El Bulli, tot i haver tancat com a restaurant, continua implicat amb la vida gastronòmica del país. Ara, elBullifoundation inicia un nou projecte, de la mà de l'editorial RBA: la Bullipedia, un projecte d'unir cultura i gastronomia en una sèrie de volums. Avui se n'ha presentat el primer llibre, que tracta sobre el vi, amb la presència del xef Ferran Adrià, ànima de la iniciativa, i d'alguns membres del seu equip, com Ferran Centelles i Quim Vila. El primer volum es titula Vinos. Contextualización y cultura. A més a més, s'ha anunciat la publicació del segon volum per d'aquí a unes setmanes: Cócteles, coctelerías y bartendersS'espera que el 2020 es pugui haver completat la publicació de tota l'enciclopèdia.

Foto: RBA.

L'enciclopèdia del bon menjar

La Bullipedia és un dels grans projectes a que s'ha consagrat elBullifoundation durant els darrers cinc anys. Es tracta d'una gran enciclopèdia de la restauració gastronòmica, en 35 volums monogràfics, d'unes 700 pàgines cadascun, que repassarà diversos aspectes de la història de l'alimentació, dels estils de cuina, de les tècniques culinàries, dels diferents productes, de les begudes, i també, de la innovació al sector. Vol ser un manual per als professionals de la restauració (dels cuiners als sommeliers), però també està pensat per als amants de la gastronomia, per als historiadors i per a tots els interessats en la cultura culinària. Aquesta enciclopèdia està basada en la metodologia Sapiens, usada per elBullifoundation sota l'slogan "comprendre per a crear".

Ferran Adrià: "La revolució que arriba al sector de la gastronomia és la revolució del coneixement

Projecte editorial

Ferran Adrià ha definit aquest dia com "un dia icònic", en què el Bulli obre un nou cicle, a desgrat de que fa més de set anys que va tancar com a restaurant. De fet, la Bullipedia, en la que Adrià afirma haver-se gastat tres milions d'euros, pretén ser el resultat d'allò que s'ha fet des del tancament del restaurant: una feina de reflexió per al sector gastronòmic. Adrià ha reivindicat que "el nostre sector mai no ha estat acadèmic, i això és un handicap", i ha advertit que és necessari sistematitzar el coneixement del país. Assegura que al sector de la restauració la revolució que arriba és la revolució del coneixement. "Ja no serveix el Jo t'he dit", explica Adrià. "Un cambrer no és un transportista", posa com a exemple el xef, "ha de saber què fa i com fer-ho", afegeix.

El Bulli, a RBA

L'editorial RBA ja havia fet algunes col·laboracions amb el Bulli, com la publicació de La comida de la familia, de Ferran Adrià, que va vendre 200.000 exemplars. Ara ha volgut consolidar aquesta relació amb un conveni per tal que la Bullipedia pugui arribar a totes les llibreries.

Foto: RBA.

El vi, i tot el que l'envolta

El primer volum sobre els vins, vol donar dades essencials per als professionals de la matèria, però també per als simples curiosos. Intenta ser una guia per entendre's entre la multiplicitat de vins que es poden trobar. Explica els procediments per a elaborar-lo, però també la història del seu consum, la relació entre el raïm i el producte elaborat, el món de la viticultura... I, alhora, vol oferir al lector explicacions sobre les diferents formes en què es pot consumir el vi. És el primer llibre d'una sèrie de sis volums sobre el vi que s'integrarà a la Bullipedia. L'equip de redacció inclou sommeliers com Bruno Tannino i Ferran Centelles, directors de restaurant com Lluís Garcia, periodistes com Sílvia Cullell o científics com Rubén López Cortés, tot sota la supervisió d'un equip de curadors, encapçalats per Fernando Martínez de Toda i Antonio Palacios.

Vila Viniteca amb el Bulli

Els sis volums sobre el vi, que sumen més de 3.000 pàgines, han estat realitzats amb la col·laboració de Vila Viniteca, l'històric local del carrer Agullers, ja que Ferran Adrià ha afirmat que ells eren "la font de coneixement" idònia per al projecte. Quim Vila, de Vila Viniteca, ha explicat que el projecte va començar fa més de dos anys, i que pretén ser una visió global sobre el món del vi. Vila Viniteca es va implicar oferint el coneixement acumulat en el món del vi. La intenció dels editors d'aquests volúmens era fer el llibre que els autors haguessin volgut tenir quan estudiaven i que mai no van poder tenir. Han definit els volums de la Bullipedia com llibres molt macos i gens feixucs: "gens setanteros", en definitiva.

El món dels còctels

El segon volum de la  Bullipedia, que sortirà a la venda en uns mesos, girarà entorn als còctels, i vol ser abans que res un manual sobre tot allò que necessita un professional per a dominar aquest art. Cócteles, coctelerías y bartenders és el primer d'una sèrie de 4 volums sobre el tema, i se centra en les ocasions i els llocs en què el còctel es pot prendre. Paral·lelament, efectua un recorregut històric pel món del còctel, terriblement complex però fantàsticament ric.