Un any després de l’èxit d’Alcarràs a la Berlinale, on va fer història en alçar-se amb l’Os d’Or, el cinema català torna al festival amb cinc produccions en la 73a edició, que arrenca aquest dijous. Es tracta de la coproducció catalana 20.000 espècies d’abelles, primer film de la directora d’Estíbaliz Urresola, que competirà a la secció oficial. També hi haurà l’òpera prima d’Álvaro Gago, Matria, que competirà a la secció Panorama; el nou film de Carla Subirana, Sica, que es presentarà a la secció Generation, el documental Anga, d’Helin Çelik, que participarà de Forum i el curtmetratge La herida luminosa, de Christian Avilés, competirà a la Berlinale Shorts.
Una pel·lícula catalana a la secció oficial
20.000 espècies d’abelles és primer film de la directora d’Estíbaliz Urresola. Narra la història de la Coco, de 8 anys, que no encaixa amb les expectatives de la resta i no entén per què. Tots al seu voltant insisteixen a anomenar-lo Aitor, però no es reconeix en aquest nom ni en la mirada dels altres. L'Ane, la mare de la Coco, bolcada en una crisi professional i sentimental, aprofitarà les vacances per viatjar amb els seus tres fills a la casa materna, estretament arrelada al cultiu d'abelles i a la producció de mel. En el poble, l'Ane intentarà ocultar la seva situació davant de tothom per desconnectar i descansar. La Coco, en canvi, veurà les vacances com una oportunitat per mostrar-se com la nena que és. Produïda per Gariza Films, la catalana Inicia Films i amb la producció associada de la basca Sirimiri Films i la participació de TV3, Bteam Pictures, s’estrenarà als cinemes el 21 de abril de 2023. El càsting està encapçalat per la jove Sofía Otero, Patricia López Arnaiz i Ane Gabarain. La cinta competirà a Berlín a la secció oficial després de participar l’any passat en el Co-Production Market de l’EFM.
Més pel·lícules catalanes a Berlín
Sica és una pel·lícula rodada majoritàriament en gallec i també en català, protagonitzada per Thais García i Núria Prims i ambientada a la Costa da Morte de Galícia, on Sica, de catorze anys, està obsessionada amb que el mar retorni el cos del seu pare després d’un naufragi. Sica és una producció d’Alba Sotorra, Miramemira, Zuzú Cinema, Amorambre Films i Filmmarket Fund. La cinta Matria retrata la vida de la Ramona en un poble pesquer gallec. Fa malabarismes amb diversos treballs per a mantenir-se i oferir un futur millor a la seva filla de 18 anys. Però quan la nena està preparada per a valer-se sola, la Ramona s'adona que pot fer alguna cosa per si mateixa. Matria està produïda per Ringo Media, Avalon, Matriuska i Elastica Films. El documental Anga és la història de tres dones supervivents que van escapar l’extrema violència masculina i van quedar atrapades en la diluïda línia entre la vida i la mort. Kepler Mission Films i Helin Çelik en són els productors. Pel que fa al curtmetratge La herida luminosa, produït per ESCAC Films, segueix el viatge d’uns adolescents a les Illes Balears a la recerca del sol.
El fill del xofer a Berlín
Segons va informar la conselleria de Cultura, més de 40 empreses del sector de l’audiovisual català seran presents a l’European Film Market (EFM). En el marc de les activitats que s’organitzen al voltant del Co-Production Market de l’EFM, es presentaran diversos projectes de producció catalana. És el cas del llargmetratge en desenvolupament Iván & Hadoum, dirigit per Ian de la Rosa, que forma part de la Selecció Oficial de Llargmetratges, i el projecte de sèrie de ficció El fill del xofer, d’Isaki Lacuesta, Isa Campo i Cristóbal Garrido, que participarà en el Co-Pro Series. D’altra banda, sis professionals catalans formen part de la selecció de Berlinale Talents, el programa de desenvolupament de talent del festival. Es tracta d'Harta, de Júlia de Paz, que participarà en la secció de desenvolupament de guions Script Station, amb l’adaptació al llargmetratge del curtmetratge homònim, que recentment ha estat guardonat amb el Premi Gaudí al Millor curtmetratge. Juntament amb Júlia de Paz, els professionals Mikel Gurrea, Ricard Balada, Agnès Pique, Álvaro Gurrea i Helena Vilaplana estaran presents a les activitats de Berlinale Talents.
Carla Simón torna a Berlín
La cineasta Carla Simón tornarà a la Berlinale aquest any, on l'any passat va guanyar l'Os d'Or amb Alcarràs. Però aquesta vegada no ho farà per presentar-hi cap pel·lícula sinó per jutjar les que competeixin pels guardons. Els organitzadors de la mostra cinematogràfica alemanya han anunciat aquest dimecres els membres del jurat, que a més de Simón inclourà la directora alemanya Valeska Grisebach, l'actriu nord-americana Kristen Stewart, l'actriu iraniana Golshifteh Farahani, la productora nord-americana Francine Maisler, el director hongkonguès Johnnie To i el director romanès Radu Jude.