L'Audiència d'Osca ha confirmat la sentència que va condemnar fa gairebé quatre anys la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a retornar les pintures murals romàniques de la Sala Capitular del Monestir de Sixena (Osca).
En la seva sentència, l'Audiència rebutja tots els arguments plantejats en els seus recursos per les institucions catalanes i estima, d'acord amb la jutgessa de primera instància que va jutjar el cas, que les pintures es troben "en precari" al MNAC i sense cap títol de propietat.
A més, el tribunal dona validesa al manifestat pels perits que van testificar en el judici a instàncies de la part catalana, que van admetre que les pintures poden traslladar-se sense patir danys, el que deixa oberta l'opció de sol·licitud d'execució de la sentència des d'Aragó.
Estimen els magistrats, així mateix, que la voluntat de la comunitat de monges de Sixena, propietària de l'immoble, era que fossin retornades a la seva ubicació original del monestir i recorden que aquestes obres no poden disgregar-se del bé immoble al qual pertanyen, monument nacional des de 1923.
Quatre anys
Fa quatre anys, al juliol de 2016, el jutjat de Primera Instància número 2 d'Osca va dictar una sentència que ordenava al MNAC tornar les pintures murals romàniques de la sala capitular del Monestir de Sixena, extretes il·legalment dels murs del cenobi a l'inici de la Guerra Civil.
Encara que al novembre d'aquell mateix any es va ordenar l'execució provisional de la sentència, la part catalana, és a dir, la Generalitat i el MNAC, van presentar diversos recursos i la pròpia jutgessa, al gener de 2018, va paralitzar la devolució al·legant una suposada fragilitat de les pintures i el risc de patir danys en el trasllat.
Així doncs, han transcorregut quatre anys des que es va resoldre aquesta qüestió judicialment, i és ara quan l'Audiència Provincial d'Osca ha decidit emetre una sentència. En algunes ocasions, el mateix president de l'Audiència, Santiago Serena, ha al·legat que la resolució dels recursos es demorava a causa de "prioritats" del seu tribunal.
D'altra banda, està previst que el 15 d'octubre es reuneixi la sala civil del Tribunal Suprem per resoldre els recursos que van presentar la Generalitat, el MNAC i el Consorci del Museu de Lleida contra la sentència de l'Audiència d'Osca de novembre de 2017 que va declarar nul·les les vendes de 97 peces del tresor artístic del monestir i va ordenar la seva devolució, que es va fer efectiva al novembre de 2017 amb el suport de la Guàrdia Civil, que va intervenir per possibilitar que aquestes peces tornessin a Aragó.