La cineasta catalana Carla Simón (Barcelona, 1986), directora d'Alcarràs (2022) i Estiu 1993 (2017), ha reivindicat el cinema independent, plurilingüe i sense censura en rebre aquest dissabte el Premi Nacional de Cinematografia en un acte en el marc del Festival de Sant Sebastià. "Per fi hi ha més dones fent cinema i estem davant d'una tímida democratització del nostre ofici, hi ha formes de treballar que ja es consideren obsoletes i històries que mai no s'havien explicat, però alhora fins i tot se censuren pel·lícules i obres per raons polítiques o ens autocensurem per ser políticament correctes", ha assenyalat.

La guanyadora del Ós d'Or de la Berlinale de 2022 ha rebut el guardó de mans del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta que ha destacat que, amb només dues pel·lícules, Alcarràs (2022) i Estiu 1993 (2017), Simón "ha marcat la història del cinema recent", gràcies a "la seva solidesa i personalitat". En català, el ministre ha subratllat que Simón representa a tota una generació de noves cineastes. És un premi "per a totes les teves companyes de professió i de generació, per a totes les dones que amb el vostre exemple i la vostra lluita esteu fent del món del cinema un lloc més igualitari, divers i millor", ha dit després de recordar que les seves dues pel·lícules les ha rodat en català.

 

"Soc dels que creuen que les llengües ens multipliquen i la riquesa que ha incorporat Carla, tan local i universal, mostra un camí a seguir", ha dit Iceta, dos dies després de l'aprovació de la reforma del reglament del Congrés que ha oficialitzat l'ús del català, eusquera i gallec en l'activitat parlamentària.

"Un país plural"

Referent a això i en declaracions als periodistes en finalitzar l'acte, Simón ha assenyalat que "l'art sempre va per davant de la política" i que "vivim en un país plural". El seu pròxim treball, Romeria, que té previst filmar el pròxim estiu a Galícia, incorporarà tant l'espanyol com el gallec, el català i el francès, ha avançat. Amb aquest film la directora posarà fi a la seva trilogia familiar i autobiogràfica i ja té pensant el seu pròxim projecte, en complicitat amb la seva productora habitual, María Zamora (Elastica Films), un musical flamenc que rodarà a Barcelona.

"Hi ha molts musicals flamencs a Espanya que relacionem sobretot amb l'època de Franco, però sento que el flamenc ha continuat evolucionant, Saura el va explorar, com moltes altres coses, i a mi em ve de gust fer-ho des de nous punts de vista", ha revelat.

Un premi per a totes les directores

En el seu discurs d'agraïment ha dedicat el premi a les directores que "han obert camí" i ha citat, entre altres, a la francesa Agnes Varda o la belga Chantal Akerman, però també a Josefina Molina, Icíar Bollaín o Isabel Coixet. En el seu al·legat del cinema independent, Simón ha criticat que cada vegada es parli més de "contingut i consumidors", en lloc de "pel·lícules o sèries i espectadors" i ha advertit que són "temps fràgils".

"Ara, més que mai, cal protegir el cinema independent, amb ànima, fruit del risc, que surt de dins i expressa una cosa honesta, un cinema que necessita temps, ESTIMA, pensament i rigor, que quan connecta amb l'espectador EL fa créixer i avançar", ha declarat. Alhora, ha recordat que el cinema "genera centenars de llocs de treball i riquesa, justificant amb escreix els ajuts que rep".