La Casa Terradas, coneguda popularment com a Casa de les Punxes, un dels edificis modernistes emblemàtics de Josep Puig i Cadafalch, s'obre avui al públic. D'aquesta forma, per primera vegada en cent anys, es podrà visitar l'interior de l'edifici. Es tindrà accés a la planta noble, el principal, el pis més ben acabat i decorat de tot l'edifici, i també al terrat. Amb l'entrada també es podran visitar dues exposicions.

Planta noble de la Casa de les Punxes. ACN.

Un edifici singular

La Casa de les Punxes, amb el seu aspecte de castell, és una de les imatges emblemàtiques del modernisme català. La seva presència és impressionant, perquè a diferència d'altres edificis modernistes té quatre façanes. Les sis torres li donen una especial elevació. Va encarregar l'obra, el 1905, Bartomeu Terradas Brutau, qui seria president del Barça, per a les seves tres germanes, el 1905. Puig i Cadaflach, per dissenyar-lo, es va inspirar en el castell de Neuschwanstein, a Baviera. Aquest edifici, en realitat, són tres cases diferents. I cada façana està dedicada a una de les germanes. Puig i Cadafalch va usar les estratègies constructives més innovadores i va aconseguir eliminar els murs de càrrega dels baixos, substituint-los per estructures metàl·liques. Gràcies a això va poder construir uns comerços sense murs, que fan una gran sensació d'amplitud.

Vitrall a una de les portes de la Casa de les Punxes. Mutari. Viquipèdia.

Totes les arts

La Casa de les Punxes, com bona part de les obres arquitectòniques modernistes, gaudeix d'una decoració molt densa. Hi ha mosaics, no només a certes zones de l'interior, sinó també a les façanes. A l'interior i a l'exterior hi trobem nombroses escultures. Fins i tot els capitells tenen curioses decoracions. També hi ha moltes obres en forja: a les baranes dels balcons, però també a molts d'altres llocs. Molts dels elements decoratius de ceràmica són obra d'Enric Monserdà, un artista que va viure en un dels estudis de les punxes. Bona part de les escultures van ser elaborades per Alfons Juyol. Les tasques de forja van ser realitzades per Manuel Ballarín. I els vitralls van anar a càrrec del Taller Amigó.

Mosaic de Sant Jordi a la Casa de les Punxes. Mutari. Viquipèdia.

Sant Jordi a les Punxes

La visita a la Casa de les Punxes es complementa amb la visita a una exposició sobre la llegenda de Sant Jordi, perquè el tema de Sant Jordi és omnipresent a l'edifici. Creus de Sant Jordi, dracs, imatges de l'heroi... Un dels elements més destacats en aquest àmbit és el mosaic que presideix l'edifici amb una imatge de Sant Jordi i el lema: "Sant Jordi de Catalunya: torneu-nos la llibertat". Al peu de Sant Jordi hi ha un petit bust que representa el mateix Puig i Cadafalch.

El terrat de la Casa de les Punxes. Fotografia: ACN

El terrat

Un dels atractius de la visita a la Casa de les Punxes és la possibilitat de pujar al terrat. Allà hi tenim una visió fantàstica de Barcelona: cap a una banda hi trobem la Sagrada Família; en direcció contrària, a poca distància, hi trobem el palau del Baró de Quadres, seu de l'Institut Ramon Llull, i no gaire més lluny, la Pedrera. A més a més de les impressionants vistes de la ciutat i dels edificis modernistes, als terrats s'hi pot visitar l'interior de les punxes que donen nom a l'edifici. Es tractava de petits estudis, que avui en dia s'han convertit en sales informatives sobre l'edifici. En ells ens expliquen elements relacionats amb la Casa de les Punxes i l'obra de Puig i Cadafalch. Fins i tot n'hi algun dedicat al "Panot de Flor", la típica rajola de Barcelona, en forma de flor, dissenyada per aquest arquitecte modernista.

Els estudis de la Casa de les Punxes.

Dos modalitats

La visita a la Casa de les Punxes s'estrena aquest divendres, i es pot realitzar en dues modalitats. La primera, "Viu la llegenda de Sant Jordi", permet la visita amb audioguia a la planta noble, al terrat, a l'exposició sobre Sant Jordi i l'artista, i costa 12,5 €. La segona modalitat, "Descobreix la Casa de les Punxes" contempla el mateix recorregut amb guia per 20 euros, tot i que durant aquest any el preu per als residents a Barcelona es reduirà a 14 €.

Detall de la Casa de les Punxes. Mutari. Viquipèdia.

 

Fotografia de portada: Casa de les Punxes. Jaume Meneses. Viquipèdia.