Qui millor que els il·lustradors per valorar els seus companys de professió? L'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya, APIC, ha concedit aquest dijous els premis Junceda als millors il·lustradors. S'atorguen premis en 11 categories i, a més a més, es lliura el Premi Gran Junceda, dotat amb 1.000 euros, al més destacat d'aquests guardonats. El jurat, format per Marta Altés, Toni Mascaró, Device, Joan Negrescolor i Verònica Fuerte, ha decidit atorgar la màxima distinció dels premis Junceda a Bea Lozano, per Por encima de nogales por debajo de zarzales (ed. Incendi), per "la seva força i expressivitat, pel caràcter de les il·lustracions i per posar en valor les edicions on intervenen diferents mans, projectes i col·lectius".
Premi d'honor, per a la Casa Gran
El premi Junceda d'Honor ha recaigut en la Sala Ciutat i l'Altell Il·lustrat, l'espai de l'edifici central de l'Ajuntament de Barcelona especialitzat en llibres sobre Barcelona, que ha apostat per convertir-se en un aparador del talent de la il·lustració catalana.
Doble premi per a Ignasi Font
Ignasi Font ha aconseguit un doble premi. Per una banda ha obtingut el guardó al millor llibre de ficció per a adults, pel seu treball sobre Tots els contes, de Pere Calders (editat per Penguim Random House), i per l'altra ha obtingut el premi a la millor coberta de llibre per El universo en tu mano, de Christophe Galfard (Blackie Books).
Doblet per a Marc Torrent
El premi en la categoria de Publicitat ha recaigut en Marc Torrent Barceló per la seva campanya Protégete del fuego, realitzada per a Greenpeace Spain. El jurat ha valorat que combinés unes il·lustracions molt atractives amb un llenguatge didàctic. Marc Torrent també s'ha endut el guardó d'Edició (amb un llibre autoeditat, Marges), ex aequo amb Bea Lozano, per Por encima de nogales por debajo de zarzales (ed. Incendi).
Chema Peral i Camille Vannier, els millors en còmic
El còmic català passa per molt bon moment i el premi en aquesta categoria estava molt disputat. A la fi, el jurat ha decidit concedir-lo ex aequo a Chema Peral, per Budapest (ed. Cúpula) i a Camille Vannier per Poulou y el resto de mi familia (Sapristi cómics). En la categoria de còmic s'ha donat el premi a Òscar Julve per Tira pel dret, del grup Reggae per Xics, pel fet de ser "una peça audiovisual completa i tenir un estil coherent amb el públic infantil al que va dirigit".
Per què plorem?, premi en categoria infantil
Ana Sender ha marxat de la cerimònia amb el premi en la categoria d'Infantil Ficció, una altra de les categories que està en ple creixement, per la seva participació en l'obra Per què plorem?, publicada per Akiara Edicions. Alexandra Barres Badia, de l'Escola Massana, s'ha endut el premi de Futurs Creadors per la seva maduresa (a desgrat de la seva joventut). I André Letria s'ha endut un altre dels grans guardons, el Junceda Internacional: l'han premiat per A Guerra, de Pato Lógico Edições.
La Barcelona més vistosa
El premi en la categoria de no ficció adult i infantil ha estat per les il·lustracions de Pau Gasol Valls al llibre Barcelones, de Manuel Vázquez Montalbán, reeditat per l'Ajuntament de Barcelona. El jurat ha valorat especialment "el retrat hipersensible i iconogràfic de les barcelones". El mateix Gasol ha estat premiat, també, en la secció Premsa i Revistes, pel seu treball innovador a ‘We are offering the theater of coffee each morning when we open our doors’, Wepresent-Wetransfer.
Les dones en la història antiga
En la categoria Junceda Científic, el tribunal ha optat per donar el guardó a alademosca, per El papel de las mujeres en la evolución humana (editorial Santillana). El jurat ha valorat especialment aquesta obra "la recreació d’ambients sense una documentació visual prèvia i per tenir un caire pedagògic tot i mantenir el seu caràcter il·lustratiu".