Dijous passat va arrancar la 16a edició del festival BCNegra, un certamen que s'allargarà fins al 31 de gener i que aquest any se celebra de manera virtual a causa de les restriccions de la pandèmia. En aquest particular homenatge, doncs, t'enumerem set novetats editorials –vinculades en major o menor mesura al gènere negre– que et permetran seguir la pista al festival.
Delatora, Joyce Carol Oates (Alfaguara)
Guanyadora del XVI premi Pepe Carvalho, la novel·la de Carol Oates està protagonitzada per Violet Rue Kerrigan, una noia que recorda la seva vida després que, amb dotze anys, oferís el seu testimoni sobre l'assassinat racista d'un nen afroamericà a mans dels seus germans grans, fet pel qual va ser apartada de la família.
Revancha, Kiko Amat (Anagrama)
Violència, amor i vertigen; marca de la casa del santboià Kiko Amat, autor d'obres com El día que me vaya no se lo diré a nadie (2003), Cosas que hacen BUM (2007) o Antes del huracán (2018). Aquest cop, l'escriptor torna amb una novel·la on el protagonista és l'Amador, el número de dos de la facció criminal de Lokos, un grup ultra del Barça. Aquest, però, amaga un secret: és homosexual. Un segrest, una batuda i un botí faran que conegui en César, un rugbista que castiga víctimes de pederastes per encàrrec.
Temps mort, Lluís Llort (Alrevés Editorial)
Lluís Llort, autor d'obres com No n’estiguis tan segur (2016) o Pes mort (2019) explica en aquesta novel·la la història de Robert Camp, un barceloní de 34 anys, solitari, sense feina ni gaires il·lusions a la vida, que rep en herència una mansió aïllada a prop de Nova Orleans. Negre, ciència-ficció, terror psicològic, gore, road trip... el llibre de Llort barreja diversos gèneres per explicar una trama que cada cop es torna més violenta.
Quirke a Sant Sebastià, Benjamin Black (Edicions Bromera)
Novel·la ambientada al Sant Sebastià dels seixanta. Mentre Quirke i la seva dona Evelyn passen les vacances en un dels hotels més emblemàtics de la platja de la Concha, a Londres es desenvolupa una trama criminal relacionada amb poders ocults a Irlanda i amb la història familiar del protagonista.
Ara direu que estic boig, Andreu Martín (Alrevés Editorial)
Autor de títols com Història de mort, L'Harem del Tibidabo, Tothom et recordarà i La favorita de l'Harem, Martín explica aquesta vegada la història de Francesc Ascàs, un jove extravagant que sent veus, diu coses estranyes, dibuixa còmics i està enganxat a les prediccions d'una maga televisiva. Quan la seva veïna i única amiga apareix morta, totes les mirades apuntaran cap al protagonista, qui serà acusat d'homicidi.
Escapisme, Marc Moreno (Més Llibres)
El periodista Marc Moreno, autor de la premiada Temps de rates, amb la qual va guanyar el premi Crims de Tinta a la millor novel·la negra en català, torna amb Escapisme. L'Aitor és un antiheroi de l'extraradi barceloní que no té una vida regalada. De fet, sembla que estigui en el punt de mira d'un déu psicòpata.
Sal, Emma Riverola (Edicions 62)
Primera novel·la en català d'Emma Riverola, autora de novel·les com El amuleto de papel (2004), Cartas desde la ausencia (2008), El hombre que mató a Messi (2015) i El fin de los días difíciles (2016). Aquest cop el protagonista del seu relat és un periodista retirat decebut per la professió i la vida. La seva resignació, però, se n'anirà en orris quan conegui la Núria, professora de filosofia i activista mediambiental, qui investiga el rerefons fosc del negoci de les mines de potassa del Bages, un greu perill ecològic.
Appletown, David Marín (Pagès Editor)
L'escriptor de Mala lluna (2015), Ciutat fantasma (2017) o Purgatori (2019) publica aquest cop Appletown, una novel·la que dona nom a un barri fictici de Nova York que es disputen dos clans mafiosos rivals, els Torra i els Vidal. A la ciutat estatunidenca, el detectiu Johnny Pelegrí haurà d'assumir un encàrrec que no podrà rebutjar. A Lleida, l’aparició d’un cadàver al canal Segarra-Garrigues i l'arribada d'una misteriosa poetessa canviaran la vida del jove periodista Marcel Riera.