Barcelona ja és la ciutat amb més ingressos per esdeveniments musicals d'Espanya. Amb una facturació de 132 milions (un 26% de la facturació neta total), la capital catalana va desbancar Madrid (94 milions, un 16%) per primera vegada el 2023, i darrera seu la segueixen les ciutats de Màlaga i Sevilla. Així ho certifica l'informe Impacto económico en la industria de la música en directo, de l'OBS Business School, institució pertanyent a Planeta Formació i Universitats. "En vista d'aquestes xifres, fons inversors nord-americans estan comprant festivals espanyols, segurs dels beneficis econòmics que els aportaran," afirma Elena Mir, professora encarregada de l'informe. De fet, alguns festivals tradicionalment vinculats al seu lloc d'origen han expandit les seves fronteres, com el Primavera Sound, que ja s'estén a Llatinoamèrica amb nous formats dependents de la mateixa franquícia. Però aquestes dades de facturació no es deuen a l'increment del nombre d'espectadors, que continua sent inferior al d'anys anteriors a 2020, sinó a l'augment del preu de les entrades en un 48%, situant-se de mitjana en 80 € davant els 58 € de l'any anterior.
Amb una facturació de 578 milions d'euros (un 26% més que l'any anterior), el sector en territori espanyol ja assoleix xifres de rècord i la música en viu col·loca el país entre els 15 mercats més importants del món. En aquest sentit, l'informe preveu un creixement sostingut per als propers anys, malgrat que el consum de la música en streaming o live streaming s'està consolidant com a alternativa més econòmica per accedir a aquest tipus d'esdeveniments. El perfil dels assistents als concerts continua sent principalment de persones entre 35 i 44 anys, encara que 2023 els joves d'entre 18 i 24 anys van augmentar la seva assistència en un 44% degut a la creació del Bo Cultural Jove. De forma generalitzada, s'estima que un 10% dels joves que van a esdeveniments musicals a Espanya arriben de fora del país: el Primavera Sound, per exemple, atreu majoritàriament públic estranger (52%) provinent de països com Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, França i Portugal i, en menor mesura, de països d'Europa de l'Est i del continent americà. Aquest festival s'ha convertit en l'esdeveniment internacional de més impacte econòmic a Barcelona després del Mobile World Congress, amb uns ingressos deguts al turisme que atreu que ascendeixen a 13.853 milions d'euros, segons dades de l'INE.
D'altra banda, l'any passat l'Arenal Sound de Burriana vaig ser el festival que va reunir més fans (300.000 sounders), deixant en segona posició al Primavera Sound de Barcelona (243.000) i en tercer lloc el festival Viña Rock de Villarrobledo (240.000). Per darrere, Mad Cool (202.000 assistents), FIB (180.000) i Primavera Sound Madrid, que va tenir 150.000 assistents en la seva primera i accidentada edició. El festival O Son do Camiño va escalar tres posicions en el rànquing gràcies als seus 134.000 assistents, a poques entrades de diferència del Resurrection Fest de Lugo (132.000). Després d'ells, el Sónar (120.000 espectadors) i el festival Cruïlla (76.000). Per facturació, van ser els Primavera Sound de Barcelona i Madrid els que van tenir els millors números: 150 milions d'euros respectivament.
Manuel Carrasco, l'artista que ha venut més entrades
Les deu principals gires espanyoles van concentrar el 2023 gairebé 2 milions d'espectadors a Espanya, amb artistes nacionals consolidant el seu domini: David Bisbal va ser el cantant que va oferir més concerts (46), seguit per Melendi (37), Pablo López (32), Joaquín Sabina (31), Manuel Carrasco, Marea, Lola Índigo, Hombres G, Aitana i Pablo Alborán. Tanmateix, l'artista que va aconseguir vendre més entrades va ser Manuel Carrasco (365.652), seguit per Melendi (308.258). Entre els artistes internacionals que van venir al nostre país, Coldplay va aconseguir la venda d'entrades més gran, 221.000 per als seus quatre concerts de Barcelona, que es van acabar en només 24 hores.