Ho explicàvem dies enrere: s'havia iniciat una campanya a les xarxes socials proposant canviar els ninots dels semàfors de Barcelona per les figures de Mortadel·lo i Filemó, els populars personatges creats pel reconegut dibuixant de còmics Francisco Ibáñez, que just farà poc més d'un mes que ens va deixar. La proposta seria posar el Filemó en vermell, amb la mà alçada fent-nos parar i el Mortadel·lo caminant tranquil·lament de color verd. La iniciativa, propulsada per un professor universitari navarrès de nom, justament, Francisco Ibáñez, ha acabat tenint èxit, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha compromès a fer-la realitat.
Començant el dia amb un somriure
“He parlat 10 minuts amb l’alcalde, Jaume Collboni, que m’ha trucat per comunicar-me que la meva idea d’homenatge serà una realitat i per donar-me les gràcies, estic molt content!”, ha explicat el creador de la idea, Francisco J. Ibáñez, a betevé, mitjà que ha donat la notícia juntament amb el diari La Vanguardia. Ibáñez ha afegit que l’alcalde li ha recordat que aquest, el de proposar una acció d'aquesta magnitud a les xarxes, no és el procediment habitual, però com que es tracta d’una idea tan singular amb tant èxit, l’Ajuntament ha decidit tirar-la endavant. “A partir d’ara qui travessi aquests semàfors somriurà i començarà millor el dia, fins i tot hi haurà turisme de semàfors!”, diu l’ideòleg.
A partir d’ara qui travessi aquests semàfors somriurà i començarà millor el dia, fins i tot hi haurà turisme de semàfors!
Francisco Ibáñez confessa que l’èxit i la repercussió que va tenir la seva proposta a Twitter va animar-lo a fer una instància formal a l’Ajuntament. Explica que ha estat un procés molt ràpid: va introduir la instància el 14 d’agost i el 24 ja li han trucat per comunicar-li la bona notícia. Així, el consistori ha donat llum verda a la proposta ciutadana i ara treballa amb els serveis de mobilitat de la ciutat per estudiar possibles ubicacions. Mentre l’Ajuntament estudia possibles enclavaments, ja hi ha propostes, com la de situar el semàfor prop de la Gabriel García Márquez, recentment reconeguda com a millor biblioteca pública del món, ja que el dibuixant era del barri de Sant Martí i vivia prop de l’edifici guardonat. Des que s'ha sabut la decisió del consistori, diverses personalitats del món de la cultura han celebrat que la idea de Francisco Ibáñez es faci realitat.