Edicions 62 reedita Bob Dylan, del poeta David Castillo, una obra que es va publicar inicialment el 1992 i que és l'única biografia del recent premi Nobel de Literatura en català. Una excel·lent semblança de Dylan, feta per un poeta devot de la música, algú que es va iniciar en els versos de la mà, justament, de Dylan, Leonard Cohen i Lou Reed (i també d'Ovidi Montllor, Joan Manuel Serrat i Paco Ibáñez).
Reivindicació del Nobel
És per això que Castillo és un ferm defensor del Premi Nobel de Literatura per a Dylan, i també del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes per a Raimon. Afirma que "Si el que fa Dylan no és poesia, tampoc ho serien determinats llibres de la Bíblia o W.B. Yeats". Però Castillo va més lluny i reclama que es reconegui el paper literari exercit per la música en les darreres dècades i que es visibilitzin les qualitats literàries d'artistes com Jimi Hendrix o Smokey Robinson... Per a Castillo, el Nobel a Dylan ha de ser considerat, també, com un reconeixement del món de les lletres al deute que té envers el món de la música. I recorda que Dylan és un epígon de la cultura beat, que va marcar moltíssims artistes i músics.
Biografia molt personal
De ben segur que en els propers mesos apareixeran desenes de biografies oportunistes de Dylan. Escriptors més o menys hàbils s'empescaran refregits per oferir un producte lleuger, ben adequat a les necessitats del mercat. Però el llibre de Castillo és molt més que això. És una biografia de Dylan feta per un apassionat de Dylan, molt informat i amb una excel·lent ploma. Una biografia molt documentada, però, malgrat tot, sense accés a fonts molt especials: ni entrevistes amb Dylan i amb la gent que li és propera, ni recerques sobre el terreny... Això sí, un treball magnífic de buidatge bibliogràfic i d'audició de la música, i una elaboració dels materials amb molt de criteri.
Els secrets de Dylan
Dylan és un home que ha acceptat el Nobel però que no anirà a l'entrega de premis. Que rara vegada concedeix entrevistes. Que als concerts no parla: es limita a cantar. Un home que molts han volgut convertir en líder de moltes coses, però que sempre ha intentat desmentir aquest lideratge i que ha volgut que la seva dimensió pública girés, bàsicament, en torn a la música. I la biografia de Castillo és ben fidel a l'esperit dylanià: no hi ha referències a embolics sentimentals ni a tensions entre músics. El protagonisme del llibre correspon, únicament a la música. De fet, una part important de l'obra està integrada per la crítica als diferents discs del cantautor.
Més enllà del Grup de Folk
Bob Dylan, durant dècades, va ser un autor extremadament popular a Catalunya, a través dels seus propis discos, però també de versions de les seves cançons més folk, com les del Grup de Folk, Albert Batiste, o Ramon Casajuana i Joan Boix. David Castillo considera que Dylan ha estat "presoner de tòpics contestataris" i ens presenta un Dylan molt més polièdric, que completa la visió prototípica de Dylan amb altres facetes del personatge: la seva etapa cristiana, la seva col·laboració amb grups rock, les seves gires... I, malgrat tot, Castillo destaca la visió catalana de Dylan, amb referència a les crítiques aparegudes a la premsa local, als seus concerts a Barcelona, a les versions de les seves cançons...
Més enllà dels tòpics
Aquesta no és la biografia més actual del cantant nord-americà. En realitat es tracta d'una actualització d'un llibre que ja té un quart de segle. I els darrers anys de carrera del Nobel són despatxats de forma molt accelerada, perquè l'actualització ha estat superficial. Per altra banda, cal tenir en compte que aquest llibre és, estrictament, una biografia musical: un relat de l'evolució de la música de Dylan al llarg del temps. No és ni una biografia de la vida íntima del cantautor, ni una hagiografia de la seva participació en algunes lluites polítiques. Ara bé, per a aquell que cerqui un estudi històric sobre la música del Nobel de Literatura, fet des de Catalunya i amb referents catalans, aquest magnífic llibre no el decebrà. Una perla per als dylanians.