S'ha donat el tret de sortida a la 14a edició del festival 'Enfocats' de fotografia, que enguany tracta la crisi mediambiental i que se celebra al centre cívic Pati Llimona. Antònia Robles, directora del centre, ha estat l'encarregada de presentar les exposicions i activitats que s'hi faran en un acte celebrat aquest dijous 25 d'abril en el mateix Pati Llimona.

Fins al 15 de juny, el centre cívic Pati Llimona acull el festival 'Enfocats' de fotografia

D'entre el reguitzell d'activitats planificades, destaquen les exposicions fotogràfiques 'Crònica d'un miratge', d'Àngel García (foto) i Laura Millan (text), 'Primary Ocean', de l'organització Ruido Photo, i 'Sant Adrià i Barcelona, zones de sacrifici ambiental' de Felipe Garibello i El Periódico, amb la col·laboració de l'entitat Airenet.

 

'Crònica d'un miratge' retrata les conseqüències devastadores de la sequera que està patint Catalunya. Uns efectes que, com explica Millan, s'agreugen per la crisi climàtica. Des de piscines privades plenes d'aigua i camps de golf a embassaments gairebé buits, passant per treballadors del camp que veuen afectades les seves collites per la falta d'aigua. Totes elles, imatges colpidores que ens alerten de com de greu és la situació.

home observant exposicio cronica dun miratge / Natalia Vaquero González
Foto: Natalia Vaquero González

L'Àngel García, que ha recorregut el territori de dalt a baix amb la càmera, assegura que li ha impactat molt veure no només embassaments en estat crític, sinó també moltes rieres, rius i fonts totalment seques. Alhora, comenta que fer el reportatge fotogràfic li ha fet adonar-se que la realitat està molt lluny de la consciència col·lectiva. "Com encara tenim el luxe que raja aigua de l'aixeta, la gent no té la capacitat d'entendre que l'aigua ara mateix té un límit. Però, quan deixi de fer-ho, potser ja és massa tard", assenyala.

I Laura Millan, demanada per què cal fer per abordar la sequera, ha respost que la solució passa per la "previsió". "Fa molts anys que sabem que el planeta s'està escalfant, però, als nostres dirigents polítics els costa molt veure més enllà de les pròximes eleccions", lamenta.

'Crònica d'un miratge' retrata les conseqüències devastadores de la sequera que està patint Catalunya

'Primary Ocean', en canvi, fotografia comunitats costaneres que per culpa de la crisi mediambiental veuen amenaçada la seva forma de vida. La pujada del nivell del mar, l'escalfament de l'aigua, la brossa plàstica, el desglaç dels pols o la destrucció costanera en són les principals causes. Els autors d'aquest interessantíssim reportatge, els membres del col·lectiu Ruido, han viatjat per set països diferents per conèixer com aquesta gent malda per viure.

exposicio primary ocean / Natalia Vaquero González
Foto: Natalia Vaquero González

A tall d'exemple, un dels autors de 'Primary Ocean', Edu Ponces, explica que en certes zones de l'illa de Java (Indonèsia), el 50% del que pesquen els pescadors són plàstics. O que, al carib panameny, una comunitat indígena ha hagut d'abandonar la seva illa perquè se l'ha engolida el mar. A casa nostra, però, també podem trobar-hi exemples, indica Ponces. "L'escalfament del mar Mediterrani està provocant la reducció de la pesca i gairebé la desaparició de la pesca artesanal en moltes costes d'aquest mar". I ho rebla, tot explicant que l'exposició dona veu a persones que estan afrontant un problema que és de tots.

'Primary Ocean' dona veu a persones que estan afrontant un problema que és de tots"

'Sant Adrià i Barcelona, zones de sacrifici ambiental' posa el focus en la incineradora de Sant Adrià de Besòs, que és de gestió pública. Per què? Doncs perquè aquesta amenaça, a través de les seves emissions, la salut del veïnat que l'envolta. En ella, el fotògraf Felipe Garibello s'apropa a la realitat d'aquestes persones i a la seva lluita per una vida saludable. "Està bé anar-se'n a l'Àsia o a l'Amèrica del Sud per trobar injustícies, però aquí, a casa nostra, també en patim, i de molt greus", declara Garibello. És per això que, segons apunta, és molt important cridar l'atenció i demanar responsabilitats als polítics. I, en relació amb la incineradora, assegura que "els sistemes de control estan fallant i això posa en risc la nostra salut".

'Sant Adrià i Barcelona, zones de sacrifici ambiental' explica el cas dels veïns afectats per la incineradora de Sant Adrià del Besòs

Finalment, Silvina Frucella, membre d'Airenet, entitat que ha ajudat a fer l'exposició, explica que hi ha informes científics fidedignes que revelen que les persones que viuen al voltant de la incineradora de Sant Adrià del Besòs tenen cinc vegades més possibilitats de tenir càncer en comparació amb les que viuen a Barcelona. I Alejandro Ovejero, veí de Sant Adrià afectat per la incineradora, denuncia que no hi ha ningú que revisi el protocol de seguretat de la incineradora. "Vivim en una situació d'indefensió", conclou.