El Barnasants ja és a punt. A finals de gener s'iniciarà i durant 4 mesos oferirà més d'un centenar de concerts de música d'autor. Entre ells hi haurà grans noms de la cançó catalana de sempre, com Quico Pi de la Serra, Joan Isaac, Albert Pla i Tortell Poltrona, Josep Tero, Marc Parrot o Núria Feliu, però també noves veus d'aquí com Caliu, Lu Rois, Túrnez i Sesé o Kamankola. Tampoc faltaran els músics estrangers, amb una especial atenció als xilens, com Inti-Illimani, perquè es vol commemorar el centenari del naixement de Violeta Parra. S'ha confirmat en les darreres hores que al Barnasants hi serà present, també, Javier Krahe. Aquesta edició s'obrirà amb un recital de "cançons violetes" de quatre cantautores que reivindicaran el feminisme. Camps ha deixat molt clar que el Barnasants ha triat aquesta obertura perquè és un projecte compromés: "Nosaltres no podem negar-nos a fer un concert contra el racisme si ens el demanen". I resalta que això a vegades els ha dut a problemes polítics, com quan l'Ajuntament popular de Badalona va retirar la ciutat de seu del Barnasants. I ha argumentat que defensar el feminisme és una necessitat que la igualtat no arribarà sense el feminisme, una proposta "que surt de les dones però va adreçada a tota la humanitat".
Música de dones
Aquest any Barnasants ha preparat una inauguració col·lectiva, que se celebrarà a sis seus del festival, i que evocará el centenari de la revolució rusa. Per a aquesta obertura, el Barnasants ha triat una producció pròpia que gira entorn al centenari de la revolució russa i els progressos que aquesta va suposar per a la dona, especialment de la mà d'Aleksandra Kol·lontai ("una dona que va entendre que el socialisme i la revolució social eren indestriables del feminisme", segons Ivette Nadal, una de les participants en el recital). Per a aquest espectacle, Les Kol·lontai, que també voldrà homenatjar Violeta Parra en el centenari del seu naixement, s'ha reunit a 4 cantautores molt significatives de la jove musica catalana: Meritxell Gené, Sívia Comes, Ivette Nadal i Lali Barenys.
Reinterpretar textos femenins
L'espectacle combina cançons d'estils diferents, amb un element comú: el feminisme. Són cançons "violetes" que aprofiten textos d'autores ben diverses, algunes d'elles vives, d'altres ja mortes. Lali Barenys explica que el procés de preparació de l'espectacle no ha sigut fàcil, perquè gairebé totes les cançons són noves, creades especialment per a l'espectacle. Un cop enllestit aquest procés, assegura que "Tenim ganes de que arribin els concerts i siguin una festa". Les Kol·lontai cantaran lletres de diferents escriptores catalanes: Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal, Sílvia Bel, Felícia Fuster... Dones que segons elles, "formen part de les nostres vides" i "ens han aportat moltes i moltes coses". Però també han preparat temes amb textos propis. Sílvia Comes ha apuntat que les "cançons violetes" són necessàries perquè les dones continuen patint moltes discriminacions, entre les quals la violència de gènere. Però a més a més, les cantautores han afirmat que al mateix món de la música les dones estan discriminades; segons Montse Castellà: "hi ha moltes dones creatives però se'ls dona molt poca visibilitat" Sílvia Comes ha denunciat que en ocasions fins i tot hi ha qui espera que les cantants es promoguin amb favors sexuals. Pere Camps ha conclòs que "en un sistema patriarcal una programació comercial només pot ser patriarcal".
Primera cita, el 27
La sessió inaugural de Les Kol·lontai serà el dia 27 de gener, al Teatre Joventut de l'Hospitalet. I la gira continuarà per la Sala Violeta d'Altafulla (28 de gener), el Casino de Vic (29 de gener), el Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona (3 de febrer), l'Unió Casal Gelidenc de Gelida (el 4 de febrer) i la Nova Jazz Cava de Terrassa (5 de febrer). Posteriorment, està previst que continuï presentant-se a la Xarxa de Teatres d'Ateneus de Catalunya: a Lleida, a Calaf, a Premià de Dalt i a Torrelles de Llobregat. Alguns d'aquests concerts es gravaran i donaran peu a la gravació d'un CD de "cançons violetes".
Més enllà de Sants
El Barnasants ja porta 22 edicions, i cada cop és més potent, amb més espectacles. Pere Camps s'ha mostrat molt satisfet per la seva evolució. Aquest any ha programat 127 concerts que tindran lloc durant 4 mesos. Anirà molt més lluny de Sants: arribarà a 30 sales de 16 localitats. El seu coordinador, Pere Camps, creu que ja ha superat el nivell de festival; ara el defineix com un "projecte cultural".
Homenatge a una heroïna oblidada
Aleksandra Kol·lontai (1872-1952), a qui es vol homenatjar en aquest Barnasants, va ser una militant comunista d'origen cosac. Era de família aristocràtica i va treballar de mestra. Va haver d'exiliar-se de Rússia el 1908 per defensar la independència de Finlàndia de l'Imperi Rus. Va deixar el seu marit i el seu fill per estudiar a Suïssa. Va militar en moviments pacifistes i esquerrans. Quan va esclatar la Revolució d'Octubre va tornar a Rússia. Va aconseguir que els bolxevics aprovessin el divorci i l'avortament, i que reconeguessin drets relacionats amb la maternitat. Era una dona molt popular, però aviat va començar a ser incòmoda per als propis dirigents comunistes i la van enviar a l'exterior com a ambaixadora (va ser la primera ambaixadora de la història). En estar destinada a països llunyans va aconseguir lliurar-se de les purgues estalinistes, que van acabar amb bona part dels seus companys esquerrans. Però bona part de les conquestes en matèria d'igualtat entre homes i dones aprovades a la URSS ben aviat van ser derogades en nom de la nova moral revolucionària.