses de te, que els Kinks dels germans Davies. 'Waterloo Sunset' és l'Anglaterra dels seixanta feta cançó
Un top 20 de les millors cançons de la història no seria complert sense la inclusió d'un tema de sa majestats satàniques. 'Gimme Shelter' és la peça inaugural del seu magistral Let It Bleed (1968), tema de ressonàncies antibelicistes que els Rolling Stones van compondre com a protesta contra la Guerra del Vietnam.
Impossible cartografiar la història de la música negra del segle XX sense decodificar el llegat d'Stevie Wonder, músic total que l'any 1972 va publicar una de les seves obres més aclamades: Talking Book. Soul, funk, blues d'alta graduació com a base sonora d'una peça tan majúscula com aquest 'Superstition'.
I el pop va arribar al seu zenit creatiu amb els Beach Boys. Després de cantar als surfistes i les noies californianes, Brian Wilson, motor compositiu de la banda, va començar a obsessionar-se amb modelar la cançó perfecta. D'aquella pulsió malaltissa que acabaria trastocant la seva salut mental, l'any 1966 sorgiria una obra capital com Pet Sounds, catàleg de joies com aquest 'God Only Knows'.
Una de les poques representants del nou mil·lenni en les 20 primeres places de la llista confeccionada per la taula d'experts de Rolling Stone. 'Hey Ya!' d'Outkast és una composició total. Rodona com un sol en una tarda clara de primavera, mescla insuperable de melodia radiant pop, essència soul i flow hip hop.
L'any 1977 els britànics (des de feia anys establerts als Estats Units, fet que traspuava a les seves creacions) Fletwood Mac van publicar Rumors, el seu onzè àlbum d'estudi. Un treball que es convertiria en un dels discos més venuts de tots els temps. El motiu? Cançons tan genials com aquesta 'Dreams' firmada per la vocalista Stevie Nicks.
Miss Eliott va revelar-se i rebelar-se com la gran diva del hip hop amb 'Get Ur Freak On', pedra angular del seu tercer treball d'estudi Miss E... So Addictive (2001). Un flow sobrat de carisma i unes bases que es distancien de la resta del grup flirtejant amb els sons tradicionals de l'Índia. Flipant.
De les melodies ensucadres del 'I Want to Hold Your Hand' de 1963 a l'experimentació psicodèlica de 'Strawberry Fields Forever'. Mai, ningú, ha fet i ha recorregut tant en tan poc temps. Per això els Beatles son la banda més rellevant de tots els temps.
Un gir de 180 graus en la història de la música soul. Si fins aleshores les obres sorgides de la factoria Tamla Motown celebraven la vida, a partir de l'aparició del 'What’s Going On', tema inclòs en l'excepcional àlbum homònim de Marvin Gaye, la música negra pren consciència i comença a cantar sobre els problemes que assolen els barris afroamericans.
Nirvana van ser els protagonistes de l'última gran revolució del rock: el grunge. Eren inicis dels noranta i el so d'una pua bregant contra sis cordes electrificades i distorsionades tornava a resultar desafiant i perillós. Ja no tornaria a passar. Ràbia sonora i lletres existencialistes, 'Smells Like Teen Spirit', single de presentació del segon disc dels de Seattle, Nevermind, es convertiria en el gran himne de la Generació X.
El 25 de juliol de 1965 Bob Dylan va actuar al Newport Folk Festival, va ser el seu primer concert electrificat. Bona part del públic va escridassar-lo quan va interpretar 'Like a Rolling Stone', la seva primera aproximació al rock. Els temps estaven canviant i ja res tornaria a ser el mateix... afortunadament.
L'any 1964 Sam Cooke va morir crivellat a trets per la propietària d'un motel. Ella va alegar que l'havia intentat atacar mentre es passeja nu pel seu establiment. La justícia va dictar que es tractava d'un homicidi justificat. La realitat, segurament, va ser molt diferent. Mesos abans, el gran cantant de soul havia publicat 'A Change Is Gonna Come', un himne per els drets civils de la població afroamericana. Quedava molt camí per recórrer.
No et creguis el hype si no és que ve rimat per la banda de més essencial i fonamental de la història del hip hop: Public Enemy. L'any 1990 els de Long Island firmaven el llibre blanc del gènere amb Fear of a Black Planet: produccions tan imaginatives com contundents com a teló de fons sonor d'un torrent de rimes carregades de ràbia contra el sistema. Això és i així sona 'Fight the Power'.
Composta i interpretada originalment per Otis Redding ha estat Aretha Franklin la que ha fet de 'Respect' la millor cançó de la història. Una carta d'amor desesperada en veu de Redding que en mans de Franklin es va convertir en una de les primeres reivindicacions feministes en clau soul i pop. Respecte!