Va passar a finals del mes de maig a Sabadell. Ho va captar un vídeo publicat al perfil de Twitter de l'emissora de ràdio local. Dos homes encaputxats s'apropen a una paret lateral de l'Ajuntament de la cocapital de la comarca del Vallès Occidental. Un d'ells sosté una plantilla. L'altre fa anar l'esprai.
Poques hores després, la mateixa obra, però ara en grans dimensions, apareix il·lustrant una tanca publicitària ubicada en l'entrada sud de la ciutat, no gaire lluny de l'aeroport. També duu la firma de Banksy.
Triguen entre poc i res a acabar l'obra, un grafiti en colors negre i vermell que mostra una nena agafant un flotador salvavides en forma de cor. Al seu costat la llegenda "Tots som immigrants. Tu no?".
La pintura porta la firma de Banksy, el grafiter més popular i rellevant de l'art urbà des de fa dècades. De fet, aquesta mateixa nena és la que decora el Louise Michel, el vaixell de salvament al Mediterrani finançat per l'enigmàtic artista urbà.
Es tracta d'obres autèntiques del grafiter o de dues falsificacions? Qui ho vulgui saber, pot contactar amb la Pest Control Office, particularíssima agència encarregada d'autentificar les obres de Banksy. Cobren entre 50 i 100 lliures pels serveis. En cas de ser una falsificació, et retornen els diners. Ara per ara, sembla que ningú s'ha interessat per desvelar l'enigma sobre les pintures de Sabadell.
Un artista sense identitat
Banksy és l'artista urbà més famós, molt probablement, de tots els temps. Una figura enigmàtica que, tot i el ressò del seu treball, ha sabut conservar l'anonimat. La seva obra ha aparegut de forma inesperada per parets de tot el món, però encara ara ningú ha sabut descobrir la seva identitat.
L'any 2003 el diari The Guardian va publicar una entrevista, una de les poquíssimes que ha donat Banksy. Simon Hattenstone, el periodista que la va fer, va descriure l'artista urbà com "un home blanc, de 28 anys, amb vestimenta casual i despreocupada: texans, samarreta, una dent de plata, cadena de plata i anella de plata. Sembla un encreuament entre Jimmy Nail i Mike Skinner (del grup de hip-hop The Streets)".
El mateix article explicava que Banksy va iniciar la seva trajectòria com a grafiter als 14 anys, va ser expulsat de l'escola i va estar a la presó per delictes menors. Durant 10 anys, a finals de la dècada de 1990, va viure a Bristol i després es va mudar a Londres.
Atac massiu
Una de les teories més esteses sobre la identitat de Banksy és la que diu que es tracta de Robin Gunningham, nascut el 28 de juliol de 1973 a Bristol. Segons un article The Sunday Times, molt al principi de la seva trajectòria, Gunningham feia servir el nom artístic de Robin Banks i aquest va anar derivant fins a acabar sent Banksy. D'aquella època, inicis dels anys noranta, és la portada que Gunningham va dissenyar per a la banda de ska de Bristol Mother Mimosa. La il·lustració que hi apareix seria una imatge recurrent en l'imaginari Banksy.
La hipòtesi Gunningham va guanyar encara més força el juny de 2017, quan en una entrevista al músic de Bristol de jungle i drumm & bass Goldie, aquest es va referir a Banksy com "Rob". Un Rob amb què molts també han especulat que es tracti de Robert Del Naja, també conegut com a 3D, membre de la banda de trip hop Massive Attack.
El món de Banksy
L'art de Banksy es caracteritza pel seu irrenunciable compromís social, pintures al carrer sempre denunciant una societat contemporània consumida per la corrupció política, l'abús de poder de les forces de l'ordre o a la devoció gairebé religiosa pel capitalisme i el consumisme exacerbat que d'ell se'n deriva.
Una obra ja icònica que, de Londres a Palestina, dels Estats Units a París, ha aparegut en murs i parets de tot el món i que ara, coincidint en el temps amb les enigmàtiques pintures aparegudes a Sabadell, queda recollida en l'exposició The World of Banksy que fins al 31 de desembre es pot visitar a l'Espai Trafalgar de Barcelona.
Catàleg d'objectes horribles
La retrospectiva recull 100 reproduccions a mida real d'obres que l'artista va realitzar entre l'any 2000 i el 2018: La nena del globus, El llançador de flors, El grafiti és un crim, Soldat pixant... Moltes d'elles són algunes de les pintures més representatives de la seva proposta artística.
La mostra no ha comptat amb l'autorització de Banksy. Només així s'entén el fet que el recorregut finalitzi (obligatòriament) en una tenda de souvenirs amb postals, mascaretes i resta de catàleg d'objectes horribles adornats amb les seves pintures a preus impossibles.