L'escriptor irlandès John Banville, que generalment signa amb el pseudònim Benjamin Black, ha guanyat el Premi RBA de Novel·la Policíaca, dotat amb 125.000 euros, amb la seva novel·la Pecado. El jurat, integrat per Paco Camarasa, Luisa Gutiérrez, Antonio Lozano, Soledad Puértolas i Lorenzo Silva, ha decidit atorgar-li el premi per "la seva qualitat literària excepcional", però també pel seu sentit de l'humor, i per la seva denúncia dels abusos dels poderosos front els més dèbils. El manuscrit s'havia presentat amb el títol Snow i Banville s'havia amagat amb el pseudònim Colonel Race. El llibre, que és inèdit, apareixerà en castellà l'11 de setembre.
Benjamin Black apunta
Benjamin s'ha mostrat molt satisfet del premi i del ressò que té aquí la seva obra: "Crec que sóc més popular aquí que a Irlanda", ha afirmat. Tot i que va començar escrivint altres tipus de literatura, generalment considerats més seriosos, ha fet una defensa de la novel·la negra, especialment en aquests moments: "Quan la violència és tan aleatòria, crec que és molt intel·ligent refugiar-se en la novel·la policíaca". Black apunta que ell fa novel·les que volen reflectir la realitat, amb personatges que tots podem conèixer a la vida diària, i no com els que apareixen a les noveles d'Agatha Christie o Sherlock Holmes, que ell confessa que troba avorrides. A Pecado Black afirma que ha volgut posar de relleu les atrocitats d'un sacerdot, però també les responsabilitats de tots els còmplices que l'encobrien. Com sempre, la novel·la de Black està amarada de compromís social.
L'home que escriu històries per a ell
Black apunta que les trames li apareixen de forma molt aleatòria. En un moment determinat se li apareix un personatge i escriu una història. En una ocasió, argumenta, va dissenyar tota una novel·la en mitja hora, mentre passejava el gos. Confessa que, a la seva edat, que ja no té ni pares ni mares que li expliquin històries quan va a dormir, és ell mateix que s'explica històries. I afirma que la gran sort dels escriptors és compartir la seva vida amb els seus personatges de ficció. Afirma que a mesura que es fa gran, escriure ficció es converteix per a ell un estat de somni, com si el que escrigués no fos ell, sinó un altre: "És com si estigués hipnotitzat", confessa. Però Banville, amb un gran sentit de la ironia, aconsella als periodistes que no creguin res del que els diu. I malgrat tot, continua fent la seva intervenció davant la premsa: confessa que tots els escriptors són uns egomaníacs, i mai no en tenen prou amb el cas que els fan.
El capellà castrat
Lorenzo Silva, portaveu del jurat, ha afirmat que aquesta novel·la és diferent de les de la sèrie Quirke, les més conegudes de Benjamin Black. Tot i que té el típic sentit de la intriga de Black, tendeix més a la tradició clàssica del gènere, amb un protagonista nou (Banville apunta que podria ser que aparegués en futres novel·les seves). Pecado se situa en l'any 1957 i la seva trama comença quan apareix, a una mansió senyorial irlandesa rodejada per la neu, en ple hivern, el cadàver del sacerdot Tom Lowless, a qui han apunyalat i tallat els genitals. Tothom sospita que aquella investigació treurà a la llum a realitats incòmodes, especialment en una Irlanda dominada per l'església catòlica. Hi haurà intents molt seriosos per tal de bloquejar la investigació. Però malgrat les pressions per tapar l'escàndol, l'inspector Strafford perseverarà en la investigació.
L'escriptor que estimava la ciència
John Banville (Wexford, Irlanda, 1945) als dotze anys va descobrir la seva vocació d'escriptor. Amb el temps, va aconseguir ser un escriptor reputat. Entre les seves obres més populars, destaquen les seves novel·les negres, que signa com Benjamin Black. Ha obtingut premis de gran importància com el premi Franz Kafka o el Man Booker Prize (que va guanyar amb El mar). Ha escrit una trilogia relacionada amb la ciència ("La Trilogia de les Revolucions), amb sengles obres sobre Copèrnic, Kepler i Newton. A partir del 2006, quan ja tenia un gran prestigi com a escriptor, va començar a escriure novel·la negra i va inventar el seu personatge més emblemàtic, el metge forense Quirke, que lluita contra els poders constituïts a l'Irlanda dels anys 1950 (el tètric món terriblement conservador en què Banville va néixer). Banville també fa de crític literari i té fama de ser particularment despietat amb els autors més famosos. L'11 d'octubre, justament, s'estrenarà a FilminCAT la versió catalana d'El mar, l'opera prima d'Stephen Brown inspirada en la novel·la de Banville.
Un premi particular
Al Premi RBA, un dels millors dotats d'aquest país, i el premi de novel·la negra més prestigiós del món, s'hi poden presentar obres en qualsevol llengua. Poden haver estat publicades anteriorment, amb la condició que tingui lliures els drets en castellà. És doncs, un premi força diferent de la resta. En la seva primera edició el va guanyar un autor barceloní, Francisco González Ledesma, però en les edicions posteriors ha recaigut sempre en autors de molt prestigi: Andrea Camilleri, Philip Kerr, Harlan Coben, Patricia Cornwell, Michael Connelly, Lee Child, Don Wislow i Ian Ratkin.