En l'escrit anterior dèiem que la partícula ca reviscola. Efectivament, a Valls (Alt Camp) hi ha un bar que el 2018 s'anomenava Qué maravilla!, però des del 2021 s'anomena Can Vernet. I a Tortosa (Baix Ebre) hi ha el bar Ca l'Anna Kornusova, portat per una russa. I hi ha nous usos: els diccionaris indiquen que ca és una reducció del mot casa, però en can Barça 'Futbol Club Barcelona' no significa ben bé 'casa'! També hi ha expressions col·loquials com can fatxa 'país on predomina l'extrema dreta', can ianqui 'Estats Units d'Amèrica' o can Putin 'Rússia'. Per tant, ca ha adquirit el significat 'institució'.
També ha passat a significar 'restaurant'. Molts es diuen amb ca, sovint perquè es tracta d'antigues masies reaprofitades. Potser per això a Vilanova i la Geltrú (Garraf) hi ha un bar-restaurant turc anomenat Can Turky's, i a Girona (Gironès) hi ha un establiment de kebabs anomenat Can Kebab. No hi viu ningú anomenat Turky's o Kebab; aquí, ca significa 'establiment de menjar'. Altres exemples: a Vic (Osona) hi ha un comerç de material de mascotes anomenat Can Mascota. A Barcelona hi ha una empresa de podologia anomenada Can Peu. A Vilanova i la Geltrú (Garraf) i al Prat de Llobregat (Baix Llobregat) hi ha sengles pizzeries anomenades Can Pizza. I a Sant Celoni (Vallès Oriental) hi ha el restaurant Can Mai Tanquis.
Ca Vitalitat i Modernor
També s'han fet jocs de paraules: al centre comercial de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) hi ha el restaurant Can Tonada, que precisament fa cantonada. A Rocafort de Queralt (Conca de Barberà) hi ha l'allotjament turístic ca Sita; la dona que ho porta s'anomena Sita i es fa un joc de paraules amb el castellà casita 'caseta'. A Cambrils (Baix Camp) hi han uns apartaments turístics anomenats cal Lipois, fent referència a Cal·lípolis, una antiga ciutat ibèrica potser origen de Cambrils. A Fornells (Menorca) hi ha un restaurant anomenat ca t'Eva perquè és portat per una dona anomenada Eva i es fa un joc de paraules amb l'expressió ca teva, forma usual menorquina de dir 'casa teva'. A Oliana (Alt Urgell) hi ha una sabateria anomenada Cal Queetcalcis, jugant amb el verb caldre. I a Sabadell (Vallès Occidental) hi ha el restaurant Ca la Mercè't, fent un joc de paraules amb calamarset.
La partícula ca és vista com una paraula d'una gran vivesa i modernitat
Una altra mostra de vitalitat és que s'ha arribat a escriure K. A Valls (Alt Camp) hi ha la rostidoria KGüell'ast; a Andorra la Vella (Andorra) hi ha el bar-restaurant Moss!, també anomenat K l'Irina; a Alcover (Alt Camp) tenen el restaurant K-l'ermità; i a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) veiem el bar Kan Dijous. Això mostra que la partícula ca és vista com una paraula d'una gran vivesa i modernitat. Més curiositats: a Olot (Garrotxa), al nucli antic, hi havia la botiga de joguets Can 95. I al centre del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) hi ha una casa del segle XIX, avui residència d'estudiants, que té per nom Can 19. Inclús ha arribat a les xarxes socials: Can Putades és el nom que fan servir tres noies d'un pis d'estudiants per a penjar informació a TikTok. Més vitalitat i modernor, impossible.