La UNESCO el 2016 va declarar Barcelona Ciutat Literària, per la seva presència contínua en el món literari. Però Barcelona és, a més a més, una de les capitals del mal, perquè la seva presència ha estat contínua, també, a la novel·la negra. El divendres 26 l'editorial Norma presenta un còmic amb 23 historietes de gènere negre ambientades a Barcelona: BCN Noire. És el pròleg perfecte per a preparar la BCNegra, el gran festival de novel·la negra que s'inicia el dia 29. Una obra en què la Barcelona propagandística deixa pas a la Barcelona arrossegada per les passions més baixes: la ira, l'enveja, la gelosia... Una ciutat de pallisses, crims, brutícia i destrucció. Una ciutat que, també, és Barcelona.

"El nombre", amb guió d'Alba Piñar i il·lustracions de Ricard Efa i Oriol Hernández.

Tastets de la Barcelona criminal

El volum apunta la mirada de 48 autors (entre guionistes i il·lustradors) sobre una sola ciutat. Les 23 historietes ens condueixen pels racons més típics i més insospitats de la ciutat: els billars del Coliseum, la Sagrada Família, el 22@, la Catedral, el Raval, el Camp Nou, les Rambles, el Teatre Grec, el passeig Sant Joan, la plaça d'Espanya... Els autors de la compilació han volgut que l'obra reflectís estils de còmic molt diferents i tipus d'història ben diversos, units tan sols per l'element negre. És per això que hi ha, de costat, alguns dels grans noms de la novel·la negra, com Andreu Martín o Hernán Migoya, intercalats amb alguns dels grans del còmic: Fernando Blanco, Ricard Efa o Enrique S. Abulí, l'autor del mític Torpedo. Al BCN Noire no s'obliden ni tan sols de les joves promeses del còmic: Natacha Bustos, Salva Rubio, Alba Piñar... 

Homenatge a una ciutat negra

El guionista Raúl Anisa Arsis, "Raule" (Barcelona, 1971) va ser l'impulsor d'aquesta idea, i qui va aconseguir animar i coordinar a tot aquest gran equip. Aquest llibre és en bona part un acte de reconeixement a tants d'autors que van convertir Barcelona en el paradigma d'una ciutat fosca i criminal. Sens dubte bona part de la fama de la localitat es deu a autors estrangers, com Jean Genet, Pierre MacOrlan o André Pieyre des Mandiargues. Però cal recordar, també a autors locals com Juli Vallmitjana, Rafael Tasis o César August Jordana. I més tard al polifacètic Manuel de Pedrolo, que va decidir reimpulsar la novel·la de gènere en català. En els darrers temps del franquisme, la novel·la negra ambientada a Barcelona viuria una gran expansió amb Manuel Vázquez Montalbán, i continuaria més tard amb autors tan emblemàtics com Francisco González Ledesma, Andreu Martín o Toni Hill. Gràcies a ells la Barcelona negra és una Barcelona literària.

 

Imatge de portada: "Arde, cabrón", amb guió de Josep Busquet i il·lustracions de Fernando Blanco.