L'escriptor Xavier Theros (Barcelona, 1963), poeta i cronista, és el guanyador de la 49a edició del premi Josep Pla en català, per l'obra La fada negra, una novel·la ambientada en la Barcelona de 1843. El premi Nadal, d'altra banda, l'ha guanyat l'escriptora Care Santon (Mataró, 1970), amb l'obra Media vida, l'obra se situa l'any 1981 quan cinc dones es retroben després que un aparent joc infantil 30 anys abans els marqués la resta de la vida.
La història narrada per Theros, transcorre durant els dies del bombardeig que va fer a Barcelona del general Espartero, l'any 1843. L'obra guanyadora del Pla evoca en l'ambient de la Barcelona prèvia a l'ensorrament de les muralles, amb Llatzer Llampades com a protagonista, un capità de vaixell marcat per un tràgic naufragi i reconvertit en policia, que s'enfronta a una sèrie d'assassinats de nens.
El protagonista s'enfrontarà a una sèrie d'assassinats de criatures enmig d'una ciutat bruta, claustrofòbica i sota el setge militar, just abans que esclati la revolució. Theros ha explicat aquest divendres a la nit que la novel·la compta la revolta de la Jamància, una "història amagada del relat oficial de la ciutat". Segons l'escriptor, el sol nom de Jamància, que prové del caló gitano i fa referència al menjar, ja denota per on va l'obra.
La novel·la premiada es va presentar amb el títol provisional de 'La rosa de pedra'. El guardó està dotat amb 6.000 euros i s'entrega anualment la nit de Reis.
Santos, la història de cinc dones
L'obra de Care Santos explica la història de cinc dones que es retroben a la Barcelona de 1981, on van arribar amb més o menys fortuna mentre la societat començava a debatre el paper protagonista de la dona. Totes elles viuen marcades per uns fets que van viure 30 anys enrere, un estiu que es van veure obligades a passar en un internat.
La trobada els serveix per trobar el perdó que la maduresa i el pas del temps els ofereixen. Media vida retrata una generació de dones que van haver de reconstruir els seus destins en un moment en què la hipocresia per guardar les aparences s'enfrontava a una nova mirada de llibertat.
En recollir el guardó, Care Santos ha destacat que amb Media vida volia fer un homenatge a la generació de la seva mare, a unes dones “que van néixer en un país molt conservador i tradicional i que van fer un llarg camí fins arribar al país on vivim avui”. El Premi Nadal és el guardó literari més antic de l'Estat, dotat amb 18.000 euros, i l'atorga anualment l'editorial Destino.
Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, Care Santos ha publicat una desena de novel·les, sis llibres de relats i diverses obres per a joves i infants. És una de les autores més llegides del país i les seves obres han estat traduïdes a una vintena d'idiomes. Entre d'altres, ha guanyat el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull per l'obra 'Desig de xocolata' el 2014; com també els premis Edebé, Gran Angular, Ramon Muntaner i Protagonista Jove.