“Si la trobes, és teva!”, aquesta és la frase que els seguidors i seguidores de Joan Juncosa a Instagram més esperen cada setmana. S’ha convertit en un joc participatiu que cada cop té més seguidors: l’artista penja rajoles pintades en llocs de Barcelona, si identifiques on són i hi arribes abans que algú altre, te la pots endur. Però això no acaba aquí, hi ha una condició: cal que la portis al teu paisatge preferit i li enviïs una foto a l’artista. 

Paviment hidràulic original i pintat. Foto: @juncosa_bcn

Joan Juncosa té 33 anys, és de la Ribera d’Ebre i és arquitecte. Just quan començava el confinament per coronavirus va córrer a una botiga a buscar teles i pintura per recuperar una afició que havia aparcat feia tres anys quan va venir a viure a Barcelona: pintar. Es va endur els últims llenços que quedaven a la botiga: unes teles quadrades de 20 x 20 cm. Un cop a casa, va trobar la inspiració quan una li va caure al terra del menjador, pavimentat amb les històriques rajoles hidràuliques de Barcelona. Va decidir copiar-ne una i versionar-la i, a partir d’aquí va començar a crear amb formes geomètriques i colors.

Les rajoles pintades es van convertir en un joc

Un temps després, els seus veïns de sota marxaven del pis i els va voler donar una rajola a cadascun amb el disseny del terra del menjador, que és el mateix a tot l’edifici perquè en tinguessin un record. Quan els les va regalar, els veïns van començar a buscar en quin lloc podrien posar la seva petita obra d’art. Fins que un va dir “jo la posaré a la plaça del poble!” i això va desencadenar en una bonica competició de fotografies per Whatsapp per veure qui el posava en un lloc més especial. “En aquell moment vaig pensar: s’estan emportant un trosset de Barcelona i ells, a la vegada, m’estan regalant un trosset del lloc on viuen. Aquest intercanvi em semblava molt xulo”, explica Juncosa.

Rajola pintada penjada a la ciutat d'Istanbul. Foto: @juncosa_bcn

A partir d’aquí va començar a penjar-ho a Instagram. Les rajoles, en realitat són llenços que Juncosa enganxa en racons de Barcelona amb cinta adhesiva: “jo soc molt respectuós amb l’arquitectura i els edificis, tot el que faig es pot treure sense deixar rastre. A més, així són més fàcils de transportar dins d’una bossa o maleta”. Al darrere, hi deixa una etiqueta que explica què cal fer quan en trobes una: et pots endur l’obra d’art si, a canvi la fas viatjar i li envies una fotografia de la rajola al teu lloc més especial del món.

“M’agrada pensar que jo només creo la meitat de l’obra d’art, l’altra meitat la posa la persona que troba la rajola i la porta al seu paisatge especial” i amb aquesta obra d’art col·lectiva, #baldosasporelmundo és un petit projecte que està creixent i portant trossets de la ciutat de Barcelona a d’altres com Istanbul, Berlín o fins i tot San Francisco. “Vaig perdre el rastre de la rajola de San Francisco durant mesos i de sobte va aparèixer allà. La persona que se la va endur sabia que hi aniria i la va guardar tot aquest temps per poder-la dur als Estats Units!”.

Un homenatge a Barcelona

Juncosa escull llocs de Barcelona que li agraden i que considera especials. No busca els llocs més coneguts, busca aquells raconets de la ciutat que vol que descobreixis i d’on vol que t’enduguis un record molt especial. “Estimo Barcelona, els seus terres són molt característics, amb el paviment hidràulic i és una manera de repartir aquesta bellesa que té Barcelona arreu”. 

Vorera del terra de Barcelona amb els panots de l'artista. Foto: @juncosa_bcn

De fet, aquesta estima per Barcelona l’ha portat a posar art al terra que trepitgem cada dia. Quan veu que hi ha voreres on falten rajoles, les completa amb panots decorats (aquests de pedra de veritat) que llueixen i alhora arreglen el problema. “És una manera que el meu art no només surti de Barcelona si no que també s’hi quedi”. Juncosa ha reinventat els paviments hidràulics històrics i icònics de Barcelona, convertint-los en petites obres d’art urbà viatgeres que els seus seguidors consideren autèntics tresors.