Al Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau s'hi ha presentat "El modernisme és molt més", una campanya destinada a combinar el rigor amb una experiència lúdica de recreació històrica, vinculada a la Barcelona de finals del segle XIX i principis del segle XX. Amb aquesta presentació s'han volgut mostrar les fires modernistes que se celebren a Barcelona i el seu entorn. Sònia Casas, redactora en cap de la revista Sàpiens ha elogiat molt les fires modernistes, perquè aconsegueixen interessar a la gent per la història de forma molt entretinguda.
Terrassa, Barcelona, Canet, la Colònia Güell...
Enguany se celebrarà la Festa Modernista del Roser de Maig a Cerdanyola del Vallès el 5 i el 6 de maig; la Fira Modernista de Terrassa l'11, 12 i 13 de maig; les Jornades Modernistes de l'Ametlla del Vallès el 19 i 20 de maig; la XIV Fira Modernista de Barcelona l'1, 2 i 3 de juny; la Fira Mercat Modernista de Canet de Mar del 14 al 16 de setembre; les Jornades Modernistes de La Garriga, del 5 al 7 d'octubre; la XI Diada Modernista de Cardedeu del 6 al 7 d'octubre; i la 18º Festa Modernista de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló, del 19 al 21 d'octubre.
Quatre mostres
Jordi Garreta ha presentat la Fira Modernista de Terrassa, que porta 16 anys en funcionament i que està molt vinculat a la història industrial de la ciutat. Jordi París ha explicat que la Fira Modernista de Barcelona fa 14 anys que s'organitza a la Dreta de l'Eixample, als primers dies de juny, amb actes lúdics amb rerefons cultural, tot intentant que el visitant se senti "en una màquina del temps". A Canet, la Fira-Mercat Modernista recrea un moment en què el poble era un pol modernista gràcies a que va ser un nucli d'estiueig burgès. Còia Tenas, de la Fira de Canet, ha destacat el valor que té el centre del poble, a nivell arquitectònic, gràcies als edificis d'aquella època. Miquel Carreté, de la Festa Modernista de la Colònia Güell, apunta que la peculiaritat de la festa del poble és que es fa "teatre al carrer", amb més de 25 quadres teatrals, un esdeveniment que es vol allunyar de la típica fira.
Un passi per als realment aficionats
La tarja Barcelona Pass Modernisme, impulsada per Turisme de Barcelona amb el suport de la Diputació de Barcelona, està destinada a aquells turistes que vulguin aprofundir en el modernisme. Amb un cost de 90 €, inclou l'entrada a 15 edificis modernistes de Barcelona, Sitges, Terrassa, Mataró i Canet de Mar, així com una mini guia pensada especialment per a aquesta tarja. El passi té una durada de 7 dies. L'objectiu és molt clar: fer entendre al visitant que el modernisme barceloní no s'entén sense el modernisme existent a tot el seu entorn. Està destinat, bàsicament, a un turista repetidor que ja ha conegut les grans icones de la capital catalana.
El modernisme com a valor de país
Octavi Bono, director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, ha volgut recordar que el modernisme ja va ser, fa més d'un segle, un espai de trobada cultural i lúdica, i ha elogiat la iniciativa, que permet gaudir d'un moment memorable gràcies a l'aprofitament del patrimoni cultural català, justament a l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i l'Any del Turisme Cultural. Ignasi de Delàs, sots-director de Turisme de Barcelona, ha volgut presentar en el mateix acte la Tarja Barcelona Modernisme Pass. Miquel Forns, diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona, ha volgut agrair a tots els que han impulsat aquest producte turístic. I ha destacat que el patrimoni modernista no és només a Barcelona ciutat, sinó que n'hi ha a molts municipis de la demarcació, i també a molts altres llocs de Catalunya. Forns ha recordat que la cultura i el patrimoni ens posicionen a nivell internacional, alhora que ens interpelen sobre el que som i el que volem ser.