Al carrer Comerç, davant de l'estació de França, s'hi estan fent unes obres d'urbanització que han tret a la llum noves restes de l'antic barri de la Ribera. El Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona hi està fent una intervenció arqueològica i ha ofert una valoració preliminar de les troballes. Fins ara, s'ha deduït que es tracta de les construccions enderrocades després de la guerra de Successió, per tal de crear l'esplanada de seguretat que separava la Ciutadella dels barris de la ciutat. Fins ara s'han trobat estructures domèstiques i un tram de carrer. El material arqueològic exhumat, bàsicament fragments ceràmics, correspon al moment d’enderroc dels edificis, al primer quart del segle XVIII.
Obres reformulades
Per tal de causar el mínim impacte a les ruïnes, s'ha realitzat una modificació del pla d'obra, per tal de no haver de desmuntar les restes del barri de la Ribera. El Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona, en principi, no té previsions de desmuntar res. El projecte, en principi, és documentar totes les restes existents i cobrir-les per reurbanitzar el carrer.
Un barri massacrat
El barri de la Ribera va ser destruït, a partir de 1715, per crear una zona despoblada, fàcil de vigilar, que separés la ciutat de la nova Ciutadella, destinada a controlar els barcelonesos, amb fama de rebels. Les restes que avui en dia es poden veure al Born en realitat tenien una extensió molt més gran; el jaciment arqueològic té continuïtat per una superfície molt més extensa. El 1980 quan es va rehabilitar el Born, les ruïnes ja es van documentar, però no es va considerar necessari museïtzar-les. Quan el 1991 es va crear el pàrquing del carrer Comerç, van aparèixer ruïnes molt similars a les del Born, també del barri de la Ribera, però hi havia pressa per fer la infraestructura i l'excavació, a càrrec de 27 arqueòlegs, només va durar 74 dies: dos mesos i mig. Els qui hi van treballar asseguren que el que hi havia allà era igual o millor que el que s'exhibeix ara al Born. Però es va sacrificar sense escrúpols: molts elements ni tan sols es van poder documentar prou. Als anys següents, en les obres per construir pisos a la zona (passeig Picasso, passeig de la Circumval·lació, carrer Comerç...) també s'han trobat moltes restes arqueològiques del barri de la Ribera, però en la seva majoria s'han documentat i s'han cobert de nou, sense museïtzar-les.