La plataforma de distribució de continguts audiovisuals més famosa de tot el món explica la "brutal" veritat sobre la dictadura "oblidada" d'Espanya.
Entre la infinitat d'opcions que ofereix Netflix hi ha una sèrie que la plataforma encara no ha doblat al català, ni a l'espanyol. Es tracta d'una sèrie documental que consta de cinc episodis on es desemmascara les veritats sobre el dictador Francisco Franco.
A través d'una àmplia investigació, aquesta docusèrie explica detalladament el turbulent règim dictatorial que va subjugar el poble espanyol.
Una mirada europea
Aquesta investigació, narrada en alemany i amb una mirada europea, està dividida en cinc parts. En el primer episodi s'exposa a Franco com "un dels dictadors més brutals" de la història d'Europa, també que els ecos de la tirania del cap d'Estat feixista "encara ressonen a Espanya".
En la sèrie "La brutal veritat sobre la dictadura de Franco" s'investiguen molts afers, entre un d'ells es qüestiona la paternitat de la filla del dictador, Carmen Franco, l'indispensable suport del dictador nazi Hitler per iniciar la Guerra Civil Espanyola i la mort de militars que es van oposar al cop d'Estat franquista.
Doblar la sèrie?
Netflix culmina la docusèrie sobre les vileses del dictador amb un capítol esfereïdor on investiga quin va ser el motiu pel qual Francisco Franco es va mantenir tant de temps al poder. El capítol comença amb una pregunta: "Qui va ser exactament el tenebrós i retorçat dictador espanyol?". Entre els múltiples lletrats que participen en la confecció de la investigació hi és l'historiador britànic Paul Preston reconegut per les seves obres i investigacions sobre la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista.
Aquesta sèrie està corrent com la pólvora per les xarxes socials i molts usuaris reclamen que sigui doblada i promocionada. Actualment només està disponible en la seva versió original a l'alemany, però es pot visualitzar amb els subtítols a l'espanyol.
La legió de Franco
A propòsit del dictador, i tot i la mirada crítica d'Europa amb els ecos de la dictadura que encara ressonen a Espanya, el govern de Pedro Sánchez no preveu canviar el nom de la unitat militar legionària anomenada I Bandera Comandante Franco. La justificació donada per l'Executiu és que el dictador "va ser el primer cap de la unitat, entre els anys 1920 i 1922", i no consideren que contradigui la Llei de memòria històrica vigent a l'Estat. Aquesta va ser la resposta a la pregunta sotmesa pel senador de Compromís, Carles Mulet, que va denunciar el fet que el govern espanyol encara no hagi fet cap gest per impulsar el canvi del nom que "humilia a les víctimes d'aquest genocida".
La resposta
En la pregunta formal que el senador va fer per escrit al govern espanyol, Mulet va recordar que "el ministeri de Defensa va reconèixer que el manteniment d'aquest nom xoca amb la llei de memòria històrica, però de moment no ha impulsat el seu canvi. Per què?", va reclamar.
En la resposta, el govern espanyol va reconeixer que la Llei 52/2007, del 26 de desembre, obliga l'Estat a prendre "mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la dictadura". A més, van assenyalar que l'Ordre CUL/3190/2008, del 6 de novembre, dicta explícitament la "retirada de símbols franquistes en els béns de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics dependents".