L'escriptora i traductora Bel Olid ha anunciat que abandonarà al març la presidència de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). En una piulada, Olid ha dit que la seva tasca al capdavant de l'AELC ha estat intensa i bonica. "Amb la tranquil·litat d'haver-hi posat tot el que he pogut i l'alegria de saber que, hi hagi qui hi hagi a la presidència, la junta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana fa una feinada increïble, aquest març acabo la meva tasca a l'AELC", ha assegurat en una piulada. Olid no acabarà el mandat per motius personals, segons ha explicat en una carta als socis de l'AELC.
Els socis de l'AELC han rebut una carta d'Olid explicant per què posa fi a la seva presidència, que ha avançat Vilaweb: "Tot i la voluntat d’acabar el mandat, circumstàncies personals (algunes de felices, com el naixement de la meva criatura ara fa un any, d’altres d’esperonadores, però també esgotadores, com un augment considerable de feina) han fet que se’m faci inassumible. Entre la possibilitat «d’aguantar» un any més a mig gas o deixar pas a algú amb més temps, energia i noves idees, crec que el millor per a l’AELC és aquesta segona opció. M’agrada acabar la meva etapa al capdavant de l’AELC com la vaig començar: amb la il·lusió que la feinada que fa la junta ens serveixi per tenir millors condicions laborals, més visibilitat i més oportunitats, però també per crear espais en què ens puguem trobar i sentir-nos més forts i acompanyats".
L'AELC
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana és una entitat professional que aplega escriptores i escriptors en llengua catalana. Fundada l'any 1977. La major part de la seva actuació es desplega en els distints territoris dels Països Catalans, fet fonamental que reflecteix la seva organització i la composició de la junta directiva.
Aquesta associació ha contribuït en la refundació de la Institució de les Lletres Catalanes: ha participat en l'elaboració de la Llei de Propietat Intel·lectual i en el conveni-marc amb els sectors editorials sobre els models de contracte d'edició, ha gestionat la supressió de l'IVA per als escriptors i traductors i manté negociacions amb diversos organismes públics sobre temes fiscals, laborals i de previsió.
Els seus principals objectius
Defensar els interessos del col·lectiu en els diferents àmbits professionals així com davant els organismes culturals públics i altres institucions culturals. Organitzar un ampli ventall d'activitats dedicades a l'estudi i la reflexió sobre l'ofici d'escriure (conferències, jornades, col·loquis, congressos…), així com a la promoció dels autors i autores. També col·labora amb entitats i organismes per realitzar-ne d'altres.
Representar els escriptors i les escriptores en llengua catalana davant les diverses institucions públiques nacionals i internacionals i els diferents sectors professionals vinculats a les Lletres. Mantenir una presència constant en el món cultural, tant català com estranger. En aquest sentit, la seva pàgina web ha esdevingut un referent cultural en contínua actualització.
Amb més de 1.600 associats, Bel Olid ha presidit la Junta Directiva des del 2015, i ara, al març, deixarà la direcció. Les anteriors Juntes han estat presidides per: Josep Maria Castellet, Josep M. Llompart, Joan Fuster, Avel·lí Artís-Gener "Tísner”, Jaume Fuster, Francesc Parcerisas, Antònia Vicens, Jaume Pérez Montaner i Guillem-Jordi Graells.