A la planta "Menosuno" de Casa SEAT hi ha llum sense que hi hagi finestres, el terra té l'aspecte del d'un taller mecànic i l'olor de tot l'auditori recorda a la d'un cotxe acabat d'estrenar. Res és casualitat, però, ja que el flamant edifici de SEAT a Barcelona pretén brindar una experiència sensorial als visitants que a partir del divendres 19 de juny podran posar-hi per primera vegada els peus. De la mà de l'arquitecte Carlos Ferrater i l'interiorista Lázaro Rosa-Violán, la nova seu de l'empresa automobilística neix amb l'objectiu de ser un espai de reflexió, coneixement i debat des del qual repensar la relació entre la mobilitat i Barcelona, és a dir, posant els fonaments del que serà la ciutat del futur, tal com ha explicat el seu director, Gabriele Palma.
Un edifici pensat de baix a dalt
El soterrani acull l'auditori que, amb la seva ubicació al subsòl de l'edifici, és una metàfora del que vol ser aquest espai: les arrels que facin brotar, a partir del pensament i la reflexió, les idees que sostinguin la resta de Casa SEAT. Serà en aquest auditori amb capacitat per a un centenar de persones on se celebrarà a partir de la setmana vinent tota la programació d'actes que, més que oferir respostes sobre el concepte de mobilitat, tindrà com a objectiu plantejar preguntes al respecte, ja sigui mitjançant xerrades sobre sostenibilitat, performances artístiques, debats al voltant de la tecnologia o conferències relacionades amb el disseny. De moment, demà mateix, dijous 18 de juny, la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Rosa Alarcón, xerrarà virtualment sobre els reptes del transport als quals s'enfronta Barcelona amb Octavi de la Varga, secretari general de l'associació mundial de ciutats Metropolis. La resta d'actes previstos es poden consultar a la pàgina web d'aquest nou hub de mobilitat on disseny, teconologia i innovació es donen de la mà.
"Casa SEAT s'ubica en el que és la nostra llar, Barcelona", ha afirmat José Mata, cap de comunicació d'aquest espai de 2.600m2 emplaçat al centre de Barcelona i pensat per integrar-se de forma plena a la capital catalana, eliminant qualsevol barrera entre els barcelonins i la marca automobilística. Ubicat a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i la Diagonal, a la mítica plaça del Cinc d'Oros, la Casa SEAT s'erigeix en aquell punt des del qual Ildefons Cerdà va començar a configurar i dibuixar l'Eixample, motiu pel qual Gabriele Palma ha afirmat que "Barcelona ens permet crear la mobilitat del futur inspirant-nos, també, en la cultura del passat". A part de l'auditori a la planta "Menosuno", l'edifici s'estructura amb una planta baixa diàfana on, a més de sofàs amb wifi gratuït, hi ha l'espai de bar, que corre a càrrec d'Ametller Origen, amb qui SEAT comparteix valors com la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. A les plantes superiors hi ha un espai d'exposicions i showroom amb novetats de la marca, al primer pis, i una àrea de networking amb sales de reunions ubicada al segon pis, la mateixa planta on es troba el Concept Lab de disseny, l'indret on totes les idees prenen forma i color.
La cultura, punt i principi de tot
La posada en escena de Casa SEAT serà aquest proper cap de setmana i els visitants podran descobrir en primícia la nova moto elèctrica SEAT Mo 125 i els últims llançaments de SEAT i CUPRA, com el nou SEAT León o el CUPRA Formentor. Precisament en aquesta primera planta, la del showroom automobilístic, és on l'artista urbà TvBoy ha creat la peça que s'exposarà permanentment i que, com ell mateix ha comentat, resumeix en una imatge "l'amor sense fronteres ni complexos que sentim per Barcelona". La de TvBoy no serà l'única obra que podrà gaudir-se a Casa SEAT, ja que durant els dies 19 i 20 de juny hi haurà diverses actuacions ininterrompudes, en una obertura de portes cent per cent cultural i que s'hauria d'haver efectuat el passat 23 d'abril si el coronavirus no ho hagués impedit.
Precisament per culpa de les mesures de seguretat imposades per la Covid-19, durant el cap de setmana l'afluència de persones a l'edifici estarà encara controlada i regida pels cànons de prevenció sanitària establerts. Els assistents que vulguin descobrir aquest nou espai a la ciutat podran gaudir, entre d'altres, de l'espectacle Gizaki dels ballarins Lali Ayguadé i Akira Yoshida, la dansa de Sara Colomino o l'actuació intimista del cantant Cesc, un dels músics més prometedors de l'escena pop-folk nacional. A més, els visitants també podran recordar de quina manera els artistes els van inspirar i van ajudar a passar els seus dies a casa durant els últims mesos amb l'actuació en directe del saxofonista Alex Lebron, que al març, en plena pandèmia, va impressionar a la ciutat de Barcelona amb un improvisat concert des del seu balcó.
Per la seva banda, la coneguda pianista Laura Andrés demostrarà que no hi ha límits perquè la música arribi a qualsevol part amb el Pocket Piano, un instrument modular que desmuntat cap a dins d'una motxilla, i l'artista Julián Lorenzo posarà el colofó final creant en directe una peça pictòrica inspirada en Barcelona i per a Barcelona. Es a dir, posant de manifest la simbiosi entre creació i ciutat, "fent a través de l'art el mateix que SEAT procura fer a través dels seus vehicles", com han reblat avui davant la premsa els responsables d'aquest nou espai cultural barceloní.