Sembla que les històries reals estan de moda, i és que les tres pel·lícules amb més nominacions als Goya estan basades en un esdeveniment que va passar de veritat. La catalana El 47 continua trencant totes les barreres que se li presenten i ja és la pel·lícula més nominada als Goya 2025, amb representació en un total de 14 candidatures. La pel·lícula de Marcel Barrena, que explica les lluites veïnals de Torre Baró pels seus drets, lidera així les nominacions als premis del cinema espanyol, seguida de prop per La infiltrada amb 13 nominacions, la proposta d'Arantxa Echevarría sobre la història real d'Aranzazu Berradre Marín, pseudònim amb què una agent de la Policia nacional es va infiltrar a la banda terrorista ETA durant 8 anys. Segundo premio, dirigida pels catalans Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, tanca el podi amb 11 nominacions un dia després de caure oficialment de la llista pels Oscars com a candidata espanyola. El desempat entre totes les candidatures arribarà el pròxim 8 de febrer quan se celebri la cerimònia dels guardons, que aquest any omplirà el Palau de Congressos de Granada i que per primera vegada serà presentada per una dupla d'actrius: Maribel Verdú i Leonor Watling.

🔴 Premis Gaudí 2025: data, presentadors i tots els detalls de la gala
 

🔴 Tota la llista de nominats als Goya 2025
 

Aquest trio de films competiran en la categoria mare al costat de La estrella azulCasa en flames (8 nominacions), la pel·lícula de Dani de la Orden que ha traspassat murs i s'ha convertit en tot un fenomen del cinema de casa nostra, amb Emma Vilarasau com a gran protagonista. Precisament, les interpretacions són el més valorat d'aquest film, amb presència en les quatre categories interpretatives (actor i actriu principal i de repartiment), remarcant el treball de Maria Rodríguez Soto, Enric Auquer, Macarena García i Alberto San Juan. I si Pedro Almodóvar sembla no haver tingut gaire sort a la carrera dels premis internacionals, a excepció del Lleó d'Or que va guanyar a Canes, l'Acadèmia espanyola ha reconegut el seu últim treball a La habitación de al lado amb 10 nominacions, entre elles millor direcció i una picada d'ullet especial al duet de protagonistes, Julianne Moore i Tilda Swinton, totes dues en la categoria de millor actriu.

Però una de les grans sorpreses ha estat La infiltrada, un film que ha passat força desapercebut en les converses mainstream i que s'ha colat en la llista de més nominacions, posant un peu als registres més cotitzats, com la millor direcció o el millor guió original. Carolina Yuste, a més, repeteix nominació per segon any consecutiu, i encara que ja té un guardó com a actriu de repartiment per Carmen y Lola, podria guanyar el seu primer Goya com a millor actriu interpretant una agent de la Policia nacional que va estar infiltrada a ETA durant 8 anys, quan amb prou feines en tenia 20. També competeix a millor actriu Patricia López Arnaiz per Los destellos, en una categoria que ha oblidat Ángela Molina i el seu rol a Polvo serán. De fet, aquesta última només ha gratat la candidatura de millor actor per Alfredo Castro. 

La virgen roja (9 nominacions) també és una de les propostes de l'any i també explica una història real. De fet, sis de les vuit cintes més nominades han adaptat un succés que va passar, amb una versió més o menys lliure. En aquest cas, explica el cas de Hildegart Rodríguez, una de les ments més brillants de l'Espanya dels anys 30 i un dels referents europeus sobre sexualitat femenina, manipulada per la seva mare i amb un destí fatal. Tot i això, malgrat la potència del relat, ni Alba Planas ni Najwa Nimri (la mare) han obtingut nominació.

Cal no oblidar-se de La estrella azul (8) o Marco (5), que també miren al passat per rescatar les seves respectives històries, una de superació i l'altra plena de mentides. La pel·lícula dirigida per Javier Macipe segueix Mauricio Aznar, un famós rocker espanyol que recorre Llatinoamèrica buscant retrobar-se amb la seva vocació, i deixant enrere el fantasma de l'addicció. Per la seva banda, Eduard Fernández es posa a la pell del català Enric Marco, impostor que es va fer passar durant anys per supervivent del camp de concentració nazi de Flossenburg, destapant-se al final que havia mentit. Amb una simbiosi perfecta entre personatge i actor, Fernández opta al reconeixement com a millor actor, al costat també d'Urko Olazabal (Soy Nevenka) y Vito Sanz (Volveréis).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!