La Universitat de Barcelona ha volgut recordar el 80è aniversari del comiat de les Brigades Internacionals amb el seminari internacional Història i memòria de les Brigades Internacionals. Una mirada est-oest, organitzat per l'Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat UB i el CRAI Biblioteca Pavelló de la República, amb la col·laboració del Consortium for International Studies Abroad (CASA). Amb aquesta activitat es vol debatre la memòria històrica d'aquests voluntaris que van lluitar a la guerra civil espanyola al costat dels republicans. Al seminari hi participaran una desena de ponents, entre els que hi figura Remi Skoultelsky, que ha pronunciat aquest matí la conferència inaugural. Hi ha estat present Josep Randé Riba, un català, que ara té 99 anys, i que es va unir a les Brigades Internacionals el 1938. Randé s'ha mostrat molt emocionat per aquest acte, i ha estat molt aplaudit pel públic present.

Josep Randé Riba / Foto: Sergi Alcàzar

Els experts

La ponència inaugural ha anat a càrrec de l’historiador Rémi Skoutelsky, investigador associat del Centre d’Història Social del segle XX de la Universitat de París 1 i especialitzat en la Guerra Civil espanyola. Skoutelsky ha presentat una visió global sobre les Brigades Internacionals, des del punt de vista de la història social. El seminari tenia previst continuar amb una primera taula rodona sobre memòria i història de les Brigades Internacionals. L’escriptora holandesa Yvonne Scholten, editora del projecte sobre voluntaris holandesos Spanjestrijders, parlarà del paper de les dones brigadistes a partir del cas holandès. La professora Rocío Velasco de Castro, de la Universitat d’Extremadura, explicarà l’experiència dels brigadistes àrabs en la Guerra Civil espanyola a partir de la paradoxa del cas marroquí. Finalment, Inga Oleksiuk, investigadora de la Universitat de Szczecin (Polònia), tractarà dels voluntaris i voluntàries de l’est d’Europa a partir de les vivències del seu avi, l’ucraïnès Mihail Oleksiuk.

Foto: CRAI Biblioteca del Pavelló de la República | Universitat de Barcelona.

Brigadistes i jihadistes

En la seva xerrada, Rémi Skoutelsky ha volgut referir-se a les polèmiques que han sorgit a França per la comparació entre els brigadistes internacionals i els jihadistes que marxen a Síria. Ha afirmat que hi ha nombrosos articles a la premsa que han realitzat aquesta comparació i que per això li ha semblat imprescindible analitzar els dos casos des d'un punt de vista històric.  Skoutelsky ha reconegut que el jihadisme és, avui, la única ideologia que és capaç de mobilitzar a milers de persones i de sumar-les a una guerra; en aquest sentit, afirma que l'Islam polític, en certa mesura, és el successor de l'internacionalisme proletari. Però alhora indica que hi ha dues diferències substancials entre els dos moviments. La primera és que mentre els brigadistes defensaven una ideologia de progrés, i eren els hereus de les ideologies de les Llums, els jihadistes pretenen "tornar enrere", s'oposen a la modernitat. Però, a més a més, indica que la diferència més important és que els jihadistes defensen una ideologia de la mort, es consideren "enamorats de la mort" i no tenen problemes en efectuar massacres, a Síria, o al seu país d'origen quan hi tornen (tal i com van fer-ho els autors dels atemptats de París). Skoutelsky conclou que la diferència és contundent, ja que els brigadistes volien reformar la seva societat d'origen, en tant que els terroristes jihadistes allò que pretenen és destruir-la.

René Skoutelsky / Foto: Sergi Alcàzar

L'estigma dels comunistes

Jordi Guixé, director de l'EUROM, una de les entitats convocants de l'acte, s'ha referit també a l'estigmatització que pateixen els brigadistes a l'Europa Oriental, a països com Polònia o Hongria, on desperten moltes suspicàcies, perquè se'ls considera puntals de l'estalinisme i còmplices dels crims dels partits comunistes. A aquests països, darrerament, s'han eliminat estàtues i carrers dedicats als brigadistes (mentre que a molts llocs d'Occident, com Londres o Nova York, se'ls homenatjava). Guixé afirma que, "si analitzem aquesta qüestió no tant des de la memòria, sinó des de la història, que té més perspectiva, ens pot aclarir molts aspectes de les Brigades i dels brigadistes". Per això en aquestes jornades s'abordarà també el problema de la memòria de les Brigades des de l'eix Est-Oest. Guixé es mostra també satisfet perquè hi haurà un espai per analitzar la qüestió de gènere entre els brigadistes, i també per a analitzar el paper dels àrabs en el conflicte, ja que molts d'aquests van lluitar amb Franco, però també va haver-n'hi que van lluitar en contra d'ell. Guixé ha explicat que aquest acte, a més de l'aspecte purament commemoratiu, al que se sumen universitats i institucions, té una vessant de reflexió acadèmica en què es pretenen incorporar els debats més recents sobre les Brigades Internacionals.

Jordi guixé / Foto: Sergi Alcàzar

Des de l'Est a l'Oest

La sessió de la tarda començarà a les 16.00 h amb la segona taula rodona d’experts en memòria i història dels brigadistes. La primera intervenció serà a càrrec de Vjeran Pavlaković, investigador del Departament d’Estudis Culturals de la Universitat de Rijeka (Croàcia), que destacarà la memòria contemporània de les Brigades Internacionals als estats de l’antiga Iugoslàvia. El professor Robert Coale, de la Universitat de Rouen (França), explicarà el cas dels brigadistes nord-americans. La taula es tancarà amb la memòria dels voluntaris a Espanya, amb una presentació de l’historiador Antonio Selva Iniesta, director del Centre d’Estudis i Documentació de les Brigades Internacionals (CEDOBI). El seminari conclourà amb les presentacions dels treballs de recerca de tres estudiants del Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, que introduirà el professor Magí Crusells.

Foto: CRAI Biblioteca del Pavelló de la República | Universitat de Barcelona.

Informació sistemàtica

Tot aprofitant el seminari internacional, la responsable del CRAI Biblioteca del Pavelló de la República, Lourdes Prades, ha presentat el Sistema d’Informació Digital sobre les Brigades Internacionals (SIDBRINT). Impulsat des de la Universitat de Barcelona, aquest portal ofereix continguts en vuit idiomes (alemany, anglès, basc, castellà, català, francès, gallec i italià), editats per trenta-tres investigadors d'onze universitats europees.

Lourdes Prades / Foto: Sergi Alcàzar

On es pot trobar tot

Lourdes Prades ha explicat que la Biblioteca del Pavelló de la República és una de les principals fonts documentals sobre la guerra civil i també sobre els brigadistes, i que per això era clar que calia que se sumés a la commemoració dels 80 anys de la retirada dels voluntaris internacionals. Prades ha explicat que, a més a més de recopilar llibres i altres materials publicats, el SIDBRINT ha aconseguit anar acumulant materials oferts per les famílies de brigadistes d'arreu del món: fotos, cartes, diaris... El seu objectiu és continuar treballant en aquesta línia per tal d'oferir, de forma presencial, però també en xarxa, el màxim de documents sobre les Brigades Internacionals.

 

Foto de portada: CRAI Biblioteca del Pavelló de la República | Universitat de Barcelona.