CaixaFòrum Barcelona repassa des d'aquest dijous en una retrospectiva l'obra de l'industrial i dissenyador de mobiliari francès Jean Prouvé, que a mitjans del segle XX va revolucionar les tècniques de construcció amb elements prefabricats. Prouvé, considerat un dels innovadors del segle passat, va impulsar una arquitectura assequible i de qualitat destinada al màxim nombre possible de persones; i els seus mobles es van caracteritzar per la resistència, la senzillesa i la lleugeresa.
En l'exposició, que estarà oberta al públic fins al proper 31 d'octubre, s'exhibeixen unes 235 peces, entre maquetes, plànols, fotografies, dibuixos, mobiliari i documents, procedents de les col·leccions d'arquitectura i disseny del Centre Pompidou de París. El recorregut expositiu destaca com Jean Prouvé, que va començar la seva carrera com a ferrer artesà, es va convertir en un "industrial versàtil i polifacètic", capaç de projectar des de cases prefabricades, mercats i estacions de servei, fins a mobiliari de tot tipus, amb una marcada consciència social, ha subratllat en la presentació el comissari de la mostra, Olivier Cinqualbre.
La capacitat de l'arquitectura de canviar el món
"S'ha de mostrar al públic que la casa prefabricada és confortable i trencar amb la rutina", va dir Prouvé en una ocasió, creador també del que avui es coneix com a autocaravanes, visionari, per tant, d'una cosa que es va convertir amb el temps en un estil de vida.
Prouvé (París, 1901-Nancy, 1984) va creure en la capacitat de l'arquitectura per "canviar el món i la vida de les persones", i tot això utilitzant peces sostenibles, perdurables en el temps, pràctiques i senzilles. Cinqualbre, que és també cap d'arquitectura del Mnam-CCI/Centre Pompidou, ha dit que el recorregut de l'exposició es desenvolupa de manera cronològica i en ella es posa en relleu "l'especificitat de la seva obra", la creació dels seus diferents tallers i el seu geni creatiu.
Va crear objectes i elements d'arquitectura
La cocomissària Margorie Occelli, investigadora del CCI/Centre Pompidou, recorda que Prouvé va crear objectes, mobles i elements d'arquitectura, "edificis complets on manejava el metall d'una manera superba", on l'alumini, un material inusual per a aquella època, es converteix en l'estrella dels seus edificis, entre els quals destaquen la Maison Métropole, la Maison Coque o la Maison des Jours Meilleurs.
Prouvé va col·laborar així mateix amb arquitectes com Eugéne Beaudouin, Marcel Lods, Michael Bataille, Robert Mallet-Stevens o Le Corbusier. El Centre Pompidou conserva un gran fons d'obres de Jean Prouvé, després de la donació que va fer la família el 1992.
Prouvé ja havia estat, el 1971, president del jurat del concurs internacional per a la creació del futur edifici del centre, el primer d'aquestes característiques que se celebrava a França, i pel qual van ser elegits Renzo Piano i Richard Rogers, als qui Prouvé va acompanyar en la construcció.